Nejoblíbenější recepty slovenské kuchyně
Slovenská kuchyně byla, podobně jako ta česká, ovlivněna kuchyní rakouskou, německou a maďarskou. Na Slovensku v kuchyni zpracovávají především zelí, brambory, obiloviny a mléčné výrobky, z masa je nejpoužívanější vepřové a hovězí. Vyhlášené jsou slovenské sýry, mezi ty nejznámější patří parenica, která se prodává přírodní i uzená, dále známe i korbáčiky a oštiepoky.
Pravou královnou mezi slovenskými sýry je ovšem brynza, a to díky tomu, jak skvěle doplňuje halušky, malé vařené bramborové nočky. Víte ale, že pokud si dáváte halušky se zelím a uzeným masem, tak to nejsou halušky, ale strapačky? Těmto dvěma tradičním pokrmům se často říká jen jedním, tím známějším názvem, a proto se to může plést. Pravé se ovšem halušky jedí pouze z brynzou a mastí se kusem vypečeného špeku.
Zatímco Češi jsou vyloženě pivaři, Slováci jsou trochu tvrdšího ražení. Pivo i víno mají samozřejmě také rádi, ale nejtypičtějším alkoholem je pro ně jednoznačně borovička. Možná i proto jejich kuchyně vypadá, jak vypadá – na večírek se Slováky je totiž potřeba se opravdu pořádně najíst!
Související články
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Cizrnovo sýrové nočky
Přidáno před 11 hodinami
Rajská omáčka z rajských
Přidáno 17. 5. 2024 23:12
Hrášek se sýrem, vepřová pečeně a ztracené vejce
Přidáno 17. 5. 2024 14:21
Citrusový džem
Přidáno 17. 5. 2024 10:55
Pórková polévka s mrkví, fenyklem a vejcem
Přidáno 17. 5. 2024 08:53
Mrkvová pomazánka mediterran z varného mixéru
Přidáno 17. 5. 2024 07:49
Přečtěte si Zobrazit více
Historie vanilky: Od indiánů přes alžbětinský dvůr až do kuchyně amerického prezidenta
Ve Francii zakázali prodej pálivých českých chipsů, jsou prý nebezpečné pro zdraví. Varujeme před tím, brání se výrobce
Biskupský chlebíček podle receptu Josefa Maršálka: Vláčný díky máslu a nadýchaný sněhem z bílků chutná dokonale!