Ani cukr, ani lepek! Nejnebezpečnější věcí ve vaší kuchyni je tichý zabiják jménem E621
29. 10. 2020 Životní styl
Zejména v posledních letech se hodně mluví o tom, co je pro náš organismus škodlivé, a přitom to konzumujeme v obrovském množství. Nezdravé tuky, cukry, lepek, to vše naše tělo netěší a běžně to máme v kuchyni. Vůbec nejhorším a zároveň nejčastějším "potravinovým padouchem" je ale glutaman sodný neboli E621.
Glutaman z domu ven!
Na první pohled se podobá soli nebo cukru - je to bílý, krystalický prášek. Na rozdíl od nich jej ale doma asi nemáte jen tak v pytlíčku; ačkoliv, pokud používáte na dochucování jídel Podravku, tak právě na něm je tenhle "kouzelný prach" založen. Glutamát, neboli glutaman sodný známý také jako E621, je jedno z nejčastějších a zároveň nejnezdravějších dochucovadel, která si běžně cpeme do žaludku. Je levný, a proto se přidává jak do instantních nudlí, polévek či omáček, tak do sladkostí, ale i do masa. Běžně po něm sahají také kuchaři v lacinějších restauracích, neboť jejich výtvorům rychle dodá vůni a chuť. Ale za jakou cenu?
Mohlo by vás zajímat
Glutaman je také nedílnou součástí fast foodu. A právě kvůli němu vzniká na nezdravém jídle z rychlého občerstvení závislost. A nejen na něm. Právě on v našem mozku probouzí chuť na čokoládu nebo chipsy, protože právě on tu chuť, kterou vyžadujeme, vytváří. Podle statistik se po celém světě ročně spotřebuje více než 200 tisíc tun tohoto prášku. Pro dospělého člověka je běžná dávka 1,5 g denně, u dětí je to výrazně méně, cca půl gramu na den.
Mohlo by vás zajímat
Látkou se můžete velmi snadno předávkovat právě zvýšenou konzumací vašich oblíbených laskomin. To může u člověka vyvolat závratě, migrénu, poruchy vidění, hormonální nerovnováhu, nevolnost, slabost, závratě či bolesti na hrudi. Proto je vhodné u každé potraviny číst složení předtím, než ji koupíte. Pokud ve výčtu ingrediencí zahlédnete označení E621, ruce honem pryč - obzvlášť, pokud se jedná o něco, co chcete koupit potomstvu.
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Dokonalý domácí sulc aneb Jak využít při zabijačce prasečí nožičky nebo kolínko
Jednou z oblíbených zabijačkových pochutin je i… Číst více
Nejlepší pagáče jsou se škvarky. Od škvarkových placek se ale liší. Víte čím?
Máme tu čas masopustu a zabijaček. Jednou z… Číst více
Nejoblíbenější recepty a jídla ze slovenské kuchyně. Znáte kapustnicu, živáňskou nebo pagáče?
Mezi nejoblíbenější pokrmy patří polévky, maso pečené na rožni, slanina, různé prívarky, produkty z ovčího mléka, moučná jídla, pečivo sladké i slané… Číst více
Jak připravit rybu v rosolu. Servírovat ji můžete jako slavnostní předkrm
Základem tohoto jídla je silný vývar, hlavně z různých odřezků, kůží a ploutví. Potřebujeme totiž, aby po vychladnutí hezky ztuhl a udržel si tvar.… Číst více
Aspik a sulc: Ovoce, zelenina, ryby nebo maso zalité aspikem vypadají jako zatavené do skla
Aspik se připravuje ze želatiny, která je živočišného původu nebo z agaru, který je čistě rostlinný. Samotná želatina ani agar nemají žádnou chuť,… Číst více
Jak se připravuje vaječná tlačenka? Báječné studené pohoštění nejen pro koledníky
Vaječná tlačenka je aspiková pochoutka z vajíček a zeleniny. Připravujeme ji buď jako chutné pohoštění pro koledníky, nebo k využití uvařených vajec… Číst více
Časté chyby při přípravě aspiku a sulcu: Málo želatiny nebo slabý vývar způsobí, že aspik neztuhne
Aspik je rosol, který připravíme ze želatiny nebo agaru. Někdy aspikem nazýváme i sulc z masového vývaru. Bohužel se stane, že i tak jednoduchý pokrm… Číst více
Pečeme s Ivou: Pagáčky s klobásou zpestří pohoštění pro koledníky, ale skvělé jsou i jindy
Také se u vás na Velikonoce stoly prohýbají pod… Číst více
Peče celá země: Pět nápadů na úžasné slané dobroty plné křupavých škvarků a kysaného zelí
V sobotu čeká soutěžící pořadu Peče celá země… Číst více
Poctivá tlačenka jako od mistra řezníka: Základem je správné ochucení a kvalitní vývar z kůží a nožiček
Někdo na zabijačce nejvíc miluje jitrnice a… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Jak využít pivo při vaření: Hodí se nejen pod špekáčky, ale i do těsta na závin a při přípravě jiných moučníků
Anýz, koření s výraznou chutí, se používá do sladkého i slaného pečiva a k nakládání zeleniny
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Karbanátky z vepřové plece
Přidáno před 12 hodinami
Chuťovky s pomazánkou z balkánského sýra
Přidáno před 15 hodinami
Vepřové plátky na zelenině z papiňáku
Přidáno 31. 5. 2024 21:22
Jahodové nanuky s jogurtem
Přidáno 31. 5. 2024 19:28
Chalupářské fazole s klobásou a vejcem
Přidáno 31. 5. 2024 18:13
Celerovo žampionová polévka s kysanou smetanou
Přidáno 31. 5. 2024 17:12