Šťavnaté müsli
Suroviny
Porce: 8 až 16
Nutriční hodnoty
Energie | 9 580 kJ / 2 290 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 0,00 g |
Tuky | 254,40 g |
Vláknina | 0,00 g |
Cholesterol | 0 mg |
Sodík | 509 mg |
Sůl | 1,27 g |
Sacharidy | 0,00 g |
Postup přípravy
Poznámka autora receptu
Cílem bylo vytvořit müsli tyčinku podobnou tyčince Fit "Šťavnatá", která se skládá z jablek. Originál obsahuje kukuřičné lupínky (domnívám se že se jedná o tzv. baby kukuřici - mladá kukuřice ve stádiu ještě před "zmléčněním" - http://1.bp.blogspot.com/_3QnO0SOfmaM/TE2Tflzf6xI/... ; zrna jsou bílé barvy které ovšem nevím kde sehnat takže nepřidávám).
Poznámka #1 - směs
Dám si zhruba dvě hrsti rozinek, jednu menší hrst brusinek, sušených jablek, ananas (dal jsem tam asi tak 4 trojúhelníčky). Všechno jemně nakrájíme, hlavně křížaly, protože jsou tvrdší. Směs (nahrubo) pošlehám ručním mixérem (jen velmi krátce) aby byla jemnější. Když toho mám tak zhruba 1/2 krabičky (krabička od tuku 500 g) tak to dosypu ovesnými a pšeničnými vločkami. Váha směsi kolem 188g.
Poznámka #2 - glukózový sirup
Sirup je středně hustý, dá se ještě nalévat, ale teče v dost velkém objemu hmoty. Je třeba z něj pak odvařit vodu, abyste získali velmi hustou lepící hmotu. Je dobré si toto vyzkoušet předem. Glukózový sirup se dá vyrobit jednoduše tak, že vezmete cukr krystal a zalijete ho trochou horké vody, aby se rozpustil. Přidáte trochu kyseliny citrónové. Pak v hrnci s tlustým dnem vaříte tak dlouho, dokud sirup za tepla začne mírně houstnout. Zkušební postup na výrobu glukózového sirupu můžete provést podle mého receptu zde: https://www.toprecepty.cz/recept/45981-ferero-roch... Na větší množství pak použijete tyto ingredience:
600 g cukru,
300 g vody (snad litr ale nejsem si jistý),
1 necelá jedna polévková lžíce (72 kapek) "Limetky" (koncentrát s kyselinou citrónovou)
Výsledek: 710 g glukózového sirupu hotovo za 15 min. vařil jsem ho 0,6 l. Středně hustý, tekutý.
Poznámka #3 - glukózový sirup
Pozor! Nepoužil jsem všechen sirup, byl moc tuhý takže zůstal na hrnci. Dejte jen tolik, kolik je třeba aby to nebylo moc sladké.
Teoreticky by místo glukózového sirupu měl použít i zbylý sirup po kandování, pokud ho dostatečně dlouho vaříte až je po vychladnutí skoro tuhý - toto jsem ale nezkoušel.
Poznámka #4
Množství müsli volte s rozumem, protože směs může rychle tuhnout a větší množství směsi byste pak nestihli zpracovat. Zpracovávám maximálně množství směsi cca 420g (jedna velká krabička od tuku (Rama 1kg). Pokud vám nečekaně zatuhne směs smíšená s glukózovým sirupem tak to zkuste rozehřát v troubě na 50°C. Dokud je tam voda tak by to mělo změknout. Hnědý/karamelizovaný cukr by nejspíš nezměkl protože v něm není skoro žádná voda.
Poznámka #5 - problémy?
Pokud vám nevyjde sirup, tak nezoufejte a uhněťte těsto jen z toho co drží pohromadě. Na zbylou směs ovesných vloček budete muset použít další sirup a opět vodu vyvařit aby byl super hustý.
Pokud přidáte moc řídký sirup do směsi, tak vám müsli nebude držet. Můžete zkusit nechat to dosušit v troubě tak na 50-60°C po dobu 30-45 min. a pak přidat na placičky jeden čtvereček čokolády na vaření, nechat rozehřát a pak rozetřít nožem. Nechat vychladnout. Čokoláda by to měla trochu zpevnit.
Moje poznámka
Přidat poznámkuAlternativy k tomuto receptu Zobrazit více
Přečtěte si
Komentáře
K receptu nejsou žádné komentáře.
Moje poznámka
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Dip z kečupu a majonézy
Přidáno před 1 hodinou
Karbanátky z vepřové plece
Přidáno před 14 hodinami
Chuťovky s pomazánkou z balkánského sýra
Přidáno před 17 hodinami
Vepřové plátky na zelenině z papiňáku
Přidáno 31. 5. 2024 21:22
Jahodové nanuky s jogurtem
Přidáno 31. 5. 2024 19:28
Chalupářské fazole s klobásou a vejcem
Přidáno 31. 5. 2024 18:13
Právě bylo uvařeno:
Levandulový med (sirup)
Marcela0123 uvařila před 16 minutami
Míša dezert ve skleničce
selloiva@gmail.com uvařila před 39 minutami
Šunkofleky
Petra.zalis uvařila před 44 minutami
Koláč s hroznovým vínem
Sasenka uvařila před 55 minutami
Falešný španělský ptáček
Ljenka uvařila před 1 hodinou
Moje bulharka
3petr84 uvařila před 1 hodinou
Šneky z listového těsta
AndreaMarie12. uvařila před 2 hodinami
Nadýchaná bábovka s vaječným konakem
eskymak uvařila před 11 hodinami
Buchta s jablky a čokoládovou polevou
Sluncejasne uvařila před 11 hodinami
Kynuté ovocné knedlíky II
Wanilor uvařila před 12 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
15 nejlepších receptů na vánoční cukroví: Prohlédněte si výběr z našeho receptáře
Matka Tereza milovala pálivá indická jídla, která si kupovala na ulici, ujížděla na čokoládě a musela mít zmrzlinu
Jakou štólu si letos upečete? Zkusíte klasickou z kynutého těsta nebo tvarohovou?
Další recepty
Tématické fráze: jak připravit musli glukózový sirup recept domaci stavnate musli jak zpracovat musli štavnaté músli stavnate domaci musli müsli tyčinka šťavnatá recept recepty z glukozoveho sirupu recept na výrobu glukózového sirupu musli koule štavnaté pečené musli vyroba glukozoveho sirupu tycinky z rozmixovanych vlocek a rozinek müsli recept müsli jak vytvořit müsli jednoduche musli placky recept z kokosove ramy müsli recepty na musli tycinky a placicky
Suroviny: vločky, sirup glukózový, tuk iva, tuk, sirup glukózový
Šťavnaté müsli
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/GrZ5
0 názorů