Medvědí česnek: Přírodní životabudič, který dodá sílu, energii a mnoho cenných látek
Medvědi vyhledávají tuto trvalou bylinku ihned po probuzení ze zimního spánku, aby jim dodala potřebnou energii a pročistili své tělo, odtud vznikl název medvědí česnek. Medvědí česnek je oproti klasickému česneku méně výrazný, ale jeho účinné vlastnosti jsou naopak silnější. Jeho výskyt je velmi nerovnoměrný a můžete ho v lese najít téměř kdekoliv. Nejčastěji na něj narazíte v lužních a listnatých lesích, kolem potoků a na vlhkých půdách, které jsou bohaté na živiny.
Využití medvědího česneku v kuchyni
- Medvědí česnek můžete použít místo klasického česneku.
- Jako zelenou bylinku na dozdobení pokrmů nebo do salátů.
- Můžete z něj uvařit i skvělý špenát. Připravíte stejně, jako z čerstvého špenátu.
- Krémovou polévku z medvědího česneku.
- Domácí pesto, které pak jen jednoduše použijete tam, kde vás napadne.
- Máslo z medvědího česneku: Vznikne vám výtečné bylinkové máslo.
- Rizoto s medvědím česnekem a plno dalších oblíbených jídel.
Účinky medvědího česneku
- Medvědí česnek má detoxikační účinky: Dodá plno energie a živin po zimě.
- Obsahuje velké množství vitamínu C.
- Můžeme si z něj připravit tinkturu na zlepšení paměti, nebo kapky na dodání všech potřebných vitamínů.
Další témata
Další recepty
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Křupavé gnocchi
Přidáno před 2 hodinami
Zapečené nepředvařené lasagně s kuřecím a sýrem
Přidáno před 11 hodinami
Pivní bůček na způsob rillettes
Přidáno před 19 hodinami
Cupcake s mandarinkami zdobené krémem
Přidáno 5. 5. 2024 08:06
Bleskové rohlíky
Přidáno 5. 5. 2024 06:51
Zapečené těstoviny s rajčatovou omáčkou
Přidáno 4. 5. 2024 17:16
Přečtěte si Zobrazit více
Otestovali jsme nové hamburgery od Přemka Forejta: Za sjezd z dálnice stojí jen varianta se šťavnatým hovězím a čtyřmi okurkami
Husí koláčky z kynutého těsta podle šéfkuchaře restaurace Hliněná bašta: Sádlem vonící pochoutka ze zbytků husí pečínky
Jak na silný vývar podle vítězky MasterChef Česko Kristíny: Maso předem opečte a určitě zapomeňte na sůl, radí