Co se jedlo na svatbě královny Viktorie? Jehněčí kotlety s lanýžovou omáčkou nebo ryba s omáčkou z humra i pečené sluky
31. 3. 2024 Historie a zajímavosti
Je po ní pojmenováno jedno celé období, viktoriánské. Královna Viktorie více než sto let držela rekord nejdéle vládnoucího britského panovníka. Trumfla ji teprve až její prapravnučka Alžběta II., která na trůnu seděla o šest let déle, tedy 70 let. Na rozdíl od disciplinované Alžběty Viktorie milovala jídlo a bohaté hostiny.
Když všichni muži vymřeli...
Ne že by snad v první polovině 19. století byla britská královská rodina tak moderní a osvícená, aby si na trůn posadila ženu. Viktorie ale byla jedinou legitimní vnučkou krále Jiřího III. a dcera jeho nejmladšího syna Eduarda. Po smrti dědečka, otce i strýců se v pouhých 18 letech v roce 1837 stala britskou královnou.
Pak vyvstala otázka jejího sňatku. Inteligentní dívka s vlastními názory po svatbě moc netoužila, ale zvítězil její pragmatismus. Svobodná žena podle tehdejšího zvyku nemohla žít sama, v případě Viktorie by musela zůstat s matkou, s kterou neměla nejlepší vztah. Ostatně Viktoriina matka (také Viktorie) dceru mj. omezovala v jídle, protože nechtěla, aby budoucí královna měla zbytečná kila navíc.
Mohlo by vás zajímat
Láska na první pohled
„Bála jsem se myšlenky na svatbu,“ napsala královna Viktorie před zasnoubením se svým bratrancem princem Albertem Sasko-Kobursko-Gothajským. Do stejně starého (tedy spíš stejně mladého) Alberta se Viktorie zamilovala na první pohled.
„Cítit, že jsem milována takovým andělem, jakým je Albert, bylo příliš velké potěšení, než abych to dokázala popsat!“ nechala se slyšet.
Po zasnoubení se na svatbu dlouho nečekalo, ačkoli rozhodnutí královny provdat se za docela chudého mladíka se britské šlechtě ani veřejnosti moc nezamlouvalo.
Mohlo by vás zajímat
Pečené sluky a dušená kambala
Devatenáctiletí snoubenci uzavřeli sňatek v únoru 1840 a užili si opuletní svatební hostinu, která měla 11 chodů. Viktorii tak konečně nikdo neomezoval v tom, co a kolik bude jíst. Královští manželé a svatebčané mohli ochutnat například dušenou kambalu (jemná a šťavnatá platýzovitá ryba) s humří omáčkou, z ryb se podával také mořský jazyk. Lahůdkou určitě byly pečené sluky či jehněčí kotletky s lanýžovou omáčkou.
Mohlo by vás zajímat
„Obyčejná“ drůbež a více než stokilový dort
Z těch trochu „obyčejnějších“ pokrmů se servírovali pečení bažanti, králíci, kachny a krůty, drůbež se nabízela také studená ve formě jemných řezů stejně jako hovězí pečeně nebo uzený hovězí jazyk. Nechyběly ani slané koláče s mletým masem či s kousky pečených holoubat.
Jak zcela trefně poznamenala současná historička a moderátorka Lucy Worce: „V roce 1840 nebyl Buckinghamský palác místem, kde by se dalo být vegetariánem.“
Kromě různých dezertů a ovoce byla hostina zakončena obrovským, a to více než dvoumetrovým dortem, který údajně vážil 135 kilogramů. Kousek dortu pak dostávali hosté jako výslužku.
Mohlo by vás zajímat
Celoživotní záliba v jídle a zajídání smutku
Velkolepá svatba ukázala vztah mladého královského páru k jídlu. Postavou i na tehdejší dobu malá Viktorie (měřila 150 cm) spořádala neuvěřitelníé množství jídla. A v tom jí úspěšně sekundoval její manžel Albert.
Pečené kuře nebo vepřové kotletky k snídani byly pro celou rodinu (měli celkem devět dětí) naprosto běžné. I po takhle vydatné snídani neměli problém si v poledne dát oběd o osmi či deseti chodech a večer pak stejně bohatou večeři. A to nesmíme zapomenout na tradiční odpolední čaj servírovaný se šlehačkovými zákusky.
Když v roce 1861 náhle zemřel Albert, Viktorie se oblékla do černé barvy a nesundala ji dalších 40 let, tedy až do své smrti. Smutek a žal ze ztráty milovaného muže doslova zajídala, což bylo znát i na její postavě.
Náš tip: K tradičnímu čaji o páté si královna Viktorie ráda dávala kousek dortu. Určitě by jí chutnal i nadýchaný šlehačkový Harlekýn podle našeho videoreceptu:
Zdroje informací:
cbc.ca: Royal appetites: A regal round-up of monarchs' favourite food
food24.com: Royal wedding menus through the ages
sbs.com.au: From 135-kilo cakes to a breakfast tax: How the British royals entice their wedding guests
Témata
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Popeleční středou začíná čtyřicetidenní půst před Velikonocemi. Jak ho dodržet v době moderní?
Popeleční středou začíná pro věřící období… Číst více
Čím nahradit cukr a maso? Chytré rady, jak snadno vařit v době půstu
Rozhodli jste se držet půst? Ať už pro to máte… Číst více
Teplé nápoje pro chladné dny. Recepty nejen na zahřátí
Jakmile klesnou teploty a nastanou chladné večery i dny, balíme se do teplejších svršků a máme chuť na teplé nápoje, které nás zahřejí. Můžeme se… Číst více
Jak na mramorování bábovkového těsta. Video návod na efektivní zdobení těsta
Bábovkové nebo dortové těsto rozdělte na dvě části. Mohou být stejně velké nebo jedna část větší než druhá. Jednu část obarvěte prosátým práškovým… Číst více
Jaká postní jídla nám pomohou překonat období od masopustu do Velikonoc?
Půst ve smyslu jídla nebyl vždycky doménou církve. Ke konci zimy se zásoby ve spížích tenčily, do nové úrody bylo daleko, a tak se jedla taková jídla… Číst více
Budoucí maminky, pozor! Jak se správně stravovat, když čekáte miminko?
Řádné strava je vždy důležitou součástí zdravého… Číst více
Jak na krásně lesklou, chutnou a hladkou polevu? Stačí málo a může být jako od profesionálního cukráře
Důležité jsou suroviny Jako všeobecně se nevyplácí nic, tedy ani polevu, ošidit nebo odbýt. Protože poleva korunuje celý výsledek, měli bychom dbát… Číst více
Jak upéct kakaové, skořicové a ořechové sušenky. Populární retro sušenky podle oblíbených receptů
Chutné a trvanlivé mlsání Mezi nejoblíbenější stálice mezi sušenkami patří ty s kakaovou, skořicovou nebo ořechovou příchutí. Kdo by neznal… Číst více
Kouzlíme s piškoty: Tři nejlepší recepty na nepečené moučníky, které zvládne každý
Balíček piškotů může zachránit i život. Inu, to… Číst více
7 nejlepších perníků podle hrníčkových receptů. Vyzkoušet můžeme cuketový, mrkvový nebo se sušenkovým krémem
V našem receptáři je řada receptů na velmi chutné perníky, do našeho přehledu jsme ale tentokrát vybrali pouze ty, které připravíme snadno i bez… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Bývalá britská královna Alžběta si sáček oblíbeného čaje pro jistotu nosila v kabelce a před obědem musela mít speciální aperitiv
Bramborové knedlíky plněné uzeným masem: K výraznější chuti uzeného pomůže jeden trik a smažená cibulka jídlo doladí
Královna Alžběta II. a princ Filip: Na jejich svatbě se podávala tříchodová snídaně, součástí byla dušená koroptev
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Cizrnovo sýrové nočky
Přidáno před 9 hodinami
Rajská omáčka z rajských
Přidáno před 23 hodinami
Hrášek se sýrem, vepřová pečeně a ztracené vejce
Přidáno 17. 5. 2024 14:21
Citrusový džem
Přidáno 17. 5. 2024 10:55
Pórková polévka s mrkví, fenyklem a vejcem
Přidáno 17. 5. 2024 08:53
Mrkvová pomazánka mediterran z varného mixéru
Přidáno 17. 5. 2024 07:49
Přečtěte si Zobrazit více
Skotská královna Marie Stuartovna vyžadovala polévku z koroptví a máslové sušenky, sladkosti odkázala lékárníkovi
Královna matka milovala gin, krevetový koktejl, čokoládové dorty i jehněčí. A dožila se 101 let!
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů