Den prosecca
Národní den
Šumivá vína se těší čím dál větší oblibě, v módě je třeba slavné italské prosecco, které skvěle chutná samotné i v koktejlech. Den prosecca můžete oslavit 13. srpna. Tak na zdraví!
Historie prosecca sahá až do 16. století. Tehdy se v oblasti kolem severoitalského města Terst vyrábělo výborné víno Ribolla, aby se odlišilo od jiných vín z regionu, dostalo název prosecco. Prosecco je název vesnice, která leží kousek od Terstu. Technologie výroby se postupně začala vylepšovat, až se z prosecca stala vyhledávaná a luxusní komodita. Prosecco je název vinné odrůdy - není to tedy značka vína, jak se někteří mylně domnívají. Prosecco se rozděluje na perlivé (prosecco frizzante) a šumivé (prosecco spumante).
Mohlo by vás zajímat
Jak se vyrábí prosecco
Prosecco zraje po dobu zhruba 30 dnů v objemných nerezových tancích. Naproti tomu šampaňské se vyrábí metodou kvašení v láhvi, což z něj činí dražší zboží. Pravé prosecco poznáte podle ochranné známky DOC, která zaručuje, že víno pochází z oblasti, která má výrobu prosecca povolenou. Ze stejné odrůdy se totiž vyrábí víno i v jiných oblastech a zemích, ale to nesmí nést označení prosecco. Chcete-li kvalitnější prosecco, podívejte se po označení DOCG. Prosecco nevyniká nijak výraznou chutí, jde spíše o svěží víno s ovocnou chutí, v níž převažují jablka, hrušky, broskve a meruňky. Jde o ideální letní nápoj. Řadí se k lehčím vínům, obsahuje jen 10,5 až 11,5 % alkoholu. I to je jeden z důvodů, proč je prosecco oblíbenou ingrediencí do letních drinků. Je hlavní složkou koktejlu Bellini a taktéž spritzu.
Související články
Související recepty
Kdo by neměl promeškat Den prosecca?
Dejte jim vědět
V následujících letech tento den připadá na
Následující významné dny
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Karbanátky z vepřové plece
Přidáno před 10 hodinami
Chuťovky s pomazánkou z balkánského sýra
Přidáno před 13 hodinami
Vepřové plátky na zelenině z papiňáku
Přidáno 31. 5. 2024 21:22
Jahodové nanuky s jogurtem
Přidáno 31. 5. 2024 19:28
Chalupářské fazole s klobásou a vejcem
Přidáno 31. 5. 2024 18:13
Celerovo žampionová polévka s kysanou smetanou
Přidáno 31. 5. 2024 17:12
Přečtěte si Zobrazit více
Jaké květy jsou jedlé? Můžeme vyzkoušet denivky - ozdobí naši zahradu a využijeme je ve studené kuchyni
Bratislavské rožky: Legendární slovenské pečivo z kynutého těsta je vynikající s makovou i ořechovou náplní
Jak využít pivo při vaření: Hodí se nejen pod špekáčky, ale i do těsta na závin a při přípravě jiných moučníků