Den domácího chleba
Národní den
Den domácího chleba připadá na 17. listopadu. Upéct domácí chleba není až taková věda, jak by se mohlo zdát. Nejlepší na přípravě tohoto pečiva ve vlastní kuchyni je skutečnost, že ho můžete připravit přesně takový, na jaký máte chuť! Sami rozhodnete, kolik na něm bude semínek a jak bude mít křupavou kůrčičku. Pokud nevíte jak na to, na našem webu najdete plno receptů a rad.
Domácí pečení chleba má své kouzlo a stalo se hitem. Není to úplně jednoduché a vyžaduje to trochu cviku a znalost několika pravidel. Ale po několika nezdařilých pokusech na to přijdete a postup vychytáte. Nakonec zjistíte, že se vašemu vlastnímu chlebu žádný ze supermarketu nevyrovná.
Jak na domácí chleba?
Na zadělání těsta na chleba potřebujeme mouku, kvásek, vodu, sůl a kmín. Na zhruba kilogramový bochník zaděláme půl kg mouky. Uhněteme těsto, které necháme vykynout. Následně vytvarujeme chleba, který si přejeme a necháme asi půl hodiny pod utěrkou. Mezitím rozpálíme troubu na 230 °C, ve které poté vykynutý chleba 20 minut pečeme. Nezapomeneme jej přikrýt víkem. Po dvaceti minutách víko sundáme a pečeme dalších 20 minut, aby měl křupavou kůrku. Po upečení bochník jemně potřeme vodou a necháme vychladnout.
Další možností je chleba z domácí pekárny. Kdo ji má, obvykle k ní dostal do vínku nějaké recepty. Můžete si dokonce koupit směs na chleba, do které přidáváte vodu a droždí. Větší dobrodružství je však chleba vytvořit pěkně krok za krokem z mouky a dalších ingrediencí. S domácí pekárnou odpadne zdlouhavé hnětené a kynutí těsta, to zmákne domácí pekárna za vás. Stačí do ní jen dát správné ingredience ve správném množství. Pokud zvolíte funkci odložený start, můžete mít dokonce teplý čerstvý chleba k snídani.
Související články
Související recepty
Kdo by neměl promeškat Den domácího chleba?
Dejte jim vědět
V následujících letech tento den připadá na
Následující významné dny
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Banánovo-jablečné dortíky s jogurtovým krémem
Přidáno před 3 hodinami
Dip z kečupu a majonézy
Přidáno před 3 hodinami
Karbanátky z vepřové plece
Přidáno před 16 hodinami
Chuťovky s pomazánkou z balkánského sýra
Přidáno před 20 hodinami
Vepřové plátky na zelenině z papiňáku
Přidáno 31. 5. 2024 21:22
Jahodové nanuky s jogurtem
Přidáno 31. 5. 2024 19:28
Přečtěte si Zobrazit více
Čínské placičky: Křehká a šťavnatá směs vepřového a kuřecího masa se potřebuje předem naležet v speciální marinádě
Sváteční den začíná dobrou snídaní. Na Den matek mohou snídani pro maminku připravit i děti
Retro zákusek: Rakvičky se šlehačkou podle receptu Josefa Maršálka jsou křehké a voní po vanilce. Se šlehačkou nemají chybu