Kokosový olej ve sladké kuchyni: V obchodě ho radši nehledejte
Kokosový tuk se vyrábí extrakcí z plodu kokosovníku ořechoplodého. Jde o 100% tuk, který má tuhé skupenství a mnoho způsobů využití. Kromě používání v potravinářství ho využívá také kosmetický nebo farmaceutický průmysl.
Kokosový olej najdete ve specializovaných prodejnách se zdravou výživou. V běžných obchodech nebývá tento tuk příliš kvalitní. Předností dobrého kokosového oleje je, že neobsahuje cholesterol a je snadno stravitelný.
Mohlo by vás zajímat
Jaké druhy kokosového oleje používáme
Rozdělujeme je podle toho, jak se vyrábí:
- Rafinovaný kokosový olej se hodí ke smažení, restování, vaření i pečení, protože má kouřový bod 230 °C. Vyrábí se z tzv. copry, což je dužina samotného kokosu. Připravují se na něm palačinky, lívance, sušenky, koláče a buchty. Hodí se k přípravě křehkého těsta nebo listového těsta, protože v nich nahradí jiné tuky, například máslo.
- Panenský kokosový olej se vyrábí z čerstvého kokosu. Jsou v něm zachovány vitamíny i minerály, protože se vyrábí velmi šetrně bez použití vysokých teplot a bez chemikálií. Má kouřový bod 177 °C, proto se příliš nehodí ke smažení - rychle se přepaluje. Je vhodný k výrobě čokolády, polev a nepečených cukrovinek. Připravujeme s ním krémy a raw dezerty.
- Bělený kokosový olej je zbavený všech vitamínů a minerálů, tudíž má vysoký kouřový bod. Hodí se ke smažení kynutých koblih a vdolků.
Podívejte se s námi na přípravu nadýchaných koblih a zkuste si je usmažit na kokosovém oleji. Zjistíte, že jeho jemná chuť moučník výborně doladí:
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Karbanátky z vepřové plece
Přidáno před 12 hodinami
Chuťovky s pomazánkou z balkánského sýra
Přidáno před 16 hodinami
Vepřové plátky na zelenině z papiňáku
Přidáno 31. 5. 2024 21:22
Jahodové nanuky s jogurtem
Přidáno 31. 5. 2024 19:28
Chalupářské fazole s klobásou a vejcem
Přidáno 31. 5. 2024 18:13
Celerovo žampionová polévka s kysanou smetanou
Přidáno 31. 5. 2024 17:12
Přečtěte si Zobrazit více
15 receptů na nepečené cukroví: Vyzkoušejte oblíbené druhy jednoduchých dobrot
Někdo to rád syrové aneb Raw strava a co o ní potřebujete vědět, než se do ní pustíte
Jak využít pivo při vaření: Hodí se nejen pod špekáčky, ale i do těsta na závin a při přípravě jiných moučníků
Komentáře