Recept na slaný masový koláč z křehkého těsta: Podle předpisu z 15. století funguje dodnes a je úžasně šťavnatý
30. 10. 2023 Historie a zajímavosti
Pro mnoho lidí může být překvapením, jak skvěle chutnají pokrmy, které se připravovaly už před mnoha staletími. Tentokrát nahlédneme do Anglie 15. století, kde byl oblíbený koláč plněný masem.
Podobný pastýřskému koláči i quiche
Při spojení Velká Británie a slaný koláč většinu z nás napadne pastýřský koláč. Anglický shepherd's pie, tedy na britských ostrovech oblíbený vydatný koláč, který se podává jako hlavní jídlo, sice nese název „koláč“, ale jde vlastně o nákyp. Původně zbytky masa a zeleniny se pečou pod „pokličkou“ z hustší bramborové kaše.
Tento koláč podle receptu z 15. století je mnohem víc příbuzný s klasickým francouzským quiche. Základem je totiž křehké těsto obložené masem a zeleninou.
Mohlo by vás zajímat
Středověká jídla plná chuti
Současná britská kuchyně je tak trochu upozaděna za francouzskou či italskou. Před pěti či šesti stoletími mezi nimi tak velký rozdíl nebyl. Na pevnině i na ostrovech se vařilo z lokálních a sezónních potravin a šlechta a bohatí lidé na obou stranách si mohli dopřávat jídlo plné chutí. Součástí středověkých banketů byly různé exotické a kořeněné pokrmy.
Mohlo by vás zajímat
Když se recept jen trochu upraví
Koláč s masem, jehož recept na současné podmínky upravil (tedy upřesnil množství ingrediencí) britský nadšenec pro starou anglickou kuchyni, kuchař Daniel Myers, jeden z přispěvovatelů webu medievalcookery.com, je překvapivě „současný“. Může se i dnes podávat jako chutný oběd či večeře.
Kuchař Myers zkusil různé varianty náplně. Místo telecího masa připravil koláč z jehněčího, které je chuťově výraznější, využít by šlo ale i maso kuřecí či krůtí. Myers neváhal vyzkoušet ani ryby nebo dokonce i úhoře, který dodal pokrmu jiný rozměr. Vy ale můžete zůstat víc „při zemi“ a upéct koláč plněný telecím masem.
Mohlo by vás zajímat
Slaný koláč z křehkého těsta z 15. století
Na koláč do formy o průměru 28 cm budete potřebovat: ½ hrnku telecího masa, 1 šálek vody, ½ šálku červeného vína, ¼ lžička petrželky, ¼ lžičky šalvěje, ¼ lžičky yzopu, ¼ lžičky saturejky, ⅛ lžičky pepře, ⅛ lžičky skořice, ⅛ lžičky hřebíčku, ⅛ lžičky muškátového květu, špetka šafránu, ¼ lžičky soli, 6 datlí, zbavených pecky a nasekaných, 6 sušených švestek, nakrájených na kousky, ¼ lžičky zázvoru, trochu citronové šťávy, křehké těsto (to můžete koupit hotové nebo připravit podle našeho receptu), 4 vejce.
- Telecí maso nakrájejte na malé kousky velikosti sousta. Bylinky nasekejte najemno.
- Maso dejte do hlubší pánve, zalijte vodou, přidejte víno, petrželku, šalvěj, yzop, saturejku a pepř a přiveďte k varu.
- Poté přidejte skořici, hřebíček, muškátový květ, šafrán, osolte a znovu přiveďte k varu.
- Odstavte z ohně a nechte vychladnout na pokojovou teplotu. Mezitím smíchejte datle, sušené švestky, zázvor a citronovou šťávu a nechte marinovat.
- Troubu předehřejte na 175 °C. Na kulatý plech rozprostřete křehké těsto. Maso vyjměte z vývaru a rovnoměrně rozložte na těsto a pečte asi 15 minut. Pak vyndejte z trouby.
- Na koláč přidejte směs datlí a švestek. Rozšlehejte vejce s vývarem (v případě potřeby vývar nejprve sceďte) a směsí přelijte koláč.
- Znovu vložte do trouby a pečte při teplotě 175 °C, dokud neztuhne, trvá to asi hodinu.
- Nechte vychladnout a podávejte při pokojové teplotě.
Náš tip: Pokud máte rádi slané koláče, upečte si jednoduchý a rychlý podle našeho videoreceptu.
Zdroje informací:
medievalcookery.com: Recipe by Daniel Myers
medieval-recipes.com: Medieval Food: A Brief History
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Vinnou révu můžeme pěstovat i na zahradách ve výšce do 500 m. n. m. V kuchyni využijeme listy i hrozny
Vinná réva je teplomilná, takže plných úspěchů dosáhneme nejlépe v jižní poloze chráněné před větrem. Vyžaduje lehčí půdu. Pěstujeme odrůdy moštové k… Číst více
Kebab nebo gyros? Není to totéž. Poznejte rozdíly mezi dvěma pouličními dobrotami
Také se vám kebab a gyros tak trochu pletou? Na… Číst více
Pita chléb: Kulinářský poklad z Blízkého východu pomůže vytvořit dokonalý gyros i kebab, jeho příprava je snadná
Pita chléb, také známý jako arabský chléb, je… Číst více
Den rozinek
Na výběr je z většího množství druhů rozinek, liší se dle původu a odrůdy vinné révy, též záleží na dalším způsobu zpracování a sušení. Setkat se… Číst více
Tvarování kebabu nebylo nikdy jednodušší. Naše názorné video vás naučí skvělý trik
Kebab je název pro smažené nebo grilované maso, které pochází z Blízkého východu nebo Asie. Jedná se o mleté maso smíchané s kořením, které dále… Číst více
Velký test kebabů v Praze 2023: Kde dostanete čerstvé maso a kde za 170 Kč jen mražený polotovar? Suverénně vede Žižkov
Grilované, na kousky nakrájené maso v housce nebo… Číst více
Den gyrosu
Označení gyros, které znamená točit, odkazuje na způsob přípravy masa na vertikálním grilu. Z válce se odkrajují malé kousky masa, které se pak… Číst více
Jak se starat na jaře o vinnou révu. Jaké jsou hlavní zásady správné péče
Vinná réva se řadí mezi jedny z nejstarších rostlin, které se pěstuji již od nepaměti. Čerstvé hrozny obsahují především velké množství sacharidů,… Číst více
Na víno do Prahy. Zjišťovali jsme, kde si můžete dát nejlepší skleničku z místních vinic
V současnosti jezdíme za vínem na Moravu,… Číst více
Dovolená v Bulharsku 2023: Polévka za 30 korun či kebab za 75 mile překvapí, oběd v restauraci vyjde na stokorunu
Bulharsko je pro Čechy dlouhodobě dovolenkovým… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Jídlo ze zbytků, které se stalo delikatestou. Ze které země pochází Pastýřský koláč?
Šafrán: Víte, kde v kuchyni použít toto nejdražší koření světa a jak poznat padělek?
Treska podle středověkého receptu: V pivní omáčce je neuvěřitelně jemná, voní cibulí a kořením a chutná fantasticky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Karbanátky z vepřové plece
Přidáno před 8 hodinami
Chuťovky s pomazánkou z balkánského sýra
Přidáno před 11 hodinami
Vepřové plátky na zelenině z papiňáku
Přidáno 31. 5. 2024 21:22
Jahodové nanuky s jogurtem
Přidáno 31. 5. 2024 19:28
Chalupářské fazole s klobásou a vejcem
Přidáno 31. 5. 2024 18:13
Celerovo žampionová polévka s kysanou smetanou
Přidáno 31. 5. 2024 17:12
Přečtěte si Zobrazit více
Výlet od středověku: Masové kuličky v mandlové omáčce voní vínem a kořením a chutnají fantasticky
Králík v marinádě podle starověkého receptu je báječně šťavnatý a křehký, sladkokyselá omáčka k němu skvěle ladí
Upečte si koláč: Na přípravu skvělého křehkého těsta vám stačí jen tři ingredience! Víte, které to jsou?