Den čedaru
Národní den
Milovníci sýrů můžou zpozornět. Na 13. února připadá den čedaru, což je jeden z nejrozšířenějších sýrů světa. Oblíbený je zvláště ve Velké Británii. O jeho tamější popularitě svědčí skutečnost, že byl v minulosti jedním ze svatebních darů pro královnu Viktorii.
Čedar je slavný anglický sýr, který může být světlý jako eidam, ale daleko častěji bývá tmavě žlutý až výrazně oranžový. Tento sýr vyniká příjemnou oříškovou chutí. Jeho struktura je hladká a spíš tvrdší, není příliš drolivý.
Zraje většinou od šesti do osmnácti měsíců. Mladé sýry jsou jemné, krémové, méně výrazné a spíš nasládlé. Ty starší mají pak plnější a intenzívnější chuť po oříšcích, jsou i trochu pikantnější, štiplavější, nakyslé a trochu zemitější.
Sýry
V kuchyni mají opravdu široké využití a dokáží pokrm dotáhnout k dokonalosti. Sýry se dají grilovat, péct v alobalu, stojí za to zkusit i sýrové fondue. Výborné jsou různé nakládané sýry a pikantní… Podívejte se na všechny sýry.
Jak využít čedar v kuchyni
Čedar má v kuchyni všestranné využití. Jeho předností je, že se výborně rozpouští, kvůli čemuž se hodí do mnoha receptů teplé kuchyně. Přidává se do toastů či na slané koláče. Velmi se hodí k zapékání – zapéká se se zeleninou, strouhaný se sype na tacos, na nichž se po zapečení krásně rozpeče. Posypat jím můžete třeba i hranolky a dá se z něj vyrobit vynikající omáčka, kterou můžete využít i jako dip ke kukuřičným lupínkům nachos.
Historie čedaru
Čedar má za sebou hodně dlouhou historii, která sahá až do 12. století. Měl se zrodit ve vesnici Cheddar v hrabství Somerset v jihozápadní Anglii, která mu dala i jméno.
Související články
Související recepty
Kdo by neměl promeškat Den čedaru?
Dejte jim vědět
V následujících letech tento den připadá na
Následující významné dny
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Křenový dip
Přidáno před 2 hodinami
Domácí skořicové vafle
Přidáno před 4 hodinami
Krůtí prsa na sušených hříbkách s italskými těstovinami
Přidáno před 4 hodinami
Banánovo-jablečné dortíky s jogurtovým krémem
Přidáno před 6 hodinami
Dip z kečupu a majonézy
Přidáno před 7 hodinami
Karbanátky z vepřové plece
Přidáno před 20 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Retro zákusek: Rakvičky se šlehačkou podle receptu Josefa Maršálka jsou křehké a voní po vanilce. Se šlehačkou nemají chybu
15 nejlepších receptů na vánoční cukroví: Prohlédněte si výběr z našeho receptáře
Čínské placičky: Křehká a šťavnatá směs vepřového a kuřecího masa se potřebuje předem naležet v speciální marinádě