Jak používat muškátový květ? Chutná podobně jako muškátový oříšek
Muškátový květ je oblíbené koření, které má při vaření mnoho způsobů využití, především ve slané kuchyni. Používá se do podobných jídel jako muškátový oříšek. Chuť je výrazná, proto s květem šetříme.
Muškátový květ není květ
Stejně jako muškátový oříšek není pravý ořech, ale jádro semene muškátovníku vonného (jinak pravého), tak ani muškátový květ není květem v pravém slova smyslu. Jedná se totiž o míšek, který obklopuje a kryje semena muškátovníku. Míšek má pěknou oranžovo-červenou barvu. Míšky se suší a sušení probíhá velmi rychle, stačí několik hodin. Používají se jako koření. Vůně je výrazná a osvěžující, chuť sladce nahořklá.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Použití muškátového květu
Použití muškátového květu je obdobné jako využití muškátového oříšku. Chuť květu je jemnější, k ochucení stačí pouze malé množství, stačí malá špetka. Toto koření (stejně jako jiná koření) chráníme při uskladnění před světlem a vlhkem. Uchováme ho v suchu a temnu, v dobře uzavřených obalech. Muškátový květ se hodí do polévek i polévkových zavářek, smetanových a sýrových jídel, nákypů, nádivek, knedlíků a pudinků. Můžeme ho přidávat do bešamelu.
Jídla s muškátovým květem
Máme pro vás několik tipů na konkrétní osvědčená jídla podle našich čtenářů:
- zavářky do polévek, různé knedlíčky
- nádivky, nákypy
- různé smažené placičky (např. květákové, kapustové)
- zeleninová jídla (např. špenátová, mrkvová, květáková, kapustová)
- polévky (především světlé, smetanové a zeleninové)
- masová jídla
- knedlíky
A ještě jsme pro vás vybrali recept na skvělé špenátové knedlíčky do polévky. Do knedlíčků využijete voňavý muškátový květ. S postupem poradí názorné video:
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Karbanátky z vepřové plece
Přidáno před 12 hodinami
Chuťovky s pomazánkou z balkánského sýra
Přidáno před 15 hodinami
Vepřové plátky na zelenině z papiňáku
Přidáno 31. 5. 2024 21:22
Jahodové nanuky s jogurtem
Přidáno 31. 5. 2024 19:28
Chalupářské fazole s klobásou a vejcem
Přidáno 31. 5. 2024 18:13
Celerovo žampionová polévka s kysanou smetanou
Přidáno 31. 5. 2024 17:12
Přečtěte si Zobrazit více
Výbornou jarní polévku skvěle dochutí nejen kořenová zelenina, ale i muškátový oříšek a vajíčko
Jahodový dort podle Terezy z Peče celá země: Skvělý dárek na Den dětí, který všechny dostane svou famózní chutí
Jak používat muškátový oříšek? Nejlépe až na závěr vaření a pouze ve velmi malém množství
Komentáře