Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Přesolené rizoto? Žádnou paniku, máme pro vás hned několik tipů k jeho záchraně před vyhozením
Zdroj: Kristýna Anna Vondálová

Jak se říká, i mistr tesař se někdy utne, a upřímně, občas se "zadaří" každému. Pokud jste to přehnali se solí při přípravě rizota, nezoufejte. Máme pro vás několik tipů, jak jej zachránit, aby nemuselo skončit v koši.

Sůl je nepostradatelnou ingrediencí v každé kuchyni. Když se pokrm osolí málo, vždy to lze napravit. Horší je to však naopak, kdy se to se solí přežene. A protože je každého vyhozeného sousta škoda, poradíme vám, jak zachránit právě přesolené rizoto.

Jak zachránit příliš slané rizoto

Máme pro vás několik možností, jak situaci vyřešit:

  • Pokud jste přesolili pouze rýži, lze ji podle míry přesolení dále použít. Zbylé ingredience do rizota již ale nesolte a po spojení všech chutí dohromady vyzkoušejte, zda byl tento postup dostatečný.
  • Přesolená rýže se dá použít např. do mletého masa - do holubků (závitků) či plněných paprik. Pozor však na dochucení potřebného masa, sůl se v jídle rozloží, proto je vždy lepší méně než více. Všímaví buďte také při používání vícedruhových směsí koření, obsahují často také sůl.
  • Pokud je celé jídlo (všechno rizoto) příliš slané, lze připravit nové rizoto bez soli a nakonec novou várkou nastavit tu původní přesolenou. Přebytek lze bez obav zamrazit a nic se nevyhodí.
  • I zelenina skvělý pomocník. Přidejte více neochucené zeleniny, např. mrkev, cibuli nebo cuketu. Všechna tato zelenina na sebe velmi dobře váže sůl. I čerstvá nať petržele je výborná ke stažení slanosti.
  • Tip: Pokud se vám žádná z předchozích rad nelíbí, vyzkoušejte krémové rizoto. Do rizota přilijte smetanu ke šlehání. Ta jeho chuť zjemní a slanost se smetanou částečně rozředí. Přidat můžete i chuťově nevýrazný sýr.

A rada na závěr: K solení používejte při vaření čajovou lžičkunikdy nesypte sůl přímo ze sáčku či dózy. Pokud vám ujela ruka a je v pokrmu soli téměř více než zbylých ingrediencí, musí se bohužel celý vyhodit. Tady už ani další várka daného jídla bez soli nic nezachrání.

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více