Světový den knedlíků
Světový den
Světový den knedlíků připadá každoročně na 26. září. Je to jedinečná příležitost oslavit tento pokrm, který může mít velké množství podob a chutí. Liší se také v různých světových kuchyních. Jde o klasiku české kuchyně. Základním druhem jsou nadýchané kynuté, často se pak také připravují knedlíky plněné sezónním ovocem.
Světový den knedlíků je nejlépe oslavit nějakým tím knedlíkem. A je to také jedinečná příležitost, vyzkoušet něco nového. Vždyť existují desítky různých receptů, jak knedlík připravit.
Knedlíky
Knedlíky jsou naprostá klasika české kuchyně. Základním druhem jsou nadýchané kynuté, nejčastěji připravené jako bochánky plněné sezónním ovocem. Další variantou je klasika z hrubé mouky, která… Podívejte se na všechny knedlíky.
Původ knedlíků
A jaká je historie knedlíků? Ve starověku a také ve středověku se za knedlík považovaly kuličky z nasekaného masa, které se smažily na sádle. Až v 17. století se jako základ pro přípravu knedlíků začala používat mouka. Tehdy se však ještě nejednalo o pokrm, který známe dnes. Knedlíky se totiž pekly a jednalo se spíš o pečivo. Ještě na počátku 19. století nebyly knedlíky považovány za přílohu, ale za hlavní jídlo. Jak šel čas, vznikaly různé varianty knedlíků, ať už se jednalo o rozličné tvary či použití náplně.
A jaké všechny druhy knedlíků známe? Představme si alespoň ty nejzákladnější. Jako běžná příloha k masu se používají houskové knedlíky. Často se setkáme také s plněnými knedlíky – mohou být houbové, špekové či ovocné. Základem těchto knedlíků je mouka. Pokud vezmeme jako základ brambory, získáme knedlíky bramborové, které mají zase mnoho podob. Můžeme je připravit jako šulánky, jihočeské drbánky či chlupaté knedlíky. Knedlíky se dají připravit také bez mouky – například maďarský knedlík z veky, strouhankový knedlík čí játrový knedlíček, který se přidává do polévek.
Související články
Související recepty
Kdo by neměl promeškat Světový den knedlíků?
Dejte jim vědět
V následujících letech tento den připadá na
Následující významné dny
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Dip z kečupu a majonézy
Přidáno před 48 minutami
Karbanátky z vepřové plece
Přidáno před 13 hodinami
Chuťovky s pomazánkou z balkánského sýra
Přidáno před 17 hodinami
Vepřové plátky na zelenině z papiňáku
Přidáno 31. 5. 2024 21:22
Jahodové nanuky s jogurtem
Přidáno 31. 5. 2024 19:28
Chalupářské fazole s klobásou a vejcem
Přidáno 31. 5. 2024 18:13
Přečtěte si Zobrazit více
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Zjistili jsme, kde mají v Praze nejlevnější jahody: Kilo českých jahod pořídíte už za 110 Kč, hezky v košíku a u tramvaje
15 nejlepších receptů z kapra: Máme pro vás výběr tradičních i nových receptů