Štercle
Jídlo našich šumavských předků - štercle, šmorn, někdy se mu také říká drobídl, píprlák nebo rýpl. Dokonce trošku hanlivě i „slepičí žrádlo“. Přitom tahle jednoduchá dobrota z brambor, mouky a soli je skutečně „žrádlo“, ale v dobrém slova smyslu.
Suroviny pro 1 dávka
1 dávka
Nutriční hodnoty
Energie | 6 009 kJ / 1 436 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 10,50 g |
Tuky | 124,15 g |
Vláknina | 8,80 g |
Cholesterol | 113 mg |
Sodík | 3,23 g |
Sůl | 8,00 g |
Sacharidy | 64,80 g |
Postup přípravy
Poznámka autorky receptu
Tento recept mám od svých předků ze Šumavy, kde žiji. V minulosti byly štercle častým pokrmem chudých lidí žijících na Šumavě.
Moje poznámka
Přidat poznámkuAlternativy k tomuto receptu Zobrazit více
Přečtěte si
Komentáře
17. 1. 2024 17:11
Merylas: Je to jídlo že staré Šumavy
17. 1. 2024 17:04
Moc ráda se vždy podívám na recepty našich babiček. Já osobně toto jídlo z domova neznám.
25. 9. 2023 19:21
Miluji tohle jídlo a ani by mě nenapadlo tuhle dobrotu kazit nějakým masem. Nejraději k němu mám sterilované sladkokyselé zelí
6. 1. 2022 10:52
Marie Svarcova: Já děkuji. Tento recept pochází od nás že Šumavy a mám ho od příbuzné, která zde žije celý život a je jí již 80 let.
6. 1. 2022 09:53
mám ráda takové recepty - jednoduché a moc dobré, díky za to.že ještě jsou a dík za zveřejnění
14. 10. 2021 19:58
BlaV.: Moc děkuji za vyzkoušení.
14. 10. 2021 19:05
vyzkoušeno ze zbylých brambor, byla to chutná večeře
12. 10. 2018 16:46
klukodvody: Moc děkuji
12. 10. 2018 13:11
Co dodat. Jen obrovské díky za takové recepty.
11. 10. 2018 22:24
Je to fakt dobrota - znám jako rýpl - a ten druhý způsob určitě zkusím
11. 10. 2018 19:25
Dvě z mých prababiček, ač původem sedlácké dcery, sloužily ve Vídni jako pomocné kuchařky. Takže kuchyně jak z otcovy, tak matčiny strany byla a pořád je monarchií ovlivněna. Vzpomínám, že se třeba moje spolužačky a jejich maminky divily, jak se u nás vaří, zejména spousty zeleninových jídel a maso v různých úpravách, ne jen vařené v polévce. Jednou jsem se velmi výrazně jako hodně malá podivila, že hospodyně v sousedství vařila husu. No, byla z toho mrzutost. Měli sedm dětí a vařené se nezpeklo.
11. 10. 2018 19:13
Recpt I. poznám s malou odchýlkou, opekám to na panvici. Neskutočná dobrota a pritom také jednoduché...
Ale aj II. sa mi páči! MIlujem staré tradičné recepty.
Ale aj II. sa mi páči! MIlujem staré tradičné recepty.
11. 10. 2018 18:02
hospodyne: Děkuji, tyto staré recepty objevuji moc ráda. Jsou velmi chutné.
11. 10. 2018 17:36
dík za připomenutí receptu. Znám od dětství, česnek jsme přidávali standardně, ale bez uzeniny a sádla muselo být dost, aby brambory zespod udělaly křupavou kůru. Ta byla samozřejmě nejžádanější a každým strávníkem její podíl žárlivě střežený. K tomu mléko od vlastních krav...
Moje poznámka
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Banánovo-jablečné dortíky s jogurtovým krémem
Přidáno před 1 hodinou
Dip z kečupu a majonézy
Přidáno před 1 hodinou
Karbanátky z vepřové plece
Přidáno před 14 hodinami
Chuťovky s pomazánkou z balkánského sýra
Přidáno před 18 hodinami
Vepřové plátky na zelenině z papiňáku
Přidáno 31. 5. 2024 21:22
Jahodové nanuky s jogurtem
Přidáno 31. 5. 2024 19:28
Právě bylo uvařeno:
Vepřové nebo hovězí maso v kapustě
SKMZinka uvařila před 5 minutami
Buchta - prošívaná deka
olca1983 uvařila před 29 minutami
Levandulový med (sirup)
Marcela0123 uvařila před 1 hodinou
Míša dezert ve skleničce
selloiva@gmail.com uvařila před 1 hodinou
Šunkofleky
Petra.zalis uvařila před 1 hodinou
Koláč s hroznovým vínem
Sasenka uvařila před 1 hodinou
Falešný španělský ptáček
Ljenka uvařila před 2 hodinami
Moje bulharka
3petr84 uvařila před 2 hodinami
Šneky z listového těsta
AndreaMarie12. uvařila před 3 hodinami
Nadýchaná bábovka s vaječným konakem
eskymak uvařila před 12 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Jak využít pivo při vaření: Hodí se nejen pod špekáčky, ale i do těsta na závin a při přípravě jiných moučníků
Retro zákusek: Rakvičky se šlehačkou podle receptu Josefa Maršálka jsou křehké a voní po vanilce. Se šlehačkou nemají chybu
Žižkovské pivobraní na Parukářce: Lívanec za 30 Kč a pivo od 40 Kč lákají i přes nepřízeň počasí
Další recepty
Tématické fráze: bramborové štercle pečení s kyškou co jsou stercle jidlo z brambor štercle jak se vaří štercle top recepty-stercle bramborák s kyškou rypl recept set top recepty youtubeseznam šmorn recept recepty ze staročeské kuchařky
Suroviny: brambory, sádlo, sůl, mouka hrubá, česnek, uzenina, cibule, smetana
Štercle
Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/6JxO
Šmorn - bramborový trhanec
Hella
Hodnocení receptu je 4,8 (11×)