Retro okénko: Arašídové křupky z kukuřičné krupice a arašídů jsou tu již přes čtyřicet let, a přitom chutnají pořád stejně
13. 2. 2024 Ostatní
Z dětství spíš vzpomínáme na sladkosti, v paměti ale máme i některé slané pochutiny. Kromě pouťových chipsů v umaštěném sáčku jsou takovou nezapomenutelnou delikatesou i arašídové křupky. Na rozdíl od jiných dobrot dob minulých se navíc stále prodávají.
Nejlepší křupání na párty i k televizi
Arašídové křupky patřily v minulosti asi k nejoblíbenějším slaným pochutinám vůbec. Chroupali jsme je u televize u Televarieté, filmů s hvězdičkou i Ženy za pultem, servírovaly se návštěvám k vínku i pivu a báječně zahnaly hlad i na prázdninových výletech. Jsou jedním z mála výrobků dob minulých, na němž si můžeme pochutnávat v současnosti. Navíc se vyrábějí podle stejné receptury a ani obaly se příliš nezměnily.
Mohlo by vás zajímat
Kukuřice a arašídy - dokonalé spojení
Slavné křupky jsou vlastně extrudovaný výrobek z kukuřičné krupice podobný klasickým kukuřičným křupkám pro batolata. Ty jsou ale oproti těm arašídovým téměř bez chuti. Stejně jako ony se ale arašídové křupky vyrábějí ve stroji zvaném extruder, kde se křupka nafoukne, nesmaží se tedy jako brambůrky. Nakonec se obalí směsí drcených arašídů, které křupkám dodávají typickou lahodnou chuť.
Arašídové křupky jsou pak příjemně slané, vrstva nasekaných arašídů pak zvyšuje jejich křupavost a způsobuje přesně to, že je musíte stále ujídat, dokud ve vás neskončí celý sáček. Jejich předností navíc je, že neobsahují jako mnoho jiných současných produktů žádné přídatné látky, ale jen kukuřičnou krupici, arašídy, sůl a rostlinný (ne však palmový) olej.
Mohlo by vás zajímat
Ty hnědé a zřejmě první
Dnes seženete křupky od mnoha výrobců, pokud byste se ale někoho zeptali, jaké si pamatuje z dob svého dětství, někteří vám řeknou, že ty jediné původní byly v hnědém obalu, další se pak s nimi budou přít, že kdysi měly křupky obal pouze červeno-žlutý. Pravdu mají oba tábory.
Nejčastěji se uvádí, že první arašídové křupky u nás byly vyrobeny roku 1973 v tehdy údajně jediné československé křupkárně v Ostravě-Svinově, která patřila pod státní podnik Mlýny Olomouc. Právě od něj převzala křupkárnu roku 1991 společnost Secalo, která později výrobu přenesla do Ostravy-Martinova, křupky se ale nezměnily stejně jako jejich hnědo-žlutý obal, který nyní hrdě hlásá „Nikdy nezůstaneš u jedné“. Postupem let pak k původní arašídové verzi navíc přibyly další dvě příchutě – česneková a sýrovo-papriková.
Červené z Prahy
Někteří si ale možná z dětství spíš pamatují křupky s červeno-žlutým obalem. Jejich výrobcem je nyní křupkárna Delta, která navázala na bývalý státní podnik mlýny a pekárny PVTOS založený rovněž na počátku sedmdesátých let v Praze na Pankráci. Právě tady prý křupky vyráběli již od roku 1972 na technologické lince dovezené z Německa. Otázka tedy, jak to s tím prvenstvím opravdu bylo. Místní křupky byly k dostání nejen u nás, ale dokonce se vyvážely i do tehdejší NDR.
Slovenské chrumky
Stejně arašídové křupky se ovšem vyráběly i na Slovensku a i tam jsou legendárním produktem. Ty slovenské pak pocházejí z Nitry, kde je vyrábí společnost Miva a mají bílo-modro-červený obal. Často i u nás mnozí tyto křupky považují za původní. Ostatně křupky v tomto obalu se dokonce u nás prodávají v rámci retro týdnů jednoho nejmenovaného řetězce supermarketů. Jisté však je, že bez ohledu na to, odkud pocházejí, svou chutí se jednotlivé arašídové křupky nijak neliší a jsou jednou z mála potravin, u nichž se lidé shodnou, že chutnají jako dřív.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Rakousko-uherské dědictví ze zlata: Jak zvládnout dokonalé řízky?
Když se řekne sváteční jídlo, spolu s tím často… Číst více
Jak vyrobit panko strouhanku. Stačí dva dny starý bílý chléb a struhadlo
Panko strouhanka je japonská obalovací strouhanka, která má hrubší strukturu než běžná strouhanka. V obchodech bývá poměrně drahá, ale můžeme si ji… Číst více
Jak se dělí telecí maso? Využití jednotlivých částí
Dělení telecího masa Telecí je maso skotu do stáří asi 8 týdnů. Maso je jemné chuti i struktury, bez tuku, lehce stravitelné, proto se doporučuje… Číst více
Recepty z českých filmů: U Bartáčků zase naklepávají řízky! Poradíme, jak je mít nejlepší
Ve slavné české komedii Zítra to roztočíme,… Číst více
Holandský řízek je ryze český vynález. Odkud tedy vzal svůj název?
Holandský řízek patří ke klasikám, které by… Číst více
Odkud se vzal císařský trhanec? Nejlépe by to věděli František I. a jeho žena Sissi
Sladkostí na nervy není nikdy dost, těch… Číst více
Retro okénko: Vzpomínáte si ještě na mlíčňáky a mléčné koktejly?
Letmé útržky z dětství některých z nás vyvolávají… Číst více
Jak na nejlepší těstíčko na obalování řízků. Takhle připravíte sýrové, česnekové, sezamové a další oblíbená těstíčka k obalování
Čím obalovat řízky Těstíčka k obalování obvykle připravíme během chvilky. Smícháme suroviny a pokud se nám podaří vytvořit chutnou směs, která bude… Číst více
Máte jen malý špalík masa a zrovna potřebujete velký plátek na řízek? Vyzkoušejte maso nakrájet "na motýlka"
Ze špalíku masa malého průměru nebo z kuřecího prsa lze vhodným krájením a naklepáním připravit poměrně velké řízky nebo plátky. Maso pak využijeme… Číst více
Jídla naruby a jak jste je ještě neochutnali: Znáte obrácený řízek nebo plněné rohlíky?
Znáte to - dokonalá věc někdy vznikne z omylu.… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Odhalte tajemství popcornu: Kdy se svět zbláznil do křupavých kukuřičných pukanců?
Sladké křupavé mlsání puppy chow: Základem jednoduché americké svačinky jsou cereálie, čokoláda a arašídové máslo
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Křenový dip
Přidáno před 2 hodinami
Domácí skořicové vafle
Přidáno před 4 hodinami
Krůtí prsa na sušených hříbkách s italskými těstovinami
Přidáno před 4 hodinami
Banánovo-jablečné dortíky s jogurtovým krémem
Přidáno před 6 hodinami
Dip z kečupu a majonézy
Přidáno před 7 hodinami
Karbanátky z vepřové plece
Přidáno před 20 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Retro okénko: Rýžové Arizonky se vyrábějí už od 50. let 20. století a dětem chutnají dodnes. Připomeňte si s námi, jak vznikly
Retro zákusek: Rakvičky se šlehačkou podle receptu Josefa Maršálka jsou křehké a voní po vanilce. Se šlehačkou nemají chybu
Retro okénko: Jak na legendární citronovou babetu? Buchtu "z hliníkové misky" vyrobíme doma snadno a bude lepší než kupovaná