Kypřicí prášek neboli prášek do pečiva - jak funguje a k čemu se používá
Prášek do pečiva je suché chemické kypřidlo, které využívá uvolňování oxidu uhličitého do těsta ve formě bublinek a tím ho kypří. Používá se často místo droždí, protože nemá příchuť kvasinek.
Kypřicí prášek přidáváme do těst, určených k okamžitému pečení. Není vhodný do těsta, které se musí nechat odležet nebo kynout. Prášek do pečiva se míchá s moukou, protože s tekutinami okamžitě reaguje a ztrácí účinnost.
Kde se používá kypřicí prášek
Má mnoho způsobů využití, poradíme vám pár tipů:
- Prášek do pečiva je důležitý při přípravě piškotových, třených i křehkých těst a muffinů. Přidává se do houskových knedlíků, palačinek, koláčů a vdolečků. Dokáže nakypřit nákypy a nádivky, ale i noky a zavářky.
- Prášek do pečiva využijeme při čištění skvrn na oblečení, k uvolnění odpadu v dřezu nebo ho přidáváme do pračky při bělení záclon. Pohlcuje pach v ledničce, leští se jím šperky a podle našich babiček léčí mykózy.
Když zapomeneme koupit droždí a chceme vařit houskové knedlíky, můžeme ho rychle nahradit právě práškem do pečiva - podívejte se na náš videorecept:
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Dip z kečupu a majonézy
Přidáno před 28 minutami
Karbanátky z vepřové plece
Přidáno před 13 hodinami
Chuťovky s pomazánkou z balkánského sýra
Přidáno před 16 hodinami
Vepřové plátky na zelenině z papiňáku
Přidáno 31. 5. 2024 21:22
Jahodové nanuky s jogurtem
Přidáno 31. 5. 2024 19:28
Chalupářské fazole s klobásou a vejcem
Přidáno 31. 5. 2024 18:13
Přečtěte si Zobrazit více
Jak využít pivo při vaření: Hodí se nejen pod špekáčky, ale i do těsta na závin a při přípravě jiných moučníků
8 skvělých tipů, jak využít k úklidu prášek do pečiva. Zvládne vyčistit troubu i vybělit utěrky
Kypřicí prášek versus jedlá soda: Jaký je mezi nimi rozdíl, jak fungují v těstě a lze je vzájemně nahradit?
Komentáře