Luxusní domácí vaječňák podle Žufánka: Český lihovarník prozradil svůj osobní recept!
8. 12. 2020 Vaření
Vaječný likér patří k Vánocům stejně jako cukroví, vánočka a bramborový salát. Navíc je snadné vyrobit si svůj vlastní domácí, který poslouží klidně i jako krásný dárek. Chcete to zkusit opravdu luxusně? Inspirujte se osobním receptem Martina Žufánka. Český lihovarník se s ním svěřil na sociálních sítích.
Vaječný likér je součástí Vánoc
Vyrobit domácí vaječný likér není nic náročného, pokud to ale člověk dělá poprvé, je dobré inspirovat se vyzkoušeným receptem. Jenže "zaručených a osvědčených" receptů na ten opravdu nejlepší domácí vaječňák existuje nepřeberné množství. Dá se vyrobit klidně i za pár korun, pak je většinou základem tuzemák, Salko, vanilkový cukr a 3 žloutky. Pokud nemáte problém plácnout se trochu přes kapsu nebo plánujete svůj vaječný likér rozdávat kamarádům a blízkým, použijte místo tuzemáku kvalitní rum.
Mohlo by vás zajímat
Pro opravdu luxusní vaječný likér, který je dost možná králem mezi domácími vaječňáky, se ale můžete inspirovat osobním receptem Martina Žufánka. Martin Žufánek je součástí jedné z nejznámějších lihovarnických rodin v Česku - s jejich pálenkami jste se určitě už nejednou setkali, ať už v baru či na oslavě svatby nebo narozeniny. Žufánek se s tím, jak domácí vaječňák připravuje on sám, svěřil na Facebooku. Jeho recept sice vyžaduje poměrně nákladné ingredience, ale výsledek určitě stojí za to!
Domácí vaječňák Martina Žufánka
Co budeme potřebovat (na 0,5 litru):
- 4 vaječné žloutky
- 70 gramů moučkového cukru
- 220 ml smetany ke šlehání
- 220 ml Bulleit Frontier Bourbonu
- 30 ml rumu Casa Eminente
- 30 ml kvalitní brandy
- vanilkový lusk
Mohlo by vás zajímat
Postup: V míse vidličkou rozmícháme žloutky s cukrem tak, aby vznikla řidčí kašička. Do té přidáme vnitřek vanilkového lusku a opět promícháme vidličkou. Přilijeme smetanu a dále mícháme metlou, dokud nedosáhneme krémové konzistence. Do směsi postupně přilíváme alkohol a vmícháváme jej metlou do krémové směsi.
Výsledek lijeme pouze do sterilizovaných, skleněných, uzavíratelných lahví. Pozor! Žufánkův domácí vaječňák je potřeba nechat 3 týdny odpočívat v lednici, rozhodně ne méně. Po vyjmutí z chladu necháme likér při pokojové teplotě povolit a poté servírujeme.
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Buchty po ránu: Bezlepkový chléb podle Josefa Maršálka je krásně křupavý, božsky chutná a lepek nahradila nezvyklá surovina
15 nejlepších receptů na vánoční cukroví: Prohlédněte si výběr z našeho receptáře
Johana Šílená manželovi připravovala nápoj lásky z hadího oleje, sama pila mandlové mléko a jedla výrazně kořeněné skopové
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Ořechové řezy s tvarohovo-višňovým krémem a šlehačkou
Přidáno před 6 hodinami
Červená řepa s balkánským sýrem a balsamicem
Přidáno před 7 hodinami
Zapečené kuřecí prso s rajčaty a sýrem
Přidáno před 7 hodinami
Cizrnovo sýrové nočky
Přidáno 18. 5. 2024 12:38
Rajská omáčka z rajských
Přidáno 17. 5. 2024 23:12
Hrášek se sýrem, vepřová pečeně a ztracené vejce
Přidáno 17. 5. 2024 14:21