Jak a kdy sbírat šípky? Správné načasování je zárukou zralých šípků plných vitamínů
Plody planého keře růže šípkové můžeme na podzim běžně najít na louce nebo u lesa. Šípky obsahují cenné vitamíny a minerály, a proto se mnoho lidí vydává na jejich sběr. Poradíme, kdy je ten správný čas a jak zralé šípky sbírat.
První šípky začínají dozrávat koncem září a na přelomu října. Růže šípková obsahuje značné množství trnů, ale pokud se vybavíme rukavicemi, hravě sběr zvládneme. Šípky nejčastěji využíváme na přípravu šípkového čaje.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak a kdy šípky sbírat
Na sušení a konzumaci se hodí pouze šípky, které jsou dobře zralé. A jak to poznat? Jsou lesklé, pevné a mají jasně červenou barvu. Oranžové šípky ještě potřebují čas na dozrání, naopak měkké šípky jsou již přezrálé.
- Nesbíráme nahnilé a plesnivé plody, které by zničily celou várku šípků.
- Doporučujeme sbírat před mrazíky, protože šípky mrazem ztrácejí část svých vitamínů.
- Sbíráme do plátěných nebo papírových tašek, kde nehrozí zapaření šípků.
- Nasbírané šípky zbavíme stopek, větviček a probereme je od nepěkných kousků.
Takto připravené šípky dále zpracujeme nebo uchováme usušením na maximální teplotu 40 °C, čímž zachováme většinu vitamínů.
Sbíráte šípky? Podělte se s námi o vaše nejoblíbenější využití šípků do komentářů pod článkem.
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Banánovo-jablečné dortíky s jogurtovým krémem
Přidáno před 1 hodinou
Dip z kečupu a majonézy
Přidáno před 2 hodinami
Karbanátky z vepřové plece
Přidáno před 15 hodinami
Chuťovky s pomazánkou z balkánského sýra
Přidáno před 18 hodinami
Vepřové plátky na zelenině z papiňáku
Přidáno 31. 5. 2024 21:22
Jahodové nanuky s jogurtem
Přidáno 31. 5. 2024 19:28
Přečtěte si Zobrazit více
Domácí šípkový džem: Nejsladší je z přemrzlých šípků a nemusí být jen ke kančímu, báječně chutná v koláčích
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Tajemství té nejlepší šípkové omáčky: Šípkové pyré s malým obsahem cukru, kořenová zelenina a vhodné víno
Komentáře