Místo klasicky smažených řízků můžete připravit zdravější řízky přírodní. Jak na ně?
Přírodní řízek je lépe stravitelná obdoba tepelně upraveného plátku masa. Nejčastěji to bývá vepřová kýta, kotleta, karé. Kromě vepřového můžeme použít kuřecí prso nebo hovězí roštěnku.
Jak připravit přírodní řízek
Mnoho začátečníků dělá chybu při přípravě přírodního řízku, takže jim nakonec vznikne nevzhledná a málo chutná „podrážka“. Poradíme jim, jak připravit šťavnatý a lahodný přírodní řízek.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Podle našeho postupu to zvládne každý.
- Maso vyjmeme z chladničky asi hodinu před přípravou. Maso neomýváme, jen otřeme papírovou utěrkou. Pokud není nakrájené, krájíme přes vlákno (napříč svalovým vláknům probíhajících masem) asi 1,5-2 cm silné plátky. Kuřecí prso rozkrojíme naplocho a rozevřeme jako na motýlka.
- Plátek masa překryjeme fólií nebo mikrotenem a jemně naklepeme. Naklepáváme od středu k okrajům. Čím více do masa bušíme, tím více z něj uteče šťávy a maso bude vysušené. Mikroten zabrání rozstřikování šťávy z masa po okolí.
- Na okrajích maso na několika místech nařízneme, aby se při smršťování na pánvi nezkroutilo.
- Po obou stranách plátky osolíme a opepříme. Milovníci velmi ostrých chutí mohou poprášit chilli kořením.
- Na pánvi rozpálíme tuk. Tukem může být vepřové sádlo, dobrý olej ke smažení, drůbeží sádlo nebo přepuštěné máslo. Tuku nedáváme mnoho, plátky by neměly plavat.
- Plátky masa obalíme v hladké mouce a oklepeme její přebytek.
- Plátky prudce opečeme z obou stran. Mouka na nich ulpěná by měla zčervenat.
- Plátky na pánvi podlijeme trochou vody nebo vývaru (příp. vína), zakryjeme a dusíme doměkka. Pokud jsme dali více tuku, před podlitím jeho přebytek slijeme.
- Pokud chceme plátky dusit na cibuli nebo jiné zelenině, připravíme si ji předem: nakrájenou cibuli usmažíme v kastrolu dorůžova, pak na ni přendáme opečené plátky z pánve, do zbylého tuku na pánvi nalijeme trochu vody (vývaru, vína), odvaříme přípečky a přidáme k plátkům. Zakryjeme, zmírníme teplotu a dusíme.
- Dusíme do změknutí masa, během té doby dochutíme omáčku podle receptu.
- Mouka osmahnutá spolu s masem během dušení zahustí, obarví a ochutí omáčku.
Přírodní vepřový řízek
Přírodní řízky podáváme s vařenou (příp. dušenou) rýží nebo různě upravenými bramborami. Názorné video ukazuje rychlý recept na přípravu klasických přírodních řízků bez cibulky.
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Křenový dip
Přidáno před 19 minutami
Banánovo-jablečné dortíky s jogurtovým krémem
Přidáno před 4 hodinami
Dip z kečupu a majonézy
Přidáno před 4 hodinami
Karbanátky z vepřové plece
Přidáno před 17 hodinami
Chuťovky s pomazánkou z balkánského sýra
Přidáno před 21 hodinami
Vepřové plátky na zelenině z papiňáku
Přidáno 31. 5. 2024 21:22
Komentáře