Vaječný koňak neodmyslitelně patří k Vánocům: Vyrobit si ho doma je hračka a stojí to jen pár korun
30. 11. 2023 Historie a zajímavosti
Ke svátkům patří neodmyslitelně i některé alkoholické nápoje. Kromě piva, punče a grogu je to určitě i vaječný koňak. Nejen, že je jemnější než ostatní tvrdý alkohol, tedy se hodí i pro ženy, ale také si ho lze vyrobit doma. Tím se stává ještě populárnějším.
Původně teplý nápoj
Vaječný koňak, někdy nazývaný též jako likér, známý v anglicky mluvících zemích také jako eggnog, je tradiční vánoční nápoj, pocházející z Evropy. Jeho historie sahá až do středověké Anglie, kde byl původně známý jako „posset“, což byl teplý sladký nápoj z mléka, vajec a sherry.
V průběhu času se recept na vaječný koňak vyvíjel a k jeho výrobě se používaly různé druhy alkoholu, jako jsou rum, brandy, whisky nebo bourbon. V minulosti byl „vaječňák“ někdy používán jako léčivý nápoj pro osoby s chřipkou nebo nachlazením.
Mohlo by vás zajímat
Recept amerického prezidenta
Populárním se stal již v koloniální Americe, kde byly farmy a mlékárny hojně rozšířené a poskytovaly dostatek čerstvých vajec a mléka. Rum byl zase dostupný za skvělou cenu díky obchodním cestám do Karibiku. Říká se, že George Washington, první prezident Spojených států, měl vlastní oblíbený recept na vaječný koňak, který byl známý svou silnou alkoholovou složkou, obsahující rum, sherry a brandy.
Zahraniční variace
Různé země mají své vlastní verze nápoje podobného vaječnému koňaku. Například v Mexiku je populární „rompope“ a ve Venezuele se během vánočních svátků pije „ponche crema“. Pro ty, kteří se vyhýbají alkoholu, existují recepty na nealkoholický vaječný koňak, kde je alkohol nahrazen mléčnými výrobky nebo nealkoholickými extrakty, které zachovávají bohatou chuť.
Našinci jsou ovšem zvyklí na „vaječňák“, ve kterém je dostatečně cítit rum. Jeho příprava je velmi jednoduchá.
Vaječný likér
Na přípravu skvělého nápoje, který na vánoční stůl jednoznačně patří, budete potřebovat: 3 žloutky, 300 ml rumu, 400 g kondenzovaného mléka a 8 g vanilkového cukru.
Jak na to?
- Žloutky dejte do mísy a přidejte vanilkový cukr. Obojí ušlehejte do pěny.
- Do pěny vmíchejte kondenzované mléko.
- Důkladně promíchejte, dokud nebude hladká, ale už nešlehejte.
- Pomalu přilijte rum a vše opět lehce promíchejte.
- Hotový likér přelijte do sklenice, kterou umístěte do lednice a nechte chladit.
- Nechte likér vychladnout dostatečně dlouho, aby se chutě dobře spojily.
Zdroje informací:
time.com - A Brief History of Eggnog
thespruceeats.com - The Origins of Eggnog: A Favorite Christmas Cocktail
Náš tip: Vyzkoušejte si podle našeho videoreceptu vyrobit několik druhů vaječného koňaku:
Témata
Vánoce a vánoční cukroví
Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vůně domácího cukroví.
Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví, jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.
Mohlo by vás zajímat:
Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčky | Kokosky | Vosí hnízda
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Historie pražských hospod: K Flekům chodili Tyl i Neruda, pivo se tu točí už od patnáctého století
Seriál Zločiny Velké Prahy zavádí trojici… Číst více
Den světlého ležáku
Světlý ležák je nejvíce konzumovaným a nejlépe komerčně dostupným druhem piva na světě. Vyrábí se spodním kvašením v otevřené kvasné kádi při nízkých… Číst více
Utopenci: Poradíme, jak si tuto hospodskou klasiku připravit doma
Utopenci jsou oblíbenou restaurační chuťovkou studené kuchyně, která se podává k pivu. Jedná se o špekáčky s cibulí ve sladkokyselém nálevu. V… Číst více
Ovar s křenem je venkovská klasika. Poradíme s jeho přípravou krok za krokem
Jaké maso je potřeba na ovar? Nejčastěji se používá vepřové koleno, hlava, jazyk, plec a lalok. Uvařené maso obereme, přidáme nastrouhaný křen nebo… Číst více
Zapálená vlastenka, až poté kuchařka. Magdalena Rettigová psala i červenou knihovnu
Kterou kuchařku známe všichni? No přece tu od… Číst více
Vaříme s nejmenšími: Zkuste skvělého mořského vlka jako v MasterChef Junior!
I děti umí kouzlit v kuchyni! A pořad MasterChef… Číst více
K Pinkasům na jedno chodívali i Voskovec s Werichem. Co si tam dáte dnes?
Pražské hospody v dobách své největší slávy… Číst více
Pivnice U zlatého tygra byla druhým domovem Bohumila Hrabala, hostila i Havla s Clintonem
Když se vydáte na procházku do samotného srdce… Číst více
Luxusní opilé dobroty: Jak vařit s vínem a pozvednout tak obyčejná jídla do kulinárního nebe?
Víno není jen lahodný nápoj, ale také skvělá… Číst více
Přepuštěné máslo je čím dál víc populárnější. Říká vám ale něco staročeská surovina šmolc?
To, co si dnes spojujeme hlavně s různými… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
V akci: Rum o 70 korun levnější láká k výrobě perfektního cukroví. Nabízí se skvělé vosí úly nebo lahodné rumové kuličky
Vaječný koňak popíjeli angličtí mniši už ve 13. století. Připravoval se z mléka s rumem a přidávaly se do něj fíky
Vánoční trhy v Praze 2023: Guláš za 55 Kč, pánský štrúdl za 90 Kč a kilo cukroví za baťovských 999 Kč
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Křenový dip
Přidáno před 8 hodinami
Domácí skořicové vafle
Přidáno před 10 hodinami
Krůtí prsa na sušených hříbkách s italskými těstovinami
Přidáno před 10 hodinami
Banánovo-jablečné dortíky s jogurtovým krémem
Přidáno před 12 hodinami
Dip z kečupu a majonézy
Přidáno před 12 hodinami
Karbanátky z vepřové plece
Přidáno 1. 6. 2024 19:06
Přečtěte si Zobrazit více
Nejčastější mýty o mléce lidi stále straší: Obsah škodlivých hormonů, přidaný cukr ani zabraňování hubnutí se přitom nekoná
Holka u plotny radí: Jak na šlehačkové cukroví? To z pařížské šlehačky voní kakaem a doslova se rozplývá na jazyku
Pohlreich prozradil, kdo u nich doma peče cukroví i co nemá rád v bramborovém salátu: Dělám si takový polovlašák, říká