Karanténa je nejlepší čas na shazování kil! 5 kroků, jak snadno začít s hubnutím
9. 10. 2020 Životní styl
Mnoho lidí mohlo přes tzv. lockdown váhu nabrat, ostatní využili změny v denním režimu. Experti tvrdí, že to, jestli při dlouhých dnech strávených doma spíše naberete, nebo pár kil shodíte, závisí na přístupu a schopnosti vyrovnat se se změnou režimu. Tělo v tomto období potřebuje více než kdy jindy stimulaci svalů a krevního oběhu k posílení obranyschopnosti.
Změna režimu i přístupu
Jedna z mnoha výzev koronaviru byla změna režimu ze dne na den. Děti se učily z domova a rodiče je brzy následovali s homeoffice prací, pokud práci ještě měli. Zavřená fitness centra a rekreační parky měly vliv na pohybovou rutinu. Vše doprovázel stále více narůstající stres, pro mnoho z nás se stalo jídlo a pití způsoby úniku a odměny. Když se prostředí a rutina změní, člověk snadno propadne svodům nezdravých potravin. „Je těžká doba, něco sladkého si zasloužím“. To je přesně moment, ve kterém je nejzásadnější síla vůle a to, jak k celé situaci přistupujeme.
Mohlo by vás zajímat
Berte to postupně
Život nás všech je přeplněn stresem víc než kdy dřív. Radikální změna režimu by tedy mohla být spíš na škodu než k užitku. Zkuste místo toho začít malým krůčkem. Vyberte jednu věc, kterou byste právě teď chtěli změnit. Může to být způsob stravování, zařazení většího množství pohybu do týdenního plánu nebo třeba jen vstávání o hodinu dřív. Tělo si na drobnou změnu navykne daleko lépe než na změnu radikální, což dodá sebevědomí a energii do dalších, příště možná větších kroků. Chcete začít s během? Teď je ideální příležitost. Hlavně ale nic neuspěchat.
Mohlo by vás zajímat
Jezte pravidelně
Práce z domova znamená, že se dostanete do lednice prakticky celý den. To může znamenat větší apetit kvůli vyhýbání se stresu. Stará denní rutina se během pár dnů snadno rozplyne. Zkuste si naplánovat přestávku na oběd, kávu a svačinu a snažte se dodržovat časy těchto přestávek. Jídlo vytváří skvělý rámec celého dne a pomůže nám a našemu tělu se v něm lépe orientovat.
Mohlo by vás zajímat
Správný čas na experimenty
Až nechtěný domácí pobyt může být výzvou k ozvláštnění si běžných dnů. Tato doba je ideální k vyzkoušení různých diet, ke kterým jste se dříve nedostali. Je teď daleko snazší zkusit být na chvíli vegetariánem a co víc, třeba se jím doopravdy stát. Za zkoušku stojí i přerušovaný půst. Spíš než o dietu se jedná o způsob stravování. Jeho hlavní myšlenka spočívá v tom, že když necháte tělo dostatečně odpočinout od jídla, sáhne do tukových zásob. Neznamená to ovšem, že budete jíst úplně cokoliv a po pár hodinách bez jídla zázračně shodíte. Metoda přerušovaného půstu je založena na jednoduchém faktu: Ve chvíli, kdy něco sníme, do krve se začne vyplavovat inzulín, díky kterému tělo spaluje cukry přijaté z potravy. Během této doby tělo pochopitelně nemá žádný důvod sahat do tukových energetických zásob. Pokud si ovšem pauzy mezi jídly vhodně prodloužíte, bude tělo nuceno sáhnout právě do nashromážděného tuku.
Mohlo by vás zajímat
Využijte čas na dojíždění dojíždění
Už není potřeba vstávat v 5 ráno, abyste se autem, či hromadnou dopravou dostali do práce. Místo toho, abyste nepřišli o zavedenou rutinu, zkuste tento volný čas využít ke cvičení a pohybu. Pokud už cvičíte, nemusíte nutně měnit intenzitu cviků. Teď je ale pohodlnější mít na cvičení víc času, čemuž můžete přizpůsobit jednotlivé cviky. Přizpůsobte své snaze o to být aktivní i své oblečení. Optimálně se oblékejte do věcí evokujících pohyb a sport, což rozhodně nejsou tepláky a vytahaná trika na celodenní lenošení. Sportovní oblečení v nás podvědomě spouští potřebu se hýbat a být aktivní.
Mohlo by vás zajímat
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Dokonalý domácí sulc aneb Jak využít při zabijačce prasečí nožičky nebo kolínko
Jednou z oblíbených zabijačkových pochutin je i… Číst více
Nejlepší pagáče jsou se škvarky. Od škvarkových placek se ale liší. Víte čím?
Máme tu čas masopustu a zabijaček. Jednou z… Číst více
Nejoblíbenější recepty a jídla ze slovenské kuchyně. Znáte kapustnicu, živáňskou nebo pagáče?
Mezi nejoblíbenější pokrmy patří polévky, maso pečené na rožni, slanina, různé prívarky, produkty z ovčího mléka, moučná jídla, pečivo sladké i slané… Číst více
Jak připravit rybu v rosolu. Servírovat ji můžete jako slavnostní předkrm
Základem tohoto jídla je silný vývar, hlavně z různých odřezků, kůží a ploutví. Potřebujeme totiž, aby po vychladnutí hezky ztuhl a udržel si tvar.… Číst více
Aspik a sulc: Ovoce, zelenina, ryby nebo maso zalité aspikem vypadají jako zatavené do skla
Aspik se připravuje ze želatiny, která je živočišného původu nebo z agaru, který je čistě rostlinný. Samotná želatina ani agar nemají žádnou chuť,… Číst více
Jak se připravuje vaječná tlačenka? Báječné studené pohoštění nejen pro koledníky
Vaječná tlačenka je aspiková pochoutka z vajíček a zeleniny. Připravujeme ji buď jako chutné pohoštění pro koledníky, nebo k využití uvařených vajec… Číst více
Časté chyby při přípravě aspiku a sulcu: Málo želatiny nebo slabý vývar způsobí, že aspik neztuhne
Aspik je rosol, který připravíme ze želatiny nebo agaru. Někdy aspikem nazýváme i sulc z masového vývaru. Bohužel se stane, že i tak jednoduchý pokrm… Číst více
Pečeme s Ivou: Pagáčky s klobásou zpestří pohoštění pro koledníky, ale skvělé jsou i jindy
Také se u vás na Velikonoce stoly prohýbají pod… Číst více
Peče celá země: Pět nápadů na úžasné slané dobroty plné křupavých škvarků a kysaného zelí
V sobotu čeká soutěžící pořadu Peče celá země… Číst více
Poctivá tlačenka jako od mistra řezníka: Základem je správné ochucení a kvalitní vývar z kůží a nožiček
Někdo na zabijačce nejvíc miluje jitrnice a… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Chcete shodit přebytečná kila do měsíce? Tyto jednoduché triky vám pomohou lépe než drastická dieta
Vyrobte si domácí veganský sýr! Je to snadné, zdravé a chutné
Cvičíte, přesto nehubnete? Tady jsou 3 rady, jak nastartovat zaseklý metabolismus!
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Karbanátky z vepřové plece
Přidáno před 12 hodinami
Chuťovky s pomazánkou z balkánského sýra
Přidáno před 15 hodinami
Vepřové plátky na zelenině z papiňáku
Přidáno 31. 5. 2024 21:22
Jahodové nanuky s jogurtem
Přidáno 31. 5. 2024 19:28
Chalupářské fazole s klobásou a vejcem
Přidáno 31. 5. 2024 18:13
Celerovo žampionová polévka s kysanou smetanou
Přidáno 31. 5. 2024 17:12