Pozor, tato jídla do mikrovlnky nepatří! Špenát nebo uzeniny v ní nikdy neohřívejte
23. 10. 2020 Životní styl
Ohřívá a vaří rychleji, než bychom řekli švec. Mikrovlnná trouba se dávno zabydlela ve většině českých domácností. Zrychluje totiž to, co dříve trvalo dlouhé minuty. Zejména ohřívání pokrmů. Jenže aby to bylo nejen rychle, ale také správně a zdravě, měli bychom se držet několika zásad. Jsou totiž potraviny, které do mikrovlnky v žádném případě nepatří.
Špenát
Už jistě víte, že s tím železem to u špenátu není taková sláva, jak se původně myslelo. I tak jde ale o velmi zdravou listovou zeleninu. Špenát je fajn zasyrova do salátů, nebo dušený jako příloha třeba k masu. Ovšem nikdy byste jej neměli ohřívat, a to nejen v mikrovlnce, raději nikde. Ohřevem se v něm obsažené dusičnany mění v dusitany, které našemu zdraví neprospívají. Proto vařte jen tolik, kolik zvládnete sníst.
Mateřské mléko
Pokud kojíte, tak se občas hodí mít mléko do zásoby, třeba když přijde mimčo hlídat babička. Nikdy ale nedovolte, aby se mateřské mléko ohřívalo v mikrovlnné troubě. Jednak se ohřívá nerovnoměrně a tudíž by bylo zčásti studené a zčásti vařící a miminko by se mohlo popálit, ale také při tomto ohřevu dochází ke znehodnocení cenných látek v mléce. Proto je raději ohřejte pod proudem teplé vody, nebo ve vodní lázni.
Mohlo by vás zajímat
Hroznové víno
I když si říkáme, koho by to asi napadlo, tak pro jistotu varujeme: hrozny v mikrovlnce opravdu nikdy neohřívejte. Ano, nikdy. Ani kdyby byly z lednice studené jak psí čumák. Víte, co by se s nimi totiž uvnitř velmi rychle stalo? To samé, co se syrovým vajíčkem. A věřte, že troubu nechcete umývat ani od vejce, ani od rozprsknutého hroznového vína. Celkově se mikrovlnka nehodí pro ohřívání jakéhokoliv čerstvého ovoce, cenné vitaminy by se rychle zničily.
Obyčejná voda
Nebezpečná záležitost. Voda se v mikrovlnce ohřívá nerovnoměrně a tak bude nahoře horká, dole třeba ještě studená, ale při zamíchání může vystříknout a způsobit vám nepěkné popáleniny. Pokud nemáte jinou možnost, ohřívejte tam vodu pomalu a míchejte opatrně. Ale máte-li varnou konvici, je to zcela jistě lepší volba.
Mohlo by vás zajímat
Chilli papričky
Horkem se z nich začne uvolňovat pálivá látka kapsaicin a při otevření dvířek trouby dostanete pěkně štiplavou dávku rovnou do obličeje. I když nejste alergičtí, nemusí to dopadnout zrovna vesele. Pálení v krku, slzení očí, kašlání…no asi jako při použití pepřového spreje. Raději si to vážně rozmyslete.
Uzeniny
Ano, víme, že je to praktické, ale nevhodné. Uzeniny bývají plné nezdravých éček, jejichž případná škodlivost se ohřátím v mikrovlnce ještě zvýší. Pokud už si párky sem tam dopřejete (a kdo ne?), ohřejte je rovnoměrně ve vodě. Budou šťavnatější a přece jen méně rizikové.
Mohlo by vás zajímat
Mražené maso
Téměř vždy se určité části skoro uvaří, zatímco jiné budou ještě napůl mražené. Nejen, že maso pak není moc chutné a vhodné pro další tepelnou úpravu, ale také se tímto způsobem zahřívání v něm mohou pomnožit nebezpečné bakterie. Nechte je proto hezky postaru rozmrznout v chladničce.
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Dokonalý domácí sulc aneb Jak využít při zabijačce prasečí nožičky nebo kolínko
Jednou z oblíbených zabijačkových pochutin je i… Číst více
Nejlepší pagáče jsou se škvarky. Od škvarkových placek se ale liší. Víte čím?
Máme tu čas masopustu a zabijaček. Jednou z… Číst více
Nejoblíbenější recepty a jídla ze slovenské kuchyně. Znáte kapustnicu, živáňskou nebo pagáče?
Mezi nejoblíbenější pokrmy patří polévky, maso pečené na rožni, slanina, různé prívarky, produkty z ovčího mléka, moučná jídla, pečivo sladké i slané… Číst více
Jak připravit rybu v rosolu. Servírovat ji můžete jako slavnostní předkrm
Základem tohoto jídla je silný vývar, hlavně z různých odřezků, kůží a ploutví. Potřebujeme totiž, aby po vychladnutí hezky ztuhl a udržel si tvar.… Číst více
Aspik a sulc: Ovoce, zelenina, ryby nebo maso zalité aspikem vypadají jako zatavené do skla
Aspik se připravuje ze želatiny, která je živočišného původu nebo z agaru, který je čistě rostlinný. Samotná želatina ani agar nemají žádnou chuť,… Číst více
Jak se připravuje vaječná tlačenka? Báječné studené pohoštění nejen pro koledníky
Vaječná tlačenka je aspiková pochoutka z vajíček a zeleniny. Připravujeme ji buď jako chutné pohoštění pro koledníky, nebo k využití uvařených vajec… Číst více
Časté chyby při přípravě aspiku a sulcu: Málo želatiny nebo slabý vývar způsobí, že aspik neztuhne
Aspik je rosol, který připravíme ze želatiny nebo agaru. Někdy aspikem nazýváme i sulc z masového vývaru. Bohužel se stane, že i tak jednoduchý pokrm… Číst více
Pečeme s Ivou: Pagáčky s klobásou zpestří pohoštění pro koledníky, ale skvělé jsou i jindy
Také se u vás na Velikonoce stoly prohýbají pod… Číst více
Peče celá země: Pět nápadů na úžasné slané dobroty plné křupavých škvarků a kysaného zelí
V sobotu čeká soutěžící pořadu Peče celá země… Číst více
Poctivá tlačenka jako od mistra řezníka: Základem je správné ochucení a kvalitní vývar z kůží a nožiček
Někdo na zabijačce nejvíc miluje jitrnice a… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Jak využít pivo při vaření: Hodí se nejen pod špekáčky, ale i do těsta na závin a při přípravě jiných moučníků
Pivo místo zubní pasty? 8 málo známých faktů o českém národním nápoji
Recepty z českých filmů: Nadýchaná a rychlá bublanina paní Mráčkové skvěle chutná s jahodami
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Karbanátky z vepřové plece
Přidáno před 12 hodinami
Chuťovky s pomazánkou z balkánského sýra
Přidáno před 15 hodinami
Vepřové plátky na zelenině z papiňáku
Přidáno 31. 5. 2024 21:22
Jahodové nanuky s jogurtem
Přidáno 31. 5. 2024 19:28
Chalupářské fazole s klobásou a vejcem
Přidáno 31. 5. 2024 18:13
Celerovo žampionová polévka s kysanou smetanou
Přidáno 31. 5. 2024 17:12
Přečtěte si Zobrazit více
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Matka Tereza milovala pálivá indická jídla, která si kupovala na ulici, ujížděla na čokoládě a musela mít zmrzlinu
7 jídel, která se neobejdou bez alkoholu: Vyzkoušejte "opilé" dobroty pro náročné jazýčky