Jak upéct báječnou pečeni, která se skvěle hodí na slavnostní oběd
Pečené maso je v naší kuchyni oblíbeným pokrmem, kterým nikdo nepohrdne. Přitom jeho příprava je jednoduchá i když časově náročnější. Pojďme si v tomto článku říct, jak připravit dobrou pečeni, kterou bude milovat celá rodina.
Pečeně, nebo také kotleta, je část vepřového masa, která se nachází podél páteře. Navazuje na krkovici a na druhé straně je zakončená kýtou. Jedná se o dlouhé a silné svaly, které jsou na talíři šťavnaté a měkké. Celý kus masa můžeme upéct v celku nebo péct či smažit jednotlivé plátky.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak upéct pečeni
Pečeme-li maso v troubě, připravujeme ho v celku. Tak docílíme skvělé šťavnatosti.
- Pokud máte pečeni s vrstvou tuku, rozhodně ho neodstraňujte. Nařežte tuk v zhruba centimetrových rozestupech a vmasírujte do masa sůl.
- Sáhněte po přírodním provázku a pečeni svažte. I když to vypadá, že to není potřeba, svázané maso bude krásně držet tvar a propeče se rovnoměrněji.
- Maso osolíme, okořeníme a zprudka opečeme na pánvi ze všech stran.
- Na výpeku z masa osmažíme cibuli a česnek. Tento základ dáme do pekáčku pod maso, podlijeme troškou vody a dáme péct.
- Pečeme odkryté, pozvolna na 120 °C. Často přeléváme výpekem.
- Nenecháme maso plavat ve výpeku. Tomu můžeme zabránit tak, že jej pečeme na roštu nebo podložíme kostmi, pokud jsme pečeni vykosťovali.
- Abychom dovedli jídlo k dokonalosti, připravíme omáčku k masu. Scedíme výpek a připravíme si jíšku. Tu rozředíme výpekem a pokud potřebujeme mít omáčku řidší, přilijeme vodu.
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Dip z kečupu a majonézy
Přidáno před 18 minutami
Karbanátky z vepřové plece
Přidáno před 13 hodinami
Chuťovky s pomazánkou z balkánského sýra
Přidáno před 16 hodinami
Vepřové plátky na zelenině z papiňáku
Přidáno 31. 5. 2024 21:22
Jahodové nanuky s jogurtem
Přidáno 31. 5. 2024 19:28
Chalupářské fazole s klobásou a vejcem
Přidáno 31. 5. 2024 18:13
Komentáře