Pět výborných jídel z kopřiv: Polévka s pohankou zasytí a šťavnatá masová roláda s kopřivovou náplní překvapí i labužníky
9. 4. 2024 Vaření
Kopřivy právě začínají růst, což je skvělá příležitost zařadit si tuto bylinku do jarního jídelníčku. Možná vás překvapí, kolik netradičních a chuťově zajímavých pokrmů se z nich dá připravit.
Výborná jídla z kopřiv
Snadno dostupná rostlina se stále častěji opět vrací do našich kuchyní. Mladé listy kopřivy jsou výborným doplněním jídelníčku. Využitím je rostlina podobná špenátu, častěji se ale uplatňuje v teplé kuchyni. Když kopřivy zbavíme žahavosti třeba pomocí válečku na nudle, budeme tuto rostlinku mít k dispozici třeba i do salátu. Základem je vždy ovšem mít listy kopřivy natrhané na správných místech.
Mohlo by vás zajímat
1. Kopřivová polévka
Kopřivy využíváme především v jarní kopřivové polévce. Polévka s kopřivami může být podobná té špenátové, ale také si můžeme přichystat odlišnější variantu.
Na čtyři porce si připravte: 1 cibuli, 1 mrkev, 2 střední brambory, 2 hrsti mladých kopřiv, 1/2 hrnku pohankové lámanky, 1 vejce, drůbeží vývar, sůl, mletý pepř a 1 lžíci másla.
Jak na to? V hrnci rozpusťte máslo. Cibuli oloupejte a nakrájejte ji nadrobno a přidejte na rozpálené máslo. Mrkev a brambory oloupejte a nakrájejte na menší kostičky. Když cibule zesklovatí, přidejte mrkev a brambory, společně restujte. Zalijte vývarem, dle potřeby osolte, opepřete a povařte.
Kopřivy propláchněte pod vodou, pak dejte do cedníku a spařte vařící vodou a nechte je okapat. Pak je nasekejte. Když jsou mrkev a brambory měkké, rozklepněte k nim vejce, promíchejte, přidejte kopřivy a vsypte pohankovou lámanku. Dobře promíchejte.
Když se polévka začne znovu vařit, přiklopte ji pokličkou, vypněte sporák a nechte přiklopené asi 20 minut v klidu. Pohanka změkne. Pak pokličku dejte pryč, vše dobře promíchejte a můžete podávat. S kouskem chleba nebo pečiva polévka plně nahradí hlavní chod.
2. Nákyp s kopřivou
Kopřivy nemusíme dávat jen do polévky, skvěle se hodí i do různých nákypů. Nádivku s kopřivami nemusíme připravovat jen na Velikonoce. Nákypy se zelenými rostlinkami jsou příjemným zpestřením jídelníčků. Jsou výborné na chuť a krásné i na pohled. A když do nich přidáme mandle, báječně křupají. Mohou se podávat i bez masa.
Náš tip: Přichystejte si voňavé a nadýchané kopřivové suflé.
Mohlo by vás zajímat
3. Slané koláče s kopřivou
Jak už jsme uvedli, hodí se kopřiva všude tam, kam se dává špenát. A špenát se také využívá do slaných koláčů. Můžeme si třeba přichystat některou z variant koláče quiche. Základem je korpus, na který se dává slaná náplň. Může jít například o směs mladých kopřiv, sýru, vajec a koření.
Náš tip: Přichystejte si tento koláč quiche a využijte kopřivy.
4. Muffiny s kopřivou
Slané muffiny dobře poslouží jako snídaně, svačina, ale i jako večeře. Tyto slané dobroty mohou dostatečně zasytit. Připravují se třeba se sýrem, využívají se ale také nejrůznější bylinky. Sáhnout můžeme právě i po kopřivách. Luxusní variantou jsou například kynuté slané muffinky.
Náš tip: Připravte si snadno kopřivové košíčky.
Jarní jídelníček fandí zdravým a odlehčeným receptům. Tělo potřebuje po chladné zimě dodat vitamíny, a tak bychom mu je měli dopřát. Základem jsou rozhodně čerstvé bylinky, které začínají růst a dají…
5. Masová roláda s kopřivou
Masové rolády připravujeme na nespočet variant. Základem bývá dobře ochucené mleté maso, obvykle napůl vepřové a hovězí. Nejčastěji dovnitř dáváme vajíčka, hodí se využít i zeleninu (třeba papriku), dobré jsou i sýry, výborné jsou i bylinky. A v jarních receptech se skvěle uplatní právě kopřiva. Přichystejte si jednoduchou roládu s náplní z kopřivy, která je krásně barevná a plná chutí.
Náš tip: Kromě jídel s touto bylinkou si můžete připravit i kopřivový sirup podle následujícího videoreceptu:
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Vinnou révu můžeme pěstovat i na zahradách ve výšce do 500 m. n. m. V kuchyni využijeme listy i hrozny
Vinná réva je teplomilná, takže plných úspěchů dosáhneme nejlépe v jižní poloze chráněné před větrem. Vyžaduje lehčí půdu. Pěstujeme odrůdy moštové k… Číst více
Kebab nebo gyros? Není to totéž. Poznejte rozdíly mezi dvěma pouličními dobrotami
Také se vám kebab a gyros tak trochu pletou? Na… Číst více
Pita chléb: Kulinářský poklad z Blízkého východu pomůže vytvořit dokonalý gyros i kebab, jeho příprava je snadná
Pita chléb, také známý jako arabský chléb, je… Číst více
Den rozinek
Na výběr je z většího množství druhů rozinek, liší se dle původu a odrůdy vinné révy, též záleží na dalším způsobu zpracování a sušení. Setkat se… Číst více
Tvarování kebabu nebylo nikdy jednodušší. Naše názorné video vás naučí skvělý trik
Kebab je název pro smažené nebo grilované maso, které pochází z Blízkého východu nebo Asie. Jedná se o mleté maso smíchané s kořením, které dále… Číst více
Velký test kebabů v Praze 2023: Kde dostanete čerstvé maso a kde za 170 Kč jen mražený polotovar? Suverénně vede Žižkov
Grilované, na kousky nakrájené maso v housce nebo… Číst více
Den gyrosu
Označení gyros, které znamená točit, odkazuje na způsob přípravy masa na vertikálním grilu. Z válce se odkrajují malé kousky masa, které se pak… Číst více
Jak se starat na jaře o vinnou révu. Jaké jsou hlavní zásady správné péče
Vinná réva se řadí mezi jedny z nejstarších rostlin, které se pěstuji již od nepaměti. Čerstvé hrozny obsahují především velké množství sacharidů,… Číst více
Na víno do Prahy. Zjišťovali jsme, kde si můžete dát nejlepší skleničku z místních vinic
V současnosti jezdíme za vínem na Moravu,… Číst více
Dovolená v Bulharsku 2023: Polévka za 30 korun či kebab za 75 mile překvapí, oběd v restauraci vyjde na stokorunu
Bulharsko je pro Čechy dlouhodobě dovolenkovým… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Mladé kopřivy zpestří jídelníček: Nahradí špenát a ochutí slané koláče či míchaná vajíčka, sbírat se musí na správných místech
Vyzkoušeli jsme chipsy z kopřiv! Jak je připravit, aby chutnaly fantasticky?
Kopřivová polévka podle kuchaře Romana Pauluse: Je levná, snadná a s pošírovaným vejcem a chlebovými chipsy báječně chutná
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Karbanátky z vepřové plece
Přidáno před 8 hodinami
Chuťovky s pomazánkou z balkánského sýra
Přidáno před 11 hodinami
Vepřové plátky na zelenině z papiňáku
Přidáno 31. 5. 2024 21:22
Jahodové nanuky s jogurtem
Přidáno 31. 5. 2024 19:28
Chalupářské fazole s klobásou a vejcem
Přidáno 31. 5. 2024 18:13
Celerovo žampionová polévka s kysanou smetanou
Přidáno 31. 5. 2024 17:12
Přečtěte si Zobrazit více
Jak netradičně využít čerstvé kopřivy: Připravte si třeba osvěžující limonádu plnou vitaminů
Proč kopřivy žahají? Bylina s nebezpečnou pověstí je zázrakem pro zdraví
Nejdůležitější odpovědi na téma kopřivy: Kde je sbírat, jak je zbavit žahavosti i v čem nám pomůže váleček na nudle