Mořidel na zvěřinu je několik druhů. Vyberte si, které vám nejvíce k naložení masa vyhovuje
Mořidla působí tak, aby zvěřina byla po tepelné úpravě křehká, jemná a chutná. Do mořidel nakládáme obvykle králičí nebo zaječí zadek, srnčí kýtu nebo hřbet, maso daňčí, jelení a kančí.
Jak namořit zvěřinu
Nakládáme obvykle zvěřinu starší, ale ani tu nenakládáme nadlouho, abychom masu spíš neuškodili. Kyselá mořidla nepřipravujeme kyselá příliš, protože maso má potom moc ostrou chuť. Jako kyselou složku mořidla používáme ocet, ke kančímu můžeme místo octa použít bílé víno.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Postup nakládání masa
- 1/2-3/4 l vody a 2 lžíce 8% octa smícháme, přidáme 4-6 kuliček pepře, 4-6 kuliček nového koření, špetku tymiánu a 1-2 bobkové listy. Nálev necháme přejít varem a vychladnout.
- Připravíme očištěnou a na kostky nebo plátky nakrájenou zeleninu: 2 mrkve, 1 větší petržel, 1 celer a 2 střední cibule. Připravenou zeleninou vyložíme dno kameninové nádoby.
- Odblaněné a omyté maso protáhneme slaninou, osolíme, položíme na zeleninu a zalijeme nálevem.
- Zatížíme a necháme asi 2-4 dny v chladnu, každý den maso v nálevu otáčíme. Před tepelnou přípravou necháme maso okapat. Mořidlo se k vaření nepoužívá.
- Stejným způsobem můžeme naložit také hovězí maso na svíčkovou.
Další možnosti naložení zvěřiny
Vybereme si, co nám nejvíce vyhovuje.
- Kromě tekutého nálevu můžeme maso jen obalit hrubě nakrájenou cibulí, která stírá pro někoho nepříjemnou chuť divočiny. Tuto cibuli pak k přípravě jídla nepoužíváme.
- Také hrubě drcené kuličky jalovce, ve kterých je maso obalené, ho udrží v dobré kondici 2-4 dny. Na 1-1,5 kg masa potřebujeme 2-3 hrsti bobulí.
- Jeden ze způsobů poradil náš jiný článek s názvem "Vyhráli jste na mysliveckém plese" (odkaz je na začátku tohoto článku) - jde o naložení do mléka nebo podmáslí.
- Další možností je potřít prošpikované maso rozehřátým máslem a uložit v chladnu na 2 dny. Pak maso jen vložíme na pekáč vyložený zeleninou a dáme péct. Pomalu se rozpouštějící máslo zjemní chuť masa. Tato metoda je vhodná pro mladší kusy zvěřiny.
Zvěřina pro zpestření jídelníčku
Zvěřina má méně tuku než maso chované na výkrm. Také obsahuje hodně železa a vitamínů skupiny B. Nejen tím je považována za zdravou potravinu a občas si jí můžeme zpestřit jídelníček. Náš videorecept ukazuje přípravu kančího guláše:
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Banánovo-jablečné dortíky s jogurtovým krémem
Přidáno před 1 hodinou
Dip z kečupu a majonézy
Přidáno před 1 hodinou
Karbanátky z vepřové plece
Přidáno před 14 hodinami
Chuťovky s pomazánkou z balkánského sýra
Přidáno před 18 hodinami
Vepřové plátky na zelenině z papiňáku
Přidáno 31. 5. 2024 21:22
Jahodové nanuky s jogurtem
Přidáno 31. 5. 2024 19:28
Přečtěte si Zobrazit více
Co upéct s mákem? Vyzkoušejte krémové řezy nebo kynutý závin
Jak využít pivo při vaření: Hodí se nejen pod špekáčky, ale i do těsta na závin a při přípravě jiných moučníků
Vyhráli jste na mysliveckém plese první cenu v tombole a nevíte, jak na zvěřinu? Poradíme, jak ji zpracovat i oblíbené recepty
Komentáře