Letní kuře z jednoho pekáčku: Chilli papričky a citron dodají kuřeti lehce pikantní příchuť, brambory natáhnou všechny chutě a vůně
2. 8. 2023 Vaření
Kuře má v našem jídelníčku nezastupitelné místo. I v létě milujeme recepty s kuřetem, a to obzvlášť ty jednoduché. Klasikou pak je to připravené v jednom pekáčku s dobrotami ze zahrádky, kdy se fantazii meze nekladou.
Proč si vyletnit kuře
Kuře bývá na našich stolech poměrně často. V létě je jeho příprava o trochu snazší. Můžeme totiž využít výpěstky ze zahrady. A radost z jídla je pak ještě mnohem větší. V létě také bývá zelenina dostupnější a můžeme využít lokální zdroje. Také míváme větší zásoby. Když různé ingredience narovnáme do jednoho pekáčku, odpadne starost se spoustou nádobí spojeného s přípravou jídla.
Mohlo by vás zajímat
Co se dá využít na přípravu letního kuřete
Samotné kuře stačí pouze posypat základním kořením, čili pepřem, paprikou a solí. Využít ale můžeme i koření na pečené kuře. Kouzlo letního receptu spočívá v dalších surovinách. Využít můžeme cukety, lilky, malá rajčátka. Ke kuřeti se výborně hodí pečené citrony. Chybět by také neměly neloupané stroužky česneku, hodí se i cibule nakrájená na měsíčky. Cibuli můžeme péct hned s kuřetem v jednom pekáčku, anebo udělat výjimku a opéct ji na oleji v pánvičce stranou. Milovníci pikantních chutí si mohou přidat třeba chilli papričku nakrájenou na kousky.
Kuře můžeme připravit i s bramborami. Nejlepší jsou malé brambůrky, které budou na dně pekáče. Pokrm se po prvotním zapečení podlévá vývarem (kuřecím nebo zeleninovým). Můžeme ale také využít bílé víno.
Ačkoliv každý, kdo není školou povinný, si nemůže užívat výsadu letních prázdnin, v nejteplejším období roku máme všichni tendenci tak trochu zvolnit a užívat si sluníčka a krásného počasí. Kdo by…
Jak na letní kuře z jednoho pekáčku
Na přípravu tohoto kuřete budete potřebovat: 4 kuřecí čtvrtky, 800 g malých brambor, 1 paličku česneku (neoloupané stroužky), 4 lžíce oleje, 1 citron, 200 ml drůbežího nebo zeleninového vývaru, mletou papriku, pepř, sůl, 2 mladé cukety, hrst malých rajčátek, 1 chilli papričku a lístky bazalky na ozdobení.
Jak na to? Troubu předehřejte na 200 °C. Kuřecí maso osolte, opepřete a posypejte paprikou. Brambory omyjte, osušte, větší překrojte a osolte. Do většího pekáče dejte olej, vložte kousky masa, brambory. Neoloupané stroužky česneku rozmáčkněte plochou stranou nože a přidejte do pekáčku. Citron rozpulte a polovinou pokapejte kuře a brambory. Druhou polovinu citronu nakrájejte na tenké plátky a dejte je do pekáče. Pekáč vložte do trouby a pečte asi půl hodiny. Pak přilijte vývar a průběžně během pečení podlévejte.
Cukety omyjte a nakrájejte na kostky. (Mladá cukety není třeba loupat.) Chilli papričku rozpulte, zbavte ji semínek a nakrájejte ji nadrobno. Asi čtvrt hodiny před dopečením kuřete pekáč vyndejte z trouby a přidejte cuketu, pokrájenou papričku a rajčátka. Vraťte do trouby na dopečení. Pak natrhejte listy bazalky a hotové jídlo s ní ozdobte.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Místo nezdravých brambůrek můžeme mlsat zeleninové chipsy. Snadno si je připravíme sami v troubě na plechu
Lze je koupit v obchodech, ale u domácích si sami nejlépe ohlídáme kvalitu vstupních surovin. Nejsou nijak složité, stačí nám kořenová nebo jiná… Číst více
Den bramborových lupínků
Všichni to známe – když nás večer u televize popadnou chutě na slané křupavé mlsání, není nic jednoduššího než otevřít si sáček bramborových chipsů.… Číst více
Vyzkoušeli jsme připravit domácí zeleninové chipsy: Jsou lepší z friťáku, sušičky nebo z trouby?
Chipsy neboli brambůrky miluje snad každý.… Číst více
Vyzkoušeli jsme chipsy z kopřiv! Jak je připravit, aby chutnaly fantasticky?
Lístky mladých kopřiv jsou jednou z prvních… Číst více
Skromná kuchyně: Chipsy z bramborových slupek nebo kuřecích kůží patří mezi delikatesy. Proč se musí solit opatrně?
Honí vás po večerech mlsná na něco slaného a… Číst více
Britskou specialitu octové brambůrky zvládnete připravit i sami: Delikatesa v anglickém stylu vás ohromí netradiční chutí
Pokud jste někdy byli v Anglii, určitě brambůrky… Číst více
Jak připravit domácí zeleninové chipsy na svačinu či oslavu. Zdravé a chutné slané mlsání ocení děti i dospělí
Připravit je můžeme i doma. Tyto domácí chipsy jsou zdravější alternativou než kupované chipsy. A nemusíme zůstat jen u obvyklých brambor, ale využít… Číst více
Připravte si cuketové chipsy jen ze dvou ingrediencí. Díky videonávodu je to hračka
Začíná období, kdy už si lámete hlavu, co vytvořit z další cukety. Pokud máte rádi zdravé mlsání a zároveň recepty, které nedají moc práce, musíte… Číst více
Jak na křupavé skořicové jablečné chipsy: Jde to v troubě i ve friťáku a příprava je velmi jednoduchá
Honí vás každý večer u televize mlsná? Pokud… Číst více
Hit internetu: Křupavé chipsy ze zbylých vařených těstovin, neboli pasta chips, se hodí jako levné a rychlé občerstvení
Stane se vám občas, že vám zbydou uvařené… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Cuketu pěstovali už indiáni, v Evropě ji rozšířili Italové a k nám pak před lety „vtrhla“ jako náhrada okurek napadených plísní
Jak upéct šťavnaté kuře? Víme, jaká směs koření je nejlepší, a prozradíme osvědčený trik, díky kterému se maso rovnoměrně propeče
Bramborové taštičky s povidly podle Josefa Maršálka: Voní perníkem a rumem a vrátí nás do vzpomínek na léto u babičky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Dip z kečupu a majonézy
Přidáno před 8 minutami
Karbanátky z vepřové plece
Přidáno před 13 hodinami
Chuťovky s pomazánkou z balkánského sýra
Přidáno před 16 hodinami
Vepřové plátky na zelenině z papiňáku
Přidáno 31. 5. 2024 21:22
Jahodové nanuky s jogurtem
Přidáno 31. 5. 2024 19:28
Chalupářské fazole s klobásou a vejcem
Přidáno 31. 5. 2024 18:13
Přečtěte si Zobrazit více
Jak využít pivo při vaření: Hodí se nejen pod špekáčky, ale i do těsta na závin a při přípravě jiných moučníků
Jak uvařit poctivý zeleninový vývar? Zeleninu předem osmažte na másle, s bylinkami to nepřehánějte a čirý bude vývar díky rajčeti
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů