Pečený guláš z hovězích líček: Aby bylo maso jemné a šťavnaté, nesmí se příprava uspěchat a pomůže i jeden trik
30. 10. 2023 Vaření
Máte rádi guláš? Klasikou je rozhodně hovězí, ale setkáváme se i z vepřovým či krůtím. Zvláštní kapitolou je zabíjačkový s čerstvými vnitřnostmi, své pevné místo má v našich krajích i buřtguláš nebo bramborový guláš. A už jste vyzkoušeli pečený guláš z hovězích líček?
Co jsou hovězí líčka
Líčko pochází z tváře skotu. Tento kus hovězího masa (nebo telecího) je velmi jemný (i v porovnání s kližkou). Je typický šťavnatostí a výraznou chutí. Většinou se používá na dušení.
Než se ale dostaneme k samotné úpravě, máme dvě možnosti. Můžeme líčka očistit od tuku, který je obaluje, ale také ho nechat, a využít tak kolagen v něm obsažený. Kromě toho je tuk nositelem chuti. Právě kolagen se nám bude hodit do guláše. Při samotné úpravě se nesmí na maso spěchat. Než změkne, trvá to obvykle pár hodin. Výsledkem ale pak je velmi jemná dobrota, která se bude oddělovat téměř sama (i protože má krátká vlákna).
Mohlo by vás zajímat
Jak na dobrý guláš
Výborné maso na guláš máme, nyní ještě další nezbytnosti, které nám ho pomohou dovést k dokonalosti. Základem dobrého guláše je dostatek cibule a její dobré opečení. K dokonalému guláši patří paprika, dostatek tuku a pomalé vaření. Guláš nakonec můžeme zahustit moukou, ale vůbec to není potřeba. Pomůže nám s tím tuk z líček a také nastrouhaná brambora.
Většina Čechů považuje oběd za hlavní jídlo dne, které má být velké a vydatné. Pravdou ale je, že mnohé národy preferují naopak velké večeře a obědvají lehce a narychlo. Ať si vyberete to, či to, ať…
Jak připravit pečený guláš z hovězích líček
Abyste si přichystali šťavnatý guláš z hovězích líček, je dobré ochucené maso naložit a nechat odležet. Ideálně do druhého dne.
Na pečený guláš budete potřebovat: 750 g hovězích líček, 3 cibule, 2 lžíce sádla, 3 stroužky česneku, 2 lžíce rajčatového pyré, 1 lžíci hořčice, 1 střední brambor, asi 2 lžíce mleté papriky, pálivou papriku podle chuti, cca 500 ml vývaru z kostí, chilli papričku, sůl, pepř a kmín.
Jak na to? Líčka můžete očistit od tuku, a pak je pokrájet. Nebo líčka pouze pokrájejte na větší kousky. Dejte je do misky, přidejte hořčici, rajčatové pyré. Česnek oloupejte a nakrájejte ho nadrobno. Přidejte ho ke směsi, dobře ji promíchejte a nechte alespoň dvě hodiny uležet. Lepší je, když směs přichystáte den předem.
Ohřejte vývar. Cibuli oloupejte a nakrájejte najemno. Do hrnce se silným dnem, který může do trouby, dejte sádlo a nechte ho rozehřát. Přidejte cibuli a osmažte ji skoro dohněda. Přidejte maso a nechte ho zatáhnout. Zasypte směs paprikou, promíchejte a podlijte částí horkého vývaru. Maso osolte a přidejte koření. Přikryjte hrnec pokličkou a dejte do trouby na 150 °C zhruba na 2 hodiny.
Míchejte v průběhu pečení a podle potřeby podlévejte vývarem. Před dopečením (půl hodiny, i dříve) oloupejte bramboru, nastrouhejte ji a přidejte ji ke guláši. Pečte, dokud nebude maso měkké. Brambora se hezky postará o zahuštění.
Náš tip: Můžete si připravit i klasický hospodský guláš podle tohoto videoreceptu:
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Dokonalý domácí sulc aneb Jak využít při zabijačce prasečí nožičky nebo kolínko
Jednou z oblíbených zabijačkových pochutin je i… Číst více
Nejlepší pagáče jsou se škvarky. Od škvarkových placek se ale liší. Víte čím?
Máme tu čas masopustu a zabijaček. Jednou z… Číst více
Nejoblíbenější recepty a jídla ze slovenské kuchyně. Znáte kapustnicu, živáňskou nebo pagáče?
Mezi nejoblíbenější pokrmy patří polévky, maso pečené na rožni, slanina, různé prívarky, produkty z ovčího mléka, moučná jídla, pečivo sladké i slané… Číst více
Jak připravit rybu v rosolu. Servírovat ji můžete jako slavnostní předkrm
Základem tohoto jídla je silný vývar, hlavně z různých odřezků, kůží a ploutví. Potřebujeme totiž, aby po vychladnutí hezky ztuhl a udržel si tvar.… Číst více
Aspik a sulc: Ovoce, zelenina, ryby nebo maso zalité aspikem vypadají jako zatavené do skla
Aspik se připravuje ze želatiny, která je živočišného původu nebo z agaru, který je čistě rostlinný. Samotná želatina ani agar nemají žádnou chuť,… Číst více
Jak se připravuje vaječná tlačenka? Báječné studené pohoštění nejen pro koledníky
Vaječná tlačenka je aspiková pochoutka z vajíček a zeleniny. Připravujeme ji buď jako chutné pohoštění pro koledníky, nebo k využití uvařených vajec… Číst více
Časté chyby při přípravě aspiku a sulcu: Málo želatiny nebo slabý vývar způsobí, že aspik neztuhne
Aspik je rosol, který připravíme ze želatiny nebo agaru. Někdy aspikem nazýváme i sulc z masového vývaru. Bohužel se stane, že i tak jednoduchý pokrm… Číst více
Pečeme s Ivou: Pagáčky s klobásou zpestří pohoštění pro koledníky, ale skvělé jsou i jindy
Také se u vás na Velikonoce stoly prohýbají pod… Číst více
Peče celá země: Pět nápadů na úžasné slané dobroty plné křupavých škvarků a kysaného zelí
V sobotu čeká soutěžící pořadu Peče celá země… Číst více
Poctivá tlačenka jako od mistra řezníka: Základem je správné ochucení a kvalitní vývar z kůží a nožiček
Někdo na zabijačce nejvíc miluje jitrnice a… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Jak na ten nejlepší hospodský guláš? Zásadní je správný poměr cibule a masa a taky použití jedné tajné přísady
Letem masovým světem: Vše co potřebujete vědět o hovězím. Jak ho vybrat, jak zamrazit i na co se která část při vaření nejlépe hodí
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Karbanátky z vepřové plece
Přidáno před 12 hodinami
Chuťovky s pomazánkou z balkánského sýra
Přidáno před 16 hodinami
Vepřové plátky na zelenině z papiňáku
Přidáno 31. 5. 2024 21:22
Jahodové nanuky s jogurtem
Přidáno 31. 5. 2024 19:28
Chalupářské fazole s klobásou a vejcem
Přidáno 31. 5. 2024 18:13
Celerovo žampionová polévka s kysanou smetanou
Přidáno 31. 5. 2024 17:12
Přečtěte si Zobrazit více
Jak využít pivo při vaření: Hodí se nejen pod špekáčky, ale i do těsta na závin a při přípravě jiných moučníků
Recepty z českých filmů: Nadýchaná a rychlá bublanina paní Mráčkové skvěle chutná s jahodami
Vývar z masa a kostí je základem polévek i omáček. Jak uvařit ten nejlepší vývar