Opičí chleba jsou vrstvené kuličky z kynutého těsta. Poradíme, jak chutný trhací chléb upéct
Znáte opičí chleba? Je to jemné, výborné pečivo, které můžete připravit pro rodinu i pro návštěvu. Můžete upéct sladké kuličky, obalené ve skořicovém cukru nebo oříšcích, a polité javorovým sirupem, či kuličky, plněné sýrem a obalené v bylinkách, sezamu a máku. Obě varianty jsou výborné a stojí za to je vyzkoušet.
Opičí chleba pochází z Maďarska a jeho původní název byl "arany galuska" - zlatý knedlíček. Do spojených států ho přivezli maďarští migranti. Od té doby se jeho název několikrát změnil podle toho, kdo ho právě nabízel a přejmenoval podle sebe. Teprve ve 20. století, kdy se recept objevil v americké kuchařce, získal na popularitě a našel si své místo v celosvětových kuchyních už jako "monkey bread", opičí chléb.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Základní recept na těsto
Potřebujeme jen několik surovin, které ale vždy doplníme o to, co obsahuje konkrétní verze opičího chleba. Na základní dávku nám bude stačit 400 g hladké mouky, 1 balíček sušeného droždí, 2 vejce, 2 lžíce rozpuštěného másla, 180 ml mléka, sůl a 50 g cukru (ve slané variantě vynecháme).
Sladký opičí chleba
Z vykynutého těsta vytvoříme kuličky, které máčíme v rozpuštěném másle a obalujeme v hnědém cukru, ve skořicovém cukru, v mletých oříšcích nebo mandlích. Naskládáme je do máslem vymazané formy, necháme ještě chvíli kynout a upečeme při teplotě 180 °C. Vyklopíme z formy. Můžeme ještě pocukrovat, polít javorovým sirupem nebo pokapat medem.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Slaný opičí chleba
Podle této verze kuličky namočíme do rozpuštěného sádla s prolisovaným česnekem a obalujeme v sezamu, v máku, slunečnicových nebo dýňových semínkách, v čerstvých nasekaných bylinkách nebo v nastrouhaném parmezánu. Kuličky lze naplnit kousky sýra nebo mletou šunkou.
Plátkový chléb z formy
Někdy se používá těsto na "trhací chleba", které se rozválí, nakrájí na stejně velké obdélníky a ty se potřou máslem, posypou sladkou nebo slanou posypkou a naskládají těsně za sebe do formy na chlebíček. Po upečení se odtrhávají jednotlivé plátky.
Opičí chleba, který poskládáme z kuliček, obalených barevně odlišnými semínky, vypadá opravdu famózně a bývá ozdobou svátečních stolů. A pamatujte, opičí chleba nikdy nejíme příborem, jí se rukama.
Podívejte se na naše video, které vám názorně předvede pečení této speciality na způsob plátkového chleba:
Upečení opičího chleba vás nejspíš tak nadchne, že bude trvale zařazený mezi vaše oblíbené recepty. Jakákoli jeho varianta má skvělou chuť a na přípravu tento chléb není vůbec složitý. Posuďte sami.
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Ořechové řezy s tvarohovo-višňovým krémem a šlehačkou
Přidáno před 1 hodinou
Červená řepa s balkánským sýrem a balsamicem
Přidáno před 2 hodinami
Zapečené kuřecí prso s rajčaty a sýrem
Přidáno před 2 hodinami
Cizrnovo sýrové nočky
Přidáno před 21 hodinami
Rajská omáčka z rajských
Přidáno 17. 5. 2024 23:12
Hrášek se sýrem, vepřová pečeně a ztracené vejce
Přidáno 17. 5. 2024 14:21
Přečtěte si Zobrazit více
Jak se vyhnout chybám při zadělávání kynutého těsta, abychom upekli to nejlepší pečivo?
Jak upéct ciabattu. Tento oblíbený italský chléb se připravuje ve více verzích
Jak louskat vlašské ořechy. Jednoduché postupy, které nám pomohou rychle získat ořechová jádra z tvrdé slupky
Komentáře