Jak zahustit omáčku nebo polévku zeleninou. Vyzkoušejte 3 způsoby bez přidání mouky
Často je potřeba jídlo zahustit, aby nemělo vodovou konzistenci. Zahustit polévku nebo omáčku můžete i bez jíšky. Zdravější způsob je použít zeleninu. Ukážeme hned 3 možnosti, jak to udělat, a v následujícím článku si je pěkně postupně rozebereme.
Pokud se rozhodnete použít k zahuštění pokrmu zeleninu, dostanete do jídla více chuti a jako bonus krásnou krémovou konzistenci. Zahustit můžete také cibulí nebo bramborem, tomu se ale nyní věnovat nebudeme. My použijeme kořenovou zeleninu.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak zahustit omáčku pomocí zeleniny
Připravíme si mrkev, celer a petržel. Pokud se nám hodí, můžeme sáhnout také po květáku, brokolici, kedlubně nebo pórku.
- Zeleninu nakrájíme na kousky a na másle nebo ghí ji orestujeme dozlatova. Zalijeme trochou vývaru a dusíme do měkka. Nakonec rozmixujeme tyčovým mixérem a máme hotovo. Přidávejte do omáčky postupně, podle potřeby.
- Pokud chceme jemnější chuť zeleniny, vaříme ji ve vodě se lžící jablečného octa. Následně vodu slijeme, přidáme trochu vývaru, můžeme přidat i smetanu a tyčovým mixérem umixujeme dohladka. Opět přidávejte do omáčky postupně, podle potřeby.
- Ještě máme jednu možnost. Dáme vařit větší množství zeleniny a potom jednoduše rozmixujeme tyčovým mixérem. Tato varianta se hodí spíše pro polévky nebo řidší omáčky.
A že lze zahušťovat třeba i ovocem, to vám ukáže následující video. V hlavní roli vepřové maso a jablko.
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Dip z kečupu a majonézy
Přidáno před 38 minutami
Karbanátky z vepřové plece
Přidáno před 13 hodinami
Chuťovky s pomazánkou z balkánského sýra
Přidáno před 16 hodinami
Vepřové plátky na zelenině z papiňáku
Přidáno 31. 5. 2024 21:22
Jahodové nanuky s jogurtem
Přidáno 31. 5. 2024 19:28
Chalupářské fazole s klobásou a vejcem
Přidáno 31. 5. 2024 18:13
Přečtěte si Zobrazit více
Jak využít pivo při vaření: Hodí se nejen pod špekáčky, ale i do těsta na závin a při přípravě jiných moučníků
Nejlepší recepty na zeleninové polévky: Vyzkoušejte brokolicovou, květákovou, kapustovou nebo zelnou
Matka Tereza milovala pálivá indická jídla, která si kupovala na ulici, ujížděla na čokoládě a musela mít zmrzlinu
Komentáře
7. 1. 2024 11:12