Populární koktejly chutnají skvěle i bez alkoholu: Osvěžující nápoje bez rizika kocoviny si může vyrobit každý
6. 2. 2024 Historie a zajímavosti
Mocktaily, tedy nealkoholické nápoje inspirované klasickými koktejly, se staly oblíbenou položkou na menu v barech i restauracích. Díky tomu, že dokonale napodobují chutě i podobu tradičních alkoholických míchaných drinků, potěší i fanoušky originálů, navíc během probíhajícího Suchého února jsou skvělou náhražkou.
Konec s ostudou i nebezpečími
Nealkoholická varianta světoznámých nápojů je pro lidský organismus vhodnější, a to ani nemusí být Suchej únor. Omezení alkoholu má totiž pozitivní vliv na fyzické a psychické zdraví. Navíc při pití takzvaných mocktailů nemusíte řešit možnou opilost a všechny s tím spojené problémy od nevhodného chování až po nebezpečnou a nezodpovědnou jízdu autem.
Dnes už také díky stále rostoucí oblibě střízlivosti u mladších generací nemusíte mít špatný pocit z toho, že nejste „in“, když nepopíjíte alkohol.
Mohlo by vás zajímat
Nealko gin i mojito
Nabídka nealkoholických koktejlů je v dnešní době zcela běžná ve většině restauračních zařízení. Navíc se jedná o nápoje, které si lze za minimum peněz a bez větší námahy připravit doma.
Třeba Virgin Mojito je nealkoholická varianta oblíbeného koktejlu, kde se místo rumu používá sodová voda nebo limetkový sirup, doplněný o čerstvou mátu, cukr a limetku.
Další alternativou je No-Gin Tonic, kde se gin nahrazuje buď nealkoholickou variantou ginu, kterou na internetu seženete za zhruba 400 Kč za 700 ml, nebo se jednoduše použijete pouze tonik, do nějž přidáte vymačkaný citron nebo limetku a led.
Mocktail Mule je zase verze známého koktejlu, ale bez vodky. Hlavními ingrediencemi jsou zázvorové pivo a limetková šťáva, sklenici si ozdobíte kouskem zázvoru a limetky a máte hotovo.
Pro Alkoholfreier Sangria se místo vína využívá směs různých ovocných šťáv, jako jsou hroznová, jablečná a pomerančová, k nimž přidáte spoustu nakrájeného ovoce a necháte lednici pořádně zchladit.
Pryč s rumem a vodkou
Virgin Mary je nelkoholická verze světově známého koktejlu Bloody Mary, ve kterém ovšem schází vodka. Rajčatový džus doplníte worchesterovou omáčkou, řádnou dávkou tabasca a limetkovou šťávou.
Další „panenský“, tedy virgin nápoj je pozměněná Piña Colada. Kokosové mléko a ananasový džus dokáží vytvořit kvalitní nápoj bez toho, aby byl přidán tradiční rum. Když ještě přidáte nastrouhaný kokos, dostanete intenzivnější chuť.
Alkoholfreier Cosmopolitan je zase připraven z brusinkového a limetkového džusu s přídavkem trochy pomerančového sirupu pro sladkost, chybí však vodka a triple sec.
Limetková šťáva a tonik umí zázraky
Non-Alcoholic Margarita je směs šťávy z limetek, pomerančového sirupu a toniku. Když okraj sklenice ozdobíte solí, bude zážitek dokonalý, i když chybí tequila, která Margaritě hraje obvykle hlavní roli.
Pokud dostanete chuť na osvěžující okurku, buď si její plátky můžete přidat do nealko ginu s tonikem, nebo si vytvořte nealko Cucumber Cooler. I zde je jedná koktejl, který v původní receptuře obsahuje gin. Místo něj však použijte šťávu ze salátové okurky, limetkovou šťávu, cukr, mátu a zalijte tonikem.
Pamatujte na to, že mocktaily nabízí nekonečné možnosti při míchání. Díky široké paletě ingrediencí, od čerstvého ovoce až po bylinky a koření, můžete vytvářet jedinečné a osvěžující nápoje.
Náš tip: Z okurky si můžete podle našeho videoreceptu kromě koktejlu udělat i skvělou limonádu:
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Dokonalý domácí sulc aneb Jak využít při zabijačce prasečí nožičky nebo kolínko
Jednou z oblíbených zabijačkových pochutin je i… Číst více
Nejlepší pagáče jsou se škvarky. Od škvarkových placek se ale liší. Víte čím?
Máme tu čas masopustu a zabijaček. Jednou z… Číst více
Nejoblíbenější recepty a jídla ze slovenské kuchyně. Znáte kapustnicu, živáňskou nebo pagáče?
Mezi nejoblíbenější pokrmy patří polévky, maso pečené na rožni, slanina, různé prívarky, produkty z ovčího mléka, moučná jídla, pečivo sladké i slané… Číst více
Jak připravit rybu v rosolu. Servírovat ji můžete jako slavnostní předkrm
Základem tohoto jídla je silný vývar, hlavně z různých odřezků, kůží a ploutví. Potřebujeme totiž, aby po vychladnutí hezky ztuhl a udržel si tvar.… Číst více
Aspik a sulc: Ovoce, zelenina, ryby nebo maso zalité aspikem vypadají jako zatavené do skla
Aspik se připravuje ze želatiny, která je živočišného původu nebo z agaru, který je čistě rostlinný. Samotná želatina ani agar nemají žádnou chuť,… Číst více
Jak se připravuje vaječná tlačenka? Báječné studené pohoštění nejen pro koledníky
Vaječná tlačenka je aspiková pochoutka z vajíček a zeleniny. Připravujeme ji buď jako chutné pohoštění pro koledníky, nebo k využití uvařených vajec… Číst více
Časté chyby při přípravě aspiku a sulcu: Málo želatiny nebo slabý vývar způsobí, že aspik neztuhne
Aspik je rosol, který připravíme ze želatiny nebo agaru. Někdy aspikem nazýváme i sulc z masového vývaru. Bohužel se stane, že i tak jednoduchý pokrm… Číst více
Pečeme s Ivou: Pagáčky s klobásou zpestří pohoštění pro koledníky, ale skvělé jsou i jindy
Také se u vás na Velikonoce stoly prohýbají pod… Číst více
Peče celá země: Pět nápadů na úžasné slané dobroty plné křupavých škvarků a kysaného zelí
V sobotu čeká soutěžící pořadu Peče celá země… Číst více
Poctivá tlačenka jako od mistra řezníka: Základem je správné ochucení a kvalitní vývar z kůží a nožiček
Někdo na zabijačce nejvíc miluje jitrnice a… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Deset jednoduchých rad, jak zhubnout vánoční kila: Tvořte si jídelníček, omezte polotovary i alkohol a volte menší talíře
Kokosový likér coquito: Vánoční drink s kouzlem exotiky voní rumem a kokosem, nahradí vaječňák a příprava je snadná
Celebrity, které sekly s alkoholem: Mirek Etzler, Drew Barrymore i Eva Holubová dokázali pokořit démona
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Karbanátky z vepřové plece
Přidáno před 12 hodinami
Chuťovky s pomazánkou z balkánského sýra
Přidáno před 16 hodinami
Vepřové plátky na zelenině z papiňáku
Přidáno 31. 5. 2024 21:22
Jahodové nanuky s jogurtem
Přidáno 31. 5. 2024 19:28
Chalupářské fazole s klobásou a vejcem
Přidáno 31. 5. 2024 18:13
Celerovo žampionová polévka s kysanou smetanou
Přidáno 31. 5. 2024 17:12
Přečtěte si Zobrazit více
Nealkoholické nápoje: Chutné pití lze připravit i bez alkoholu, přesvědčte se sami
Osm důvodů, proč se vyplatí skončit s alkoholem: Lepší spánek, štíhlejší postava a víc peněz jsou jen začátek
Ginger shot aneb Zdravý „panák“ nabitý vitaminy povzbudí i zahřeje. Vyjde na pouhých 15 Kč a příprava je jednoduchá