Kolik droždí potřebujeme do vánočky: Poradíme vám, jak na poměr surovin
Kynutá vánočka je tradiční součástí vánočních svátků. Její vůně prosytí každý kout našeho domova a dokáže navodit příjemnou atmosféru. Těsto můžeme připravit nekynuté, tvarohové, šlehačkové nebo dia - ale kynuté je na prvním místě.
Základem kynutého těsta na vánočky je droždí. Někdy si však nejsme jisti, kolik droždí do těsta zapracovat, aby správně vykynulo. Nejlepší je držet se osvědčeného receptu. Poradíme vám, kolik droždí použít na kilo mouky.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Kolik droždí se dává do vánočky
Záleží na tom, z jakého množství mouky vánočku připravujeme. Obecně platí, že na 1 kg mouky potřebujeme 1 kostičku 42g droždí nebo 2 sáčky 14g sušeného droždí. Z těsta, připraveného z kila mouky, lze podle konkrétních receptů upéct 1 - 3 vánočky. Pravidlo je jasné - těžké těsto potřebuje dostatek kypřidla, aby bylo nadýchané a vzdušné.
Chcete si připravit vánočku, která se vždy povede? Vyzkoušejte ji podle našeho videa:
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Křenový dip
Přidáno před 1 hodinou
Domácí skořicové vafle
Přidáno před 3 hodinami
Banánovo-jablečné dortíky s jogurtovým krémem
Přidáno před 4 hodinami
Dip z kečupu a majonézy
Přidáno před 5 hodinami
Karbanátky z vepřové plece
Přidáno před 18 hodinami
Chuťovky s pomazánkou z balkánského sýra
Přidáno před 21 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Cukrář Josef Maršálek radí, jak na to, aby vánočka nepopraskala: Těsto během kynutí nesmí oschnout, říká
Pekař František radí, jak na tu nejlepší sváteční vánočku: Máslo je potřeba přidávat až nakonec a s těstem zacházejte jemně
Retro zákusek: Rakvičky se šlehačkou podle receptu Josefa Maršálka jsou křehké a voní po vanilce. Se šlehačkou nemají chybu
Komentáře