Křepelka v tymiánové omáčce
Suroviny
Porce: 4 porce
Nutriční hodnoty
Energie | 7 154 kJ / 1 710 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 7,64 g |
Tuky | 184,75 g |
Vláknina | 1,00 g |
Cholesterol | 191 mg |
Sodík | 3,20 g |
Sůl | 8,00 g |
Sacharidy | 3,61 g |
Postup přípravy
Poznámka autora receptu
Křepelky jsou plaší, zavalití ptáci. Bývají nevýrazného zbarvení. Křepelka polní z evropských hnízdišť odlétá před příchodem zimy na sever Afriky. Převážnou část svého života křepelky tráví na zemi, při ohrožení odběhnou ukrýt se do houštin nebo poodlétnou. Některé druhy jsou dlouhodobě považovány za lovné. Střílejí se na honech nebo tažné se lapají do sítí. Rozšiřují se ale také umělé odchovy, převážně křepelky polní, jak pro lahůdkové maso, tak i pro vejce neobsahující škodlivý cholesterol.
Tymián je koření, tvořené sušenými větévkami s listy a květy, nebo odrhnutými listy tymiánu obecného. Sklízí se nať v létě po začátku kvetení. Je to koření jižní Evropy. Společně s bobkovým listem je nezbytnou součástí bylinkové kytičky bouquet garni.
Obsahuje poměrně velké množství účinných látek (silice, třísloviny, hořčiny, flavony (luteolin), aromatické kyseliny, triterpenické kyseliny. Působí proti průjmům, nadýmání, při zánětech zažívacího traktu. Mírní i kašel, obecně působí protizánětlivě. Tymián je jedna z nejsilněji působících rostlinných antiseptických drog, účinná proti bakteriím, plísním, střevním prvokům a parazitům. Díky svým účinkům lze tymián využít při léčbě nachlazení, kašle, bolestí v krku, infekcích v ústech. Je vynikajícím dezinfekčním prostředkem pro plíce. Dá se použít v inhalacích, jako ústní voda či kloktadlo. Pomáhá také při infekcích močových cest a močového měchýře, účinkuje také jako diuretikum. Stimuluje produkci bílých krvinek čímž zvyšuje odolnost organizmu. Stimuluje krevní oběh. Čerstvou nať lze použít na poštípání hmyzem. Povzbuzuje při sexu.Využívá se i v kosmetickém průmyslu (ústní kosmetika) a v aromaterapii.
Jeho nadužívání však může způsobit tyreotoxikózu, proto by se k jeho použití hlavně ve formě čaje mělo přistupovat s mírou. Nejlépe působí ve formě kloktadel, koupelí (působí výborně na regeneraci buněk pleti) a hlavně jako koření do různých jídel (zlepšení trávení, proti nadýmání).
Moje poznámka
Přidat poznámkuAlternativy k tomuto receptu Zobrazit více
Přečtěte si
Komentáře
2. 4. 2014 08:21
no nenechala bych se vůbec pobízet
1. 4. 2014 22:01
Křepelku už jsem dělala 2x, takže vím, že je skvělá. Líbí se mi to naložení. Taky oceňuji tvou poznámku o křepelkách a tymiánu. Člověk vaří a vaří a někdy ani nevíme, co vlastně jíme
1. 4. 2014 19:08
Moje poznámka
Nejnovější recepty Více
Banánovo-jablečné dortíky s jogurtovým krémem
Přidáno před 1 hodinou
Dip z kečupu a majonézy
Přidáno před 2 hodinami
Karbanátky z vepřové plece
Přidáno před 15 hodinami
Chuťovky s pomazánkou z balkánského sýra
Přidáno před 18 hodinami
Vepřové plátky na zelenině z papiňáku
Přidáno 31. 5. 2024 21:22
Jahodové nanuky s jogurtem
Přidáno 31. 5. 2024 19:28
Právě bylo uvařeno:
Domácí skořicové vafle
Eliška_ uvařil před 1 minutou
Rychlý výborný hráškový krém
jiri petrasek uvařila před 13 minutami
Vepřové nebo hovězí maso v kapustě
SKMZinka uvařila před 33 minutami
Buchta - prošívaná deka
olca1983 uvařila před 57 minutami
Levandulový med (sirup)
Marcela0123 uvařila před 1 hodinou
Míša dezert ve skleničce
selloiva@gmail.com uvařila před 2 hodinami
Šunkofleky
Petra.zalis uvařila před 2 hodinami
Koláč s hroznovým vínem
Sasenka uvařila před 2 hodinami
Falešný španělský ptáček
Ljenka uvařila před 2 hodinami
Moje bulharka
3petr84 uvařila před 3 hodinami
Další recepty
Tématické fráze: tymiánová omáčka krepelka anglicka tymianova omáčka recept křepelka polní recepty křepelka polní recept křepelka recept křepelka s tymiánem recept křepelky v zimě křepelka s tymianovou omackou tymiánová omáčka na králíka křepelky recept pohlreich křepelky recepty jak nalozit krepelky krepelka s tymianovou omáčkou a brambory recept na křepelky křepelky recepty křepelka křepelka recepty křepelky recept křepelka s tymianem
Suroviny: křepelky, slanina anglická, máslo, sůl, pepř, tymián, vývar drůbeží, mouka hladká, máslo
Křepelka v tymiánové omáčce
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/r5Qk
3 názory