Správně ušlehaný sníh z bílků je základem úspěchu sladkých, ale i slaných pokrmů
Sníh z bílků neboli bílkový sníh je hmota se zcela speciální hustou krémovou konzistencí, která vzniká správným vyšleháním vaječných bílků. K přípravě bílkového sněhu dokonalé hustoty potřebujete jen bílky, cukr, elektrický šlehač (nebo silné ruce) a trochu zkušeností.
Využití bílkového sněhu
Bílkový sníh má nejčastěji funkci kypřicí složky, využijeme ho např. při pečení nadýchaného piškotového těsta na roládu nebo při pečení bábovek. Sníh z bílků ale může sloužit jako základní složka receptu, stačí si vzpomenout na neodolatelný zákusek Pavlova. Sníh z bílků využijete i ve slané kuchyni.
Základní pravidla přípravy sněhu z bílků
Stačí si osvojit pár fíglů a bílkový sníh bude perfektní.
- Ke šlehání se hodí pouze čerstvá vejce, u starších je úspěch nezaručen.
- Vyvarujte se byť jen trochy žloutku. Správně rozklepnutí chce trochu cviku.
- Sníh šlehejte z bílků, které mají pokojovou teplotu.
- Připravte si čistou a suchou nádobu dostatečného objemu, bílky zvětší svůj objem až 8×. Čistý by měl být i šlehač.
- Do tekutých bílků nezapomeňte přidat špetku soli.
- Zpočátku šlehejte jen zlehka a postupně zvyšujte rychlost šlehače.
Jak poznat dobře vyšlehaný sníh
- Jakmile vytáhnete metly šlehače, ve sněhu zůstanou vytažené špičky.
- Pokud obrátíte nádobu se sněhem vzhůru nohama, sníh nevyteče, ale pevně drží u dna.
Další témata
Další recepty
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Cizrnovo sýrové nočky
Přidáno před 17 hodinami
Rajská omáčka z rajských
Přidáno 17. 5. 2024 23:12
Hrášek se sýrem, vepřová pečeně a ztracené vejce
Přidáno 17. 5. 2024 14:21
Citrusový džem
Přidáno 17. 5. 2024 10:55
Pórková polévka s mrkví, fenyklem a vejcem
Přidáno 17. 5. 2024 08:53
Mrkvová pomazánka mediterran z varného mixéru
Přidáno 17. 5. 2024 07:49
Přečtěte si Zobrazit více
Výborný rychlý jablečný štrúdl bez kynutí: Nadýchané těsto a šťavnatá náplň tvoří dohromady dokonalou dvojici
To je něco pro dietáře: Recepty na skvělé fitness cukroví určitě musíte vyzkoušet!
Sedm tipů, jak ušetřit v kuchyni: Vyplatí se poschoďové pečení, využívání zbytkového tepla i rychlovarná konvice