Jablkové bramborové knedlíky: Šťavnatý pokrm s jablky v těstě báječně chutná, při přípravě je důležitá moučnatost brambor
24. 11. 2023 Vaření
Máte rádi ovocné knedlíky? A pokud máte doma krásná vlastní jablka, je to skvělá příležitost připravit si jablkové bramborové knedlíky. Ovoce v nich není uvnitř, ale je zapracováno do těsta.
Jablkové knedlíky
Jablkové knedlíky můžeme stejně jako ostatní druhy ovocných knedlíků připravit v různých variantách. Může jít o tvarohové těsto, o jednoduché těsto z mléka, másla, vajec a mouky; ale také třeba o kynuté. A potom tu máme bramborové těsto.
Do většiny knedlíků se ovoce dává dovnitř. V našem případě je ale nastrouhaná jablka v těstě.
Mohlo by vás zajímat
Bramborové těsto
Při vaření z bramborového těsta musíme pracovat rychle, protože tento druh těsta má tendenci řídnout. Proto je třeba si práci naplánovat a také včas dát vařit vodu, aby byla připravena na okamžité vaření knedlíků.
Do bramborových těst se hodí brambory varného typu C, které jsou moučné a s těstem se pak hezky pracuje. Při zpracování těsta je pak třeba se řídit individuálně podle chování brambor, protože každá várka brambor je jiná. Jinak saje a má odlišný podíl škrobu. Proto mouku přisypáváme postupně a zapracováváme ji podle toho, jak to bude vyžadovat konzistence těsta.
Anglické lidové pořekadlo říká, že „An apple a day keeps the doctor away,“ což ve volném překladu znamená, že pravidelná konzumace jednoho jablka denně člověka uchrání člověka před neduhy a nemocemi.…
Jablkové bramborové knedlíky
Na přípravu jablkových bramborových knedlíků si připravte: 900 g uvařených brambor ve slupce (den předem), 2 vejce, 300 g hrubé krupice, sůl, 100 g hrubé mouky (podle potřeby i více), 4 jablka, mleté vlašské oříšky (nebo na másle opražená strouhanka), agávový nebo javorový sirup a rozpuštěné máslo.
Jak na to? Den předem uvařte brambory ve slupce. V den přípravy je oloupejte a nastrouhejte na jemném struhadle. Jablka oloupejte a nastrouhejte nahrubo. Přidejte k nastrouhaným bramborům rozklepnutá vejce, krupici, nastrouhaná jablka a špetku soli. Pokud je třeba, přidejte trochu mouky.
Na plotnu dejte velký hrnec s vodou a přiveďte ji k varu. Směs zpracujte a nakonec vytvořte kulaté knedlíky. Knedlíky dejte do vroucí osolené vody a vařte je 5-8 minut (podle velikosti knedlíků).
Hotové knedlíky naservírujte na talíř, posypejte je mletými ořechy, oslaďte sirupem a polijte rozpuštěným máslem. Výborné jsou také se strouhankou opraženou na másle.
Náš tip: Pokud ale máte chuť na kynuté knedlíky, připravte si třeba tyto knedlíky podle následujícího videoreceptu:
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Dobře zakopané české poklady. Jak správně používat brambory podle varných typů?
Javorový sirup objevil kdysi dávno indiánský náčelník. Dnes tuhle delikatesu miluje celý svět!
Jablko je koule plná prospěšných látek a vitaminů. Proč byste je měli jíst každý den?
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Banánovo-jablečné dortíky s jogurtovým krémem
Přidáno před 1 hodinou
Dip z kečupu a majonézy
Přidáno před 2 hodinami
Karbanátky z vepřové plece
Přidáno před 15 hodinami
Chuťovky s pomazánkou z balkánského sýra
Přidáno před 18 hodinami
Vepřové plátky na zelenině z papiňáku
Přidáno 31. 5. 2024 21:22
Jahodové nanuky s jogurtem
Přidáno 31. 5. 2024 19:28
Přečtěte si Zobrazit více
Retro zákusek: Rakvičky se šlehačkou podle receptu Josefa Maršálka jsou křehké a voní po vanilce. Se šlehačkou nemají chybu
Bratislavské rožky: Legendární slovenské pečivo z kynutého těsta je vynikající s makovou i ořechovou náplní
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů