Holka u plotny radí: Tak trochu jiná chlebová polévka? Toskánská ribollita je plná zeleniny a voní sýrem
25. 9. 2023 Vaření
V chladných dnech zahřeje, zasytí a ještě dodá vitaminy. Navíc chutná božsky. Toskánská chlebová polévka ribollita vás dostane svou rozmanitostí i snadnou přípravou.
Delikatesa ze zbytků
Jestli něco k podzimu patří, pak jsou to polévky, do sychravého počasí jak stvořené. Polévky bývaly dříve jídlem chudých a nejinak je tomu u ribollity, která se v Toskánsku připravuje už od středověku. Podle legendy se právě v tomto období podávalo při šlechtických hostinách pečené a grilované maso, místo talířů ale sloužily krajíce chleba.
Panstvo si pochutnávalo na mase a zbytky chleba, provoněného pečínkou, pak zůstávaly pro služebnictvo. Tukem z masa nasáklý chléb krásně voněl a dobře chutnal, ale samotný by k snědku nestačil. Proto se přidala dostupná zelenina a luštěniny a chlebová polévka byla na světě!
Tradičně se ribollita připravovala zejména v pátek a poté se konzumovala během následujících sedmi dnů, přičemž se každý den znovu ohřívala, odtud taky pochází její název ribollita, což volně přeloženo znamená převařená nebo znova ohřívaná.
Jelikož byly pátky z náboženských důvodů vždy bez masa, nenajdete je ani v této polévce. Zato je plná zeleniny a luštěnin a také již zmíněného chleba. Ten by měl být správně toskánský bílý a trochu starší, aby se hned v polévce nerozmáčel. Ale můžete samozřejmě použít libovolný starší chléb, ideálně kváskový.
Mohlo by vás zajímat
Recept na polévku ribollitu
Výhodou ribollity je, že je velmi variabilní. Základem by měly vždy zůstat vlastně jen čtyři suroviny: chléb, kapusta, drcená rajčata a fazole. Ale podobně jako u české "sekyrkové polévky", do které přidáte kdeco, i ribollita toho snese hodně. Popíšu vám svoji verzi, která nám doma chutná nejvíce.
Na velký hrnec polévky budete potřebovat: 4 mrkve, 2 kořeny petržele, 3 stonky řapíkatého celeru, 1/2 menší kapusty, 2 cibule, 4 stroužky česneku, plechovku rajčat (můžete využít ta ochucená bazalkou), plechovku bílých fazolí, olivový olej, sůl, pepř, kůru za parmazánu a parmazán strouhaný (nebo sýr Riserva z Gran Moravia, který je zrovna v akci), starší bílý chléb a 500 ml zeleninového vývaru.
Jak na to? Kořenovou zeleninu, celer, cibuli a česnek oloupejte, cibuli nakrájejte nadrobno, mrkev, petržel a celer na větší kousky. Česnek nastrouhejte. Kapustu zbavte tuhých částí a listy nakrájejte na proužky.
Na olivovém oleji zpěňte cibuli, přidejte mrkev, petržel a řapíkatý celer. Krátce osmažte a přidejte scezené fazole a celou konzervu rajčat. Přihoďte kapustu a česnek a vše zalijte vývarem.
Společně vařte pod pokličkou asi půl hodinky, dle potřeby můžete polévku dolít vodou nebo vývarem. Ke konci vaření přidejte do polévky vyvařit kůru z parmazánu. A úplně na závěr přidejte na kousky natrhaný starší chléb.
Polévku podávejte doplněnou dalšími chlebovými kousky a strouhaným sýrem.
Moje tipy:
- Někdy se část vařených fazolí z polévky vyjme, rozmixuje a vrátí zpět. Já to nedělám, polévka mi i bez toho přijde hustá dost.
- Pokud nemáte domácí zeleninový vývar, můžete použít Natur bujon.
- Chléb lze také předem opéct, pak se tak snadno nerozmočí. Někdy se chleba netrhá, ale nakrájený na plátky dává na dno talíře a pak se zalévá polévkou. Je to trochu odkaz k tradici, na níž tento recept staví.
- Na sýru nešetřete a rozhodně nepoužívejte žádné náhražky. Buď pravý parmazán, nebo sýr parmazánového typu, nic jiného nebude v polévce fungovat tak dobře.
gastronomická novinářka Šárka Adámková
„Vaření je moje vášeň!“
Šárka Adámková je dlouholetá kulinární redaktorka a gastronomická novinářka. Vaří, peče, sbírá kuchařky, vede kurzy vaření i online kurzy pečení, více než 15 let píše o jídle a je autorkou mnoha set článků z kulinárního prostředí. Založila facebookovou skupinu Skromné vaření a pečení pro každého, kde se věnuje tradiční a úsporné kuchyni, a má instagramový profil Holka u plotny.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Místo nezdravých brambůrek můžeme mlsat zeleninové chipsy. Snadno si je připravíme sami v troubě na plechu
Lze je koupit v obchodech, ale u domácích si sami nejlépe ohlídáme kvalitu vstupních surovin. Nejsou nijak složité, stačí nám kořenová nebo jiná… Číst více
Den bramborových lupínků
Všichni to známe – když nás večer u televize popadnou chutě na slané křupavé mlsání, není nic jednoduššího než otevřít si sáček bramborových chipsů.… Číst více
Vyzkoušeli jsme připravit domácí zeleninové chipsy: Jsou lepší z friťáku, sušičky nebo z trouby?
Chipsy neboli brambůrky miluje snad každý.… Číst více
Vyzkoušeli jsme chipsy z kopřiv! Jak je připravit, aby chutnaly fantasticky?
Lístky mladých kopřiv jsou jednou z prvních… Číst více
Skromná kuchyně: Chipsy z bramborových slupek nebo kuřecích kůží patří mezi delikatesy. Proč se musí solit opatrně?
Honí vás po večerech mlsná na něco slaného a… Číst více
Britskou specialitu octové brambůrky zvládnete připravit i sami: Delikatesa v anglickém stylu vás ohromí netradiční chutí
Pokud jste někdy byli v Anglii, určitě brambůrky… Číst více
Jak připravit domácí zeleninové chipsy na svačinu či oslavu. Zdravé a chutné slané mlsání ocení děti i dospělí
Připravit je můžeme i doma. Tyto domácí chipsy jsou zdravější alternativou než kupované chipsy. A nemusíme zůstat jen u obvyklých brambor, ale využít… Číst více
Připravte si cuketové chipsy jen ze dvou ingrediencí. Díky videonávodu je to hračka
Začíná období, kdy už si lámete hlavu, co vytvořit z další cukety. Pokud máte rádi zdravé mlsání a zároveň recepty, které nedají moc práce, musíte… Číst více
Jak na křupavé skořicové jablečné chipsy: Jde to v troubě i ve friťáku a příprava je velmi jednoduchá
Honí vás každý večer u televize mlsná? Pokud… Číst více
Hit internetu: Křupavé chipsy ze zbylých vařených těstovin, neboli pasta chips, se hodí jako levné a rychlé občerstvení
Stane se vám občas, že vám zbydou uvařené… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Co vařit dětem při chřipce a nachlazení? Na nohy je postaví silný vývar i vitamínové smoothie
Holka u plotny radí: Jak na skvělé dýňové rizoto? Jeden krok určitě nevynechávejte!
Bratislavské rožky: Legendární slovenské pečivo z kynutého těsta je vynikající s makovou i ořechovou náplní
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Dip z kečupu a majonézy
Přidáno před 8 minutami
Karbanátky z vepřové plece
Přidáno před 13 hodinami
Chuťovky s pomazánkou z balkánského sýra
Přidáno před 16 hodinami
Vepřové plátky na zelenině z papiňáku
Přidáno 31. 5. 2024 21:22
Jahodové nanuky s jogurtem
Přidáno 31. 5. 2024 19:28
Chalupářské fazole s klobásou a vejcem
Přidáno 31. 5. 2024 18:13
Přečtěte si Zobrazit více
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Jak využít pivo při vaření: Hodí se nejen pod špekáčky, ale i do těsta na závin a při přípravě jiných moučníků
Čím starší, tím lepší. Pravý italský parmezán je doslova delikatesou a králem mezi sýry