Nebeská bramborová kaše: Tajné tipy kuchařek, jak ji dovést k dokonalosti
5. 11. 2020 Tipy a triky
Bramborová kaše je vynikající způsob zpracování brambor, který se dá využít jako příloha, ale smíchaný se zeleninou a vařeným masem, například, i jako samostatné jídlo. Ačkoliv se to zdá jednoduché, na opravdu dokonalou "brkaši" s perfektní chutí i konzistencí to chce trochu cviku - anebo znát tajné tipy a triky zkušených kuchařek, které vám nyní odtajníme.
1. Ty správné brambory
Ani ne tak trikem, ale spíše naprostým základem je vybrat ten správný typ brambor. Je jím tzv. typ C určený pro pyré a kaši. Nemusíte se bát, v supermarketech bývají brambory, alespoň ty prodávané rovnou v síťkách určitě, přesně takto označené.
2. Rozvařené nevadí? Vadí!
Rozvařit brambory, to je skoro hned a může se to stát i zkušenému. Možná si říkáte, že když z nich pak stejně uděláte kaši, nevadí to, ale opak je pravdou. Pokud budete kaši dělat z rozvařených brambor, nikdy ji nevyšleháte do té správně husté konzistence. Ideální je, aby před koncem vaření vidlička do brambory hladce zajela, ale aby se při tom brambora nerozpadla.
3. Nezapomeňte krájet
Pokud patříte k těm, kdo brambory na kaši sice oloupou, ale pak je vaří k celku, znáte možný důvod, proč vaše kaše nikdy není perfektní. Brambory vařené v celku se vaří nerovnoměrně, proto je nezapomeňte nakrájet. Tip: Poté, co brambory oškrábete, je několikrát propláchněte studenou vodou. Tím je zbavíte přebytečného škrobu a kaše se pak nebude tolik lepit.
4. Sušení není mučení
Uvařené brambory nerozmačkávejte a už vůbec je nemixujte hned. Je dobré nechat je trochu vychladnout a především je po slití řádně osušit. Uvolní se z nich pára a vlhkost a kaše bude chutnat lépe.
5. Teplé mléko a dobré máslo
Před šleháním je do rozmačkaných brambor potřeba přidat mléko a máslo, aby byl kaše chuťově plná a správně hladká. Dávejte si ale pozor - mléko do kaše nikdy nepřilévejte studené, dokonce ani pokojová teplota nestačí - mělo by být prostě a jednoduše teplé. Tip: Použijte místo polotučného nebo nedejbože odtučněného mléka plnotučné a k tomu ještě kvalitní máslo, se kterým rozhodně nešetřete. Jen tak bude vaše kaše opravdu božská. Možné je také místo mléka použít smetanu.
6. Šlehejte zlehka
Ať už kaši vyšleháváte ruční metlou nebo pomocí mixéru, důležité je ji nepřešlehat. Dělejte to opatrně a pravidelně kontrolujte konzistenci. Pokud to přeženete, vyjde vám kaše příliš řídká. Během šlehání je navíc ten pravý čas kaši dosolovat, takže bez pauz to stejně nepůjde.
7. Nebojte se dochucovat
Pokud jste splnili všechny kroky, máte naprosto perfektní kaši, ale mohla by být ještě lepší! Nebojte se trochu experimentovat a i v případě, že ji máte jako přílohu, ji něčím dochutit. Fajn je přidat utřený česnek či jarní nebo osmahlou cibulku. Skvěle v brkaši chutná vmíchaný hrášek nebo vařená mrkev pokrájená na malé kousky. Použít se dá petrželka a jiné čerstvé bylinky. V horké kaši můžete na závěr rozmíchat i na kostičky nakrájený krémový sýr s příchutí, který jí dodá šmak. Zkuste třeba šunkový. Tip: Pokud chcete zkusit něco úplně nového, kaši můžete vyrobit z poloviční dávky brambor a doplnit ji sladkými batáty. Výsledek bude mírně nasládlý, jemný a krásně barevný.
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Dokonalý domácí sulc aneb Jak využít při zabijačce prasečí nožičky nebo kolínko
Jednou z oblíbených zabijačkových pochutin je i… Číst více
Nejlepší pagáče jsou se škvarky. Od škvarkových placek se ale liší. Víte čím?
Máme tu čas masopustu a zabijaček. Jednou z… Číst více
Nejoblíbenější recepty a jídla ze slovenské kuchyně. Znáte kapustnicu, živáňskou nebo pagáče?
Mezi nejoblíbenější pokrmy patří polévky, maso pečené na rožni, slanina, různé prívarky, produkty z ovčího mléka, moučná jídla, pečivo sladké i slané… Číst více
Jak připravit rybu v rosolu. Servírovat ji můžete jako slavnostní předkrm
Základem tohoto jídla je silný vývar, hlavně z různých odřezků, kůží a ploutví. Potřebujeme totiž, aby po vychladnutí hezky ztuhl a udržel si tvar.… Číst více
Aspik a sulc: Ovoce, zelenina, ryby nebo maso zalité aspikem vypadají jako zatavené do skla
Aspik se připravuje ze želatiny, která je živočišného původu nebo z agaru, který je čistě rostlinný. Samotná želatina ani agar nemají žádnou chuť,… Číst více
Jak se připravuje vaječná tlačenka? Báječné studené pohoštění nejen pro koledníky
Vaječná tlačenka je aspiková pochoutka z vajíček a zeleniny. Připravujeme ji buď jako chutné pohoštění pro koledníky, nebo k využití uvařených vajec… Číst více
Časté chyby při přípravě aspiku a sulcu: Málo želatiny nebo slabý vývar způsobí, že aspik neztuhne
Aspik je rosol, který připravíme ze želatiny nebo agaru. Někdy aspikem nazýváme i sulc z masového vývaru. Bohužel se stane, že i tak jednoduchý pokrm… Číst více
Pečeme s Ivou: Pagáčky s klobásou zpestří pohoštění pro koledníky, ale skvělé jsou i jindy
Také se u vás na Velikonoce stoly prohýbají pod… Číst více
Peče celá země: Pět nápadů na úžasné slané dobroty plné křupavých škvarků a kysaného zelí
V sobotu čeká soutěžící pořadu Peče celá země… Číst více
Poctivá tlačenka jako od mistra řezníka: Základem je správné ochucení a kvalitní vývar z kůží a nožiček
Někdo na zabijačce nejvíc miluje jitrnice a… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Jak se vaří bramborová kaše? Jak snadno připravit celerovou, mrkvovou a dýňovou variantu
Jahodový dort podle Terezy z Peče celá země: Skvělý dárek na Den dětí, který všechny dostane svou famózní chutí
Něco sladkého z lásky. Udělejme svému protějšku radost nejen na Valentýna
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Karbanátky z vepřové plece
Přidáno před 12 hodinami
Chuťovky s pomazánkou z balkánského sýra
Přidáno před 15 hodinami
Vepřové plátky na zelenině z papiňáku
Přidáno 31. 5. 2024 21:22
Jahodové nanuky s jogurtem
Přidáno 31. 5. 2024 19:28
Chalupářské fazole s klobásou a vejcem
Přidáno 31. 5. 2024 18:13
Celerovo žampionová polévka s kysanou smetanou
Přidáno 31. 5. 2024 17:12