Jak krájet zeleninu na proužky. Vyzkoušejte mrkev nebo celer ve stylu "julienne"
Jídlo je pro nás přitažlivé, když je krásně a lákavě upravené. Pečlivost při krájení jednotlivých surovin má vliv na náš požitek z jídla. Zeleninu můžeme krájet na kostky, kolečka i proužky, přičemž elegantní proužky se nazývají "julienne".
Úhledné a dekorativní tvary zeleniny jsou důležité nejen při svátečním jídle, ale pokaždé, když chceme, aby si rodina pochutnala. Výhodnou pravidelných tvarů zeleniny není jen pěkný a lákavý vzhled, ale i to, že všechny kousky budou uvařené za totožný čas.
Kulinářský slovník Přejít do slovníku
Julienne je gastronomický název pro zeleninu nakrájenou na velmi jemné proužky, nejčastěji určenou do polévky. Proužky můžeme nakrájet klasicky nožem, ale rychlejší to bude škrabkou julienne nebo na mandolíně - obě pomůcky se dají koupit v domácích potřebách.
Krájení ve stylu julienne
Styl "julienne" se velmi dobře hodí pro krájení tvrdší zeleniny, především kořenové (mrkev, petržel, pastiňák, celer), ale i další, a není vůbec tak složitý, jak by se mohlo podle výsledku zdát. Na proužky můžeme krájet i jiné suroviny např. tvrdý sýr, pevné ovoce (jablka, hrušky), citronovou kůru nebo vařené maso.
- Zeleninu (nebo jinou surovinu) určenou ke krájení nejprve očistíme a oloupeme.
- Pak ji pokrájíme ostrým nožem na delší kousky (cca 5–10 cm). Můžeme přitom odkrojit zaoblené hrany, čímž získáme pravé úhly.
- Kousky dále nakrájíme na plátky, které ještě jednou rozkrájíme na tenké proužky až nudličky. S krájením nám může pomoci kuchyňský elektrický robot.
- Takto připravená zelenina se velmi dobře uplatní syrová, vařená nebo jen spařená. Bude nám chutnat v polévkách, syrových salátech a v jídlech asijské kuchyně.
Asie je největším a nejlidnatějším kontinentem světa, a tak je jasné, že lokální vaření se tu liší co 100 kilometrů. Jinak kuchtí v Indii, jinak v Číně a jinak v Libanonu, ale všechno to pořád spadá…
Na závěr jsme pro vás vybrali recept na závitky, ke kterým se výborně hodí salát ze zeleniny nakrájené na tenké proužky. Tento pokrm asijské kuchyně si můžete připravit podle následujícího videa.
Další tipy a triky
Nejnovější recepty Více
Dip z kečupu a majonézy
Přidáno před 1 hodinou
Karbanátky z vepřové plece
Přidáno před 14 hodinami
Chuťovky s pomazánkou z balkánského sýra
Přidáno před 17 hodinami
Vepřové plátky na zelenině z papiňáku
Přidáno 31. 5. 2024 21:22
Jahodové nanuky s jogurtem
Přidáno 31. 5. 2024 19:28
Chalupářské fazole s klobásou a vejcem
Přidáno 31. 5. 2024 18:13
Přečtěte si Zobrazit více
15 nejlepších receptů z kapra: Máme pro vás výběr tradičních i nových receptů
Matka Tereza milovala pálivá indická jídla, která si kupovala na ulici, ujížděla na čokoládě a musela mít zmrzlinu
Jak hnojit rajčata: Správné postupy zajistí bohatou úrodu a zdravé rostliny po celou sezonu
Komentáře