Jak upéct maso? Poradíme správný postup a přidáme i několik receptů na chutný oběd
Pečené maso je oblíbeným obědem, který není ani příliš náročný na přípravu. Přitom je mnoho variant, jak maso upéct a jakou přílohu k němu zvolit. Dokonce i pečení masa se dá dovést k dokonalosti. My vám v tomto článku poradíme, jak na to.
Při pečení je potřeba respektovat daný druh masa a pečení mu přizpůsobit. Některá masa jsou sušší a tak je můžeme špikovat, obalovat ve slanině nebo péct s jiným tučným druhem masa. A důležité je si uvědomit, že pečení nelze uspěchat.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak upéct maso v troubě
Základem je výběr masa, ne každé se ale na pečení hodí, třeba taková kližka se na pečení nehodí vůbec. Ta patří do guláše. A pokud si nejste jisti, zeptejte se řezníka, jistě vám rád a ochotně poradí.
- Než dáme maso do trouby, je dobré nechat ho alespoň hodinu v pokojové teplotě. Teplotní šok masu nesvědčí a zbytečně tím ztrácí na kvalitě.
- Dostatečně maso osolíme a okořeníme ze všech stran. Základem je sůl a pepř, ke drůbežímu se hodí sladká paprika, k vepřovému kmín a ke zvěřině jalovec. Využít můžete i různé kořenící směsi.
- Maso podlijeme, přikryjeme poklicí nebo alobalem a dáme do vyhřáté trouby. Pečeme s roštem uprostřed na teplotu 200–220 °C.
- Během pečení maso poléváme výpekem a otáčíme.
- Před koncem pečení pekáč odkryjeme a dopečeme dozlatova.
Pečení masa neuspěcháte zvýšením teploty. Výsledkem bude syrový vnitřek a spálené maso na horní straně. Své o tom ví ten, kdo někdy pekl třeba husu, která se peče dlouho a na nízkou teplotu. Právě tento videorecept jsme pro vás připravili na závěr našeho článku.
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Dip z kečupu a majonézy
Přidáno před 1 hodinou
Karbanátky z vepřové plece
Přidáno před 14 hodinami
Chuťovky s pomazánkou z balkánského sýra
Přidáno před 17 hodinami
Vepřové plátky na zelenině z papiňáku
Přidáno 31. 5. 2024 21:22
Jahodové nanuky s jogurtem
Přidáno 31. 5. 2024 19:28
Chalupářské fazole s klobásou a vejcem
Přidáno 31. 5. 2024 18:13
Komentáře