Jak používat restovanou zeleninu. K čemu se takto připravená zelenina hodí
Restovaná zelenina dodá našim pokrmům tu správnou chuť. Je krátce připravená na malém množství tuku, přičemž si zachová krásné a výrazné barvy, svěžest a vůni. S restovanou zeleninou získá naše vaření nové chuťové rozměry.
Restování je snadný a rychlý postup, který zvládnou i začátečníci. Zeleninu vlastně krátce opečeme na pánvi s trochou tuku nebo jen na pánvi tukem vytřené. Zelenina získá báječnou chuť a přitom si zachová křehkost, křupavost a barevnost.
Podívejte se, jak při restování postupovat:
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Využití restované zeleniny
Nejčastěji restujeme cibuli, pórek, barevné papriky, rajčata, cukety, lilek, květák, brokolici, mrkev, celer a petržel. K zelenině můžeme orestovat také houby, výborné jsou restované žampiony. A k čemu restovaná zelenina slouží?
- Nepotřebuje již další kuchyňskou úpravu a můžeme ji hned servírovat. Podáváme ji k bramborám, masu i ke grilovaným jídlům. Můžeme ji připravit k těstovinám, rýži, kuskusu nebo bulguru. Hodí se do pomazánek nebo salátů. Výborná je doplněná sýry (např. balkánským sýrem). Příklady vhodných kombinací najdete v receptech našich čtenářů.
- Používáme ji běžně jako výborný základ některých tepelně upravených jídel. Především restovaná cibule je důležitým základem gulášů, některých polévek, omáček nebo např. karbanátků. Také polévky s orestovanou zeleninou chutnají skvěle.
- Tip: Vyzkoušejte na proužky nakrájenou kapii restovanou (tedy krátce opečenou) na malém množství oleje. Stačí ji trochu posolit a můžete ji hned po upečení podávat na topinkách nebo po vychladnutí na krajíčcích chleba s máslem. Toto velmi jednoduché jídlo je velkou pochoutkou.
Následující video vám ukáže, jak postupovat při restování zeleniny. Jakou zeleninu použijete, záleží na vás.
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Karbanátky z vepřové plece
Přidáno před 11 hodinami
Chuťovky s pomazánkou z balkánského sýra
Přidáno před 15 hodinami
Vepřové plátky na zelenině z papiňáku
Přidáno 31. 5. 2024 21:22
Jahodové nanuky s jogurtem
Přidáno 31. 5. 2024 19:28
Chalupářské fazole s klobásou a vejcem
Přidáno 31. 5. 2024 18:13
Celerovo žampionová polévka s kysanou smetanou
Přidáno 31. 5. 2024 17:12
Komentáře