Marmelády a džemy snadno a rychle uvaříme po malých dávkách na pánvi. Poradíme, jak při vaření postupovat
Ať už dozrávající plody svařujeme do marmelád a džemů, nebo ze švestek vaříme chutná povidla, půjde nám práce pěkně od ruky, pokud budeme suroviny vařit po malých dávkách na širší pánvi. Během vaření dochází k rychlému odpařování přebytečné vody.
Větší ovoce nakrájíme na kousky nebo rozmixujeme, menší plody můžeme nechat celé. Pokud má ovoce tužší semínka a slupky, raději ho nejprve prolisujeme. Poté ovoce smícháme s cukrem a vaříme do zhoustnutí. Kdo chce, přidá želírovací přípravek.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak vařit marmeládu nebo džem po malých dávkách
Osvědčený postup jde rychle a snadno, protože malé množství směsi se velmi rychle zahřeje a odpaří. Výsledkem je chutný produkt, na kterém si budeme pochutnávat v následujících měsících. Vzhledem k dlouhé trvanlivosti vydrží i déle:
- Vaření probíhá na pánvi (či v menším hrnci).
- Na pánev vždy dáme přibližně dvě až tři naběračky připravené směsi ovoce a cukru, která při vaření velmi rychle začne houstnout.
- Během houstnutí ji mícháme.
- Ke konci varu provedeme želírovací zkoušku, abychom poznali, že je marmeláda (nebo džem) dobře uvařený.
- Po zhoustnutí hned plníme připravené skleničky (umyté a vypařené), a na pánev dáváme naběračkou další dávku.
- Nejlepší je vařit současně na více plotýnkách, aby nám šla práce svižně od ruky.
- Tento způsob je velmi rychlý, od vaření nebudeme mít mnoho času odcházet.
- Během vaření i nalévání do sklenic jsme opatrní, abychom se neopařili.
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Dip z kečupu a majonézy
Přidáno před 1 hodinou
Karbanátky z vepřové plece
Přidáno před 14 hodinami
Chuťovky s pomazánkou z balkánského sýra
Přidáno před 17 hodinami
Vepřové plátky na zelenině z papiňáku
Přidáno 31. 5. 2024 21:22
Jahodové nanuky s jogurtem
Přidáno 31. 5. 2024 19:28
Chalupářské fazole s klobásou a vejcem
Přidáno 31. 5. 2024 18:13
Přečtěte si Zobrazit více
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Matka Tereza milovala pálivá indická jídla, která si kupovala na ulici, ujížděla na čokoládě a musela mít zmrzlinu
Jak na Sacherův dort podle Josefa Maršálka? Nejdůležitější je kvalitní máslo a trpělivost při výrobě polevy, zdůraznil slavný cukrář
Komentáře