Pozor na skrytý gluten! Jak začít s bezlepkovou dietou snadno a rychle?
22. 11. 2020 Životní styl
Bezlepková dieta je nutností pro celiaky, ale vhodným jídelníčkem i pro lidi bez zdravotních omezení. Jejím principem je vynechání potravin s obsahem lepku, což má pro tělo řadu výhod. Lepek totiž umí pěkně "zaplácnout", takže bez něj organismu odlehčíte a navíc vám zmizí i bříško, které pořád ne a ne shodit.
Bezlepková dieta uleví tělu
V posledních letech o ní slyšíme čím dál častěji. Bezlepková dieta je úprava jídelníčku tak, aby v něm nebyly žádné potraviny s obsahem lepku (nebo-li glutenu), nebo alespoň takové, v nichž je jeho koncentrace minimální. Potraviny, které obsahují lepek, jsou především obiloviny: pšenice, ječmen, žito, oves i špalda. Většinou ale nestačí vynechat jen pekařské výrobky a těstoviny, v nichž je lepek zjevně obsažen. Může se skrývat i v celé řadě dalších potravin, na které by si člověk přecházející na bezlepkovou dietu měl dát pozor...
Mohlo by vás zajímat
Kde všude může být obsažen lepek?
1. Aromatizované čaje či náhražky kávy typu Karo nápoj
2. Masox a další dochucovadla
3. Mléčné čokolády s náplní
4. Nakládaná masa ze supermarketu (tzn. masa, která zakoupíte už naložená v marinádě)
5. Hořčice
6. Chipsy, krokety či hranolky
Rada: Při nákupu pozorně čtěte etikety, kde je obsah lepku vždy uveden. Zároveň dnes už i běžně v supermarketu můžeme zakoupit celou řadu tzv. gluten-free náhražek našich oblíbených dobrot.
Mohlo by vás zajímat
Proč omezit lepek?
Pokud nejste přímo celiak a konzumace lepku vám nemůže přivodit zdravotní komplikace, například vyrážku nebo nevolnost, nemusíte být ve vynechání lepku z jídelníčku tak striktní. Omezení glutenu se ale doporučuje i při redukčních dietách těm, kdo chtějí shodit přebytečná kila. Lepek totiž dokáže člověka "zaplácnout", což je problém, protože potraviny z něj obsahují mnoho kalorií, ale málo živin - například bílé pečivo. Po jejich konzumaci má člověk pocit plnosti, ale za chvíli má zase hlad, což ho nutí jíst víc, než je při dietě vhodné.
Pokud na delší dobu vynecháte lepek, který je mimochodem obsažen i v pivu ( ikdyž v malé míře), brzy si všimnete toho, že vám mizí ono "spodní bříško", které je častým trápením všech, kdo se snaží o štíhlou postavu.
Mohlo by vás zajímat
Co tedy jíst?
Nemusíte se bát, že by vám při gluten-free dietě nezbývalo skoro nic jiného k jídlu. Můžete jíst například veškerou zeleninu, což je nesmírně zdravé. Konkrétní potraviny, které můžete s klidem zařadit do jídelníčku, jsou:
1. Brambory
2. Rýže a rýžová mouka
3. Kukuřičná mouka - z té se často dělají těstoviny, kterými nahradíte běžné pšeničné
4. Pohanka
5. Luštěniny - především fazole, hrách a čočka
6. Veškeré druhy masa, dokonce i paštika či šunka s vysokým obsahem masa
7. Vejce a sýry
8. Mošty a ovocné šťávy
9. Mléko
10. Kakao
Zkuste na měsíc zcela vynechat nebo výrazně omezit lepek a uvidíte, že si změny jídelníčku skoro nevšimnete, zeštíhlí vám pas a celkově se budete cítit lehčí. Hodně ovoce a zeleniny bohaté na vlákninu navíc prospěje i vašemu trávícímu traktu.
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Dokonalý domácí sulc aneb Jak využít při zabijačce prasečí nožičky nebo kolínko
Jednou z oblíbených zabijačkových pochutin je i… Číst více
Nejlepší pagáče jsou se škvarky. Od škvarkových placek se ale liší. Víte čím?
Máme tu čas masopustu a zabijaček. Jednou z… Číst více
Nejoblíbenější recepty a jídla ze slovenské kuchyně. Znáte kapustnicu, živáňskou nebo pagáče?
Mezi nejoblíbenější pokrmy patří polévky, maso pečené na rožni, slanina, různé prívarky, produkty z ovčího mléka, moučná jídla, pečivo sladké i slané… Číst více
Jak připravit rybu v rosolu. Servírovat ji můžete jako slavnostní předkrm
Základem tohoto jídla je silný vývar, hlavně z různých odřezků, kůží a ploutví. Potřebujeme totiž, aby po vychladnutí hezky ztuhl a udržel si tvar.… Číst více
Aspik a sulc: Ovoce, zelenina, ryby nebo maso zalité aspikem vypadají jako zatavené do skla
Aspik se připravuje ze želatiny, která je živočišného původu nebo z agaru, který je čistě rostlinný. Samotná želatina ani agar nemají žádnou chuť,… Číst více
Jak se připravuje vaječná tlačenka? Báječné studené pohoštění nejen pro koledníky
Vaječná tlačenka je aspiková pochoutka z vajíček a zeleniny. Připravujeme ji buď jako chutné pohoštění pro koledníky, nebo k využití uvařených vajec… Číst více
Časté chyby při přípravě aspiku a sulcu: Málo želatiny nebo slabý vývar způsobí, že aspik neztuhne
Aspik je rosol, který připravíme ze želatiny nebo agaru. Někdy aspikem nazýváme i sulc z masového vývaru. Bohužel se stane, že i tak jednoduchý pokrm… Číst více
Pečeme s Ivou: Pagáčky s klobásou zpestří pohoštění pro koledníky, ale skvělé jsou i jindy
Také se u vás na Velikonoce stoly prohýbají pod… Číst více
Peče celá země: Pět nápadů na úžasné slané dobroty plné křupavých škvarků a kysaného zelí
V sobotu čeká soutěžící pořadu Peče celá země… Číst více
Poctivá tlačenka jako od mistra řezníka: Základem je správné ochucení a kvalitní vývar z kůží a nožiček
Někdo na zabijačce nejvíc miluje jitrnice a… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Nejlevnější zdroj vitamínů vyroste i v zavařovačce. Dopřejte si klíčky a buďte fit!
Jak jednoduše a rychle upéct perníkový závin či roládu. Podle těchto receptů to zvládne hravě každý
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Karbanátky z vepřové plece
Přidáno před 12 hodinami
Chuťovky s pomazánkou z balkánského sýra
Přidáno před 15 hodinami
Vepřové plátky na zelenině z papiňáku
Přidáno 31. 5. 2024 21:22
Jahodové nanuky s jogurtem
Přidáno 31. 5. 2024 19:28
Chalupářské fazole s klobásou a vejcem
Přidáno 31. 5. 2024 18:13
Celerovo žampionová polévka s kysanou smetanou
Přidáno 31. 5. 2024 17:12