Den vejce Benedikt
Národní den
16. dubna je den vejce Benedikt a na oslavu je vhodné tento dokonalý pokrm připravit doma nebo si na něj zajít do dobré restaurace. Výborná vejce, křupavé pečivo a lahodná omáčka je velmi oblíbená snídaně i lehký oběd. Znáte jeho historii a přípravu?
Pokud si v restauraci dnes objednáte vejce Benedikt, čeká vás příjemné chuťové překvapení. Pokrm se skládá ze ztraceného (pošírovaného, zastřeného) vejce a šunky na křupavém opečeném pečivu, vše přinesou přelité skvělou holandskou omáčkou. S domácí přípravou vám pomůže náš receptář a takže není čeho se bát. Holandská omáčka je základem francouzské kuchyně a hodí se výborně i k zelenině. Skládá se z bílého vína, žloutků, přepuštěného másla a citronové šťávy.
Mohlo by vás zajímat
Kde se vzalo vejce Benedikt
Zastřená vejce mohou působit jako oříšek, ale při troše cviku se jej jistě brzy naučíte. Základem jsou čerstvá vejce a správná teplota vody. Pokud vás zajímá historie, vejce Benedikt je opřena hned několika legendami. Možná to byl makléř Lemuel Benedict, který chtěl zahnat kocovinu a poručil si vejce se slaninou a holandskou omáčkou. Nebo to byl milionář LeGranda Benedicta již v roce 1869 či newyorský bankéř a jachtař Elias C. Benedict? A někteří dokonce tvrdí, že papež Benedikt XIII. vejce na tento způsob miloval a pochutnával si na něm již na začátku 18. století. Kde je ukrytá pravda? Kdo ví.
Související články
Související recepty
Kdo by neměl promeškat Den vejce Benedikt?
Dejte jim vědět
V následujících letech tento den připadá na
Následující významné dny
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Karbanátky z vepřové plece
Přidáno před 9 hodinami
Chuťovky s pomazánkou z balkánského sýra
Přidáno před 12 hodinami
Vepřové plátky na zelenině z papiňáku
Přidáno 31. 5. 2024 21:22
Jahodové nanuky s jogurtem
Přidáno 31. 5. 2024 19:28
Chalupářské fazole s klobásou a vejcem
Přidáno 31. 5. 2024 18:13
Celerovo žampionová polévka s kysanou smetanou
Přidáno 31. 5. 2024 17:12
Přečtěte si Zobrazit více
Jak využít pivo při vaření: Hodí se nejen pod špekáčky, ale i do těsta na závin a při přípravě jiných moučníků
Slavné omáčky: Víte, že holandská omáčka ve skutečnosti pochází z Francie? Základem ale muselo být holandské máslo!
Vejce Benedikt: Luxusní milionářská snídaně pro vyvolené? Připravte si ji doma!