Čína z kuřecího masa s rýží: Rychlá česká varianta se speciální směsí koření je křehká a šťavnatá, skvěle chutná s rýží
25. 4. 2024 Vaření
Taky patří čína z kuřecího masa s rýží k vašim oblíbeným minutkám? Snadno ji připravíme na pánvi a nebudeme se trápit s náročným postupem. K masu se hodí zelenina dle chuti, výbornou přílohou je rýže.
Není čína jako čína
Když si chceme doma připravit čínu, většinou jde o její českou variantu. Některé kroky vynecháváme a výsledné jídlo tak připomíná tamní pokrmy velmi vzdáleně. Přesto nám tyto varianty chutnají. Obvykle saháme po kuřecím masu, může jít i o krůtí, případně vepřové.
Čínu často připravujeme na pánvi wok. Příprava na ní je rychlá a šetrná k pokrmu. Pokud ji nemáme, vezmeme si na pomoc velkou pánev s těžkým dnem. Pánev je třeba pořádně prohřát.
Mohlo by vás zajímat
Typické ingredience pro čínskou kuchyni
Když se řekne čínská kuchyně, tak si nejspíš vybavíme houby Jidášovo ucho (černé houby), jarní cibulku, zázvor, sójovou omáčku, ale také třeba bambusové výhonky. Někdy se využívají chilli papričky.
Do číny s kuřecím masem můžeme přidat také zeleninu. Hodí se mrkev, jarní cibulka, zelí, pórek, ale například i cuketa.
Úprava kuřete na čínu
Z kuřete se na čínu používají prsa, případně stehna. Maso musí být očištěné od blan, tuku a šlach. Kuřecí maso nakrájíme na kousky. Většinou jde o tenké nudličky o délce 3-5 cm.
Kuře často před další úpravou nakládáme do směsi koření. Sehnat ho můžete i v hotovém balíčku s názvem koření na čínu, které obsahuje česnek a zázvor, dále třeba sladkou papriku, pepř, kurkumu, ale také chilli. Koření se často kombinuje s bramborovým škrobem (Solamylem) a někdy také se sójovou omáčkou.
Nakrájené kuře obalíme v připravené směsi a necháme ho marinovat. Na tento druh masa stačí 3-5 hodin.
Křupavá a křehká kachna, kuře podivuhodné chuti nebo smažené rýžové nudle - to jsou jídla, která velmi dobře známe z čínských bister a restaurací fungujících v České republice. Pravá čínská kuchyně…
Čína z kuřecího masa s rýží
Na jídlo pro dvě osoby potřebujete: 300 g kuřecích prsou, 2 lžíce oleje, koření na čínu, sušený česnek, chilli, sůl, sladkou chilli omáčku, 180 g rýže a 1 lžíci Solamylu. Jak na to?
- Kuřecí maso nakrájejte na kostky. Dejte je do mísy, přidejte koření na čínu, česnek, chilli a solamyl. Vše dobře promíchejte.
- Pánev rozpalte, přilejte dvě lžíce oleje a do horkého oleje nasypte maso a osmažte ho.
- Dobře osmažené maso podlijte trochou vody, aby se vytvořila šťáva. Maso ještě krátce povařte. Přidejte trochu chilli omáčky.
- Připravte rýži. Na cedníku ji propláchněte studenou vodou. Nasypte rýži do hrnce, zalijte vodou, osolte a vařte doměkka. Uvařenou rýži slijte přes cedník.
- Rýži naservírujte na talíř a doprostřed vložte maso.
- Můžete nakrájet jarní cibulku a pokrm s ní posypat.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Popeleční středou začíná čtyřicetidenní půst před Velikonocemi. Jak ho dodržet v době moderní?
Popeleční středou začíná pro věřící období… Číst více
Čím nahradit cukr a maso? Chytré rady, jak snadno vařit v době půstu
Rozhodli jste se držet půst? Ať už pro to máte… Číst více
Teplé nápoje pro chladné dny. Recepty nejen na zahřátí
Jakmile klesnou teploty a nastanou chladné večery i dny, balíme se do teplejších svršků a máme chuť na teplé nápoje, které nás zahřejí. Můžeme se… Číst více
Jak na mramorování bábovkového těsta. Video návod na efektivní zdobení těsta
Bábovkové nebo dortové těsto rozdělte na dvě části. Mohou být stejně velké nebo jedna část větší než druhá. Jednu část obarvěte prosátým práškovým… Číst více
Jaká postní jídla nám pomohou překonat období od masopustu do Velikonoc?
Půst ve smyslu jídla nebyl vždycky doménou církve. Ke konci zimy se zásoby ve spížích tenčily, do nové úrody bylo daleko, a tak se jedla taková jídla… Číst více
Budoucí maminky, pozor! Jak se správně stravovat, když čekáte miminko?
Řádné strava je vždy důležitou součástí zdravého… Číst více
Jak na krásně lesklou, chutnou a hladkou polevu? Stačí málo a může být jako od profesionálního cukráře
Důležité jsou suroviny Jako všeobecně se nevyplácí nic, tedy ani polevu, ošidit nebo odbýt. Protože poleva korunuje celý výsledek, měli bychom dbát… Číst více
Jak upéct kakaové, skořicové a ořechové sušenky. Populární retro sušenky podle oblíbených receptů
Chutné a trvanlivé mlsání Mezi nejoblíbenější stálice mezi sušenkami patří ty s kakaovou, skořicovou nebo ořechovou příchutí. Kdo by neznal… Číst více
Kouzlíme s piškoty: Tři nejlepší recepty na nepečené moučníky, které zvládne každý
Balíček piškotů může zachránit i život. Inu, to… Číst více
7 nejlepších perníků podle hrníčkových receptů. Vyzkoušet můžeme cuketový, mrkvový nebo se sušenkovým krémem
V našem receptáři je řada receptů na velmi chutné perníky, do našeho přehledu jsme ale tentokrát vybrali pouze ty, které připravíme snadno i bez… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Sójovou k sushi, rybí na závitky a hoisin do masové marinády: Víte, jak používat asijské omáčky?
Karolina Světlá si pochutnávala na specialitách z Podještědí: Vařilo se kyselo s chlebovým kváskem nebo carapanda
Sladkokyselé kuře je čínská klasika, Zdeněk Pohlreich to dělá jinak, s vepřovým!
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Cizrnovo sýrové nočky
Přidáno před 9 hodinami
Rajská omáčka z rajských
Přidáno před 23 hodinami
Hrášek se sýrem, vepřová pečeně a ztracené vejce
Přidáno 17. 5. 2024 14:21
Citrusový džem
Přidáno 17. 5. 2024 10:55
Pórková polévka s mrkví, fenyklem a vejcem
Přidáno 17. 5. 2024 08:53
Mrkvová pomazánka mediterran z varného mixéru
Přidáno 17. 5. 2024 07:49
Přečtěte si Zobrazit více
10 nejoblíbenějších asijských specialit: Připravte si čínskou křehkou kachnu, vietnamskou polévku phở bò i japonské sushi!
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Bramborové knedlíky plněné uzeným masem: K výraznější chuti uzeného pomůže jeden trik a smažená cibulka jídlo doladí