Mleté maso je základem mnoha oblíbených jídel. Poradíme, jak ho připravit
Maso si můžeme buď koupit pomleté, nebo si ho pomlet sami v kuchyňském robotu. Není na tom nic složitého a vše si připravíme přesně podle svého přání. Meleme buď jeden druh nebo více druhů masa současně.
Mleté maso nemusí být nic podřadného, zpracujeme do něj jen kvalitní kusy. Takto upravené maso se mnohem lépe kouše, než tuhé pevné kusy, proto ho ocení i děti nebo naopak starší lidé. Můžeme z něho připravovat nejrůznější karbanátky, řízky z mletého masa (holandské řízky), sekanou
Jak na mleté maso
- Omyté kousky masa meleme nejprve nahrubo, a buď nám to takto již vyhovuje, nebo je pomeleme ještě jednou na jemnější mletí. Na různé druhy pokrmů jsou vhodnější různé typy hrubosti mletí. V některých případech stačí maso pouze nasekat ostrým nožem.
- K masu již při mletí přidáváme vhodné ochucení, především sůl, koření a bylinky.
- Je vhodné rovnou přidat i trochu tekutiny, na 1 kg masa nejvýše 4 dcl. Přidat můžeme např. vývar, mléko, vodu, ale i jogurt nebo pivo.
- Přístroj po mletí masa velmi pečlivě očistíme a omyjeme.
- Mleté maso má ještě kratší trvanlivost než maso v celku. Po namletí ho co nejdříve tepelně upravíme. Pokud ho nemůžeme zpracovat hned, uložíme ho do chladna, případně zmrazíme pro pozdější použití. Stejným způsobem nakládáme s koupeným mletým masem.
- Mleté maso zpracujeme podle zvoleného receptu. Obvykle k masu přidáváme vejce, mouku, strouhanku. Pokud jsme přidali tekutinu již do masa, nejsou obvykle potřeba namočené housky.
- Z vytvořené hmoty tvarujeme požadované tvary, jde to velmi dobře namočenýma rukama. Tvary ještě obalujeme např. v mouce nebo strouhance, případně v trojobalu. Než vytvarujeme všechnu hmotu, raději vyzkoušíme usmažit první kousek, abychom měli jistotu, že budou tvary dobře držet pohromadě.
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Cizrnovo sýrové nočky
Přidáno před 7 hodinami
Rajská omáčka z rajských
Přidáno před 21 hodinami
Hrášek se sýrem, vepřová pečeně a ztracené vejce
Přidáno 17. 5. 2024 14:21
Citrusový džem
Přidáno 17. 5. 2024 10:55
Pórková polévka s mrkví, fenyklem a vejcem
Přidáno 17. 5. 2024 08:53
Mrkvová pomazánka mediterran z varného mixéru
Přidáno 17. 5. 2024 07:49
Komentáře