Osvědčené rady, jak na nejlepší bramborový salát: Chce to kvalitní okurky a hodně vajec!
17. 12. 2020 Tipy a triky
Když dojde na bramborový salát, každý vám řekne, že ten jeho je bezkonkurenčně nejlepší. Rodinné mutace tradiční vánoční přílohy se často dědí z generace na generaci - pokud znáte maminčin salát jedině s kousky jablka, rozhodně si to budete chtít připomínat i s vlastními dětmi. Proto je sdílení originálního receptu tak trochu zbytečné. Nicméně je dobré dodržet několik zásad, které udělají váš salát perfektní.
Nejlepší bramborový salát
Suroviny, které označujeme za "tajné ingredience" našeho salátu bývají různé. Někdo přidává cibuli, někdo kukuřici a hrášek, jinde zase narazíte na hořčici nebo třeba kousky jablka. Vyznavači zdravého životního stylu přidávají minimum majonézy a raději ji nahrazují jogurtem. Ať už nedáte dopustit na cokoliv z toho, existují pravidla, která vám zaručí dokonalý bramborový salát nehledě na ingredience navíc.
Mohlo by vás zajímat
Všechno stojí na bramborách
V obchodech najdete celkem tři druhy brambor rozdělené podle varného typu na A, B nebo C. Pak je tu ještě typ D, ale ty slouží pro průmyslové zpracování. Z varného typu C byste po smíchání s majonézou měli kaši se zeleninou. Proto ho nakupte pouze v případě, že chcete dělat kaši nebo třeba bramborové knedlíky. I bramboráky z nich budou skvělé. Varný typ B je ideální například do polévek. Pokud v obchodě jiné neměli, vyzkoušejte jich pár uvařit ve slupce. Pokud z nich jdou pohodlně nahrájet kolečka, která drží tvar, použijte je i na salát.
Úplně nejideálnější je pořídit varný typ A. Vydrží vaření i další zpracování, mají jen lehce moučnatou konzistenci a jemnější dužinu. Brambory důkladně očistěte a uvařte ve slupce - to se dělá proto, aby brambory měly co nejvýraznější chuť. Tip: Oloupejte je ještě teplé, slupka pak půjde mnohem lépe dolů.
Mohlo by vás zajímat
Křupavé kyselé okurky
Všechny ingredience salátu jsou víceméně měkké. A dobré jídlo nemá rádo konzistentní suroviny, je potřeba všechnu tu mazlavost nějak vyvážit. Ideální jsou k tomu kyselé okurky, nejlépe samozřejmě doma zavařené. Využijte i lák. Kdybyste s ním zalili hotový salát, byla by to jen plovoucí zelenina. Proto jakmile dokrájíte brambory, zalejte je ještě teplé trochou láku. Jelikož mají tendenci natahovat do sebe věci, "nacucají" právě i lák. Jeho skvělá chuť dodá salátu přesně to, co potřebuje.
Mohlo by vás zajímat
Vejcemi nešetřete
Samozřejmě by salát neměl působit jako vajíčkový s trochou brambor a další zeleniny, nicméně dostatečné množství vajec mu neupírejte. Řekněme, že porce pro čtyři lidi si žádá pět vajec - od toho si odvoďte počet vajec do vašeho salátu. Salát bude žlutější a vláčnější. Jestli se vám navíc podaří sehnat domácí, bude to největší lahůdka.
Mohlo by vás zajímat
Dosolte ho až druhý den
Dochucování salátu je oříšek. Buďte proto opatrní - některé suroviny budou přes noc ještě rozeznívat svou chuť, jiné budou naopak ztrácet sílu. Salát, do kterého jste dali málo soli, bude mdlý, přesolené jídlo nemá ale nikdo rád. Brambory do sebe navíc sůl vtahují a potřebují jí poměrně dost. Takže přisypávejte a ochutnávejte. Jen nic nepřehánějte. Salát definitivně dosolte až druhého dne!
Tyto čtyři osvědčené poučky vám zajistí skvělý salát. Ostatní věci jako šunka, petržel, jablko, vařená zelenina i druh majonézy jsou už víceméně detaily. Jak bramborový salát děláte u vás doma?
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Jaké houby do kuby. Ideální jsou hřiby, jde to však i bez nich
Sušené hřibovité houby Nejčastěji používáme sušené tmavší hřibovité houby. Obvykle to bývá směs, kterou jsme si sami nasbírali. Pokud máme nasušené… Číst více
Tradiční pokrmy na vánočním stole: Milujeme rybí polévku, kapra se salátem a vánočku
Stolování o vánočních svátcích je dominantou všeho dění, stůl je krásně prostřený vánočním ubrusem, doplněný svíčkou, dekorací, případně adventním… Číst více
Velikonoční nádivka podle redaktorky Hanky: Dokonale vláčná a vonící uzeným masem
Snad žádná jiná tradiční velikonoční specialita… Číst více
Velká houbová mapa 2023: Kde v září rostou hříbky, kde bedly a kam vyrazit na zdravé kozáky a křemenáče
Snad žádný jiný měsíc v roce si nespojujeme s… Číst více
Lékařka radí, co dělat při otravě houbami: Pomůže aktivní uhlí, v určitých případech ale jeďte hned do nemocnice, varuje
Pokud patříte k těm, kteří zásadně sbírají jen… Číst více
Základní symboly Velikonoc v kuchyni: Pečeme zajíčky, beránky, kuřátka a zdobíme kraslice
Proč je symbolem zajíček Zajíček byl už v pohanství symbolem štěstí a je spojován s Matkou Zemí, protože si nory a hnízda staví pod zemí. Zajíček… Číst více
Co se tradičně vaří na Štěpána? Na druhý svátek vánoční pečeme pernatou drůbež
I na druhý svátek vánoční se pokračuje v hodování. Podle tradice by se měla péct drůbež např. kachna či husa. V některých krajích se připravuje… Číst více
Jak na to, aby mazanec při pečení nepopraskal: Pomůže naříznutí i správné propracování a kynutí těsta
Mazanec se na první pohled zdá být jednodušší než… Číst více
Jak připravit tradiční hubník? Kouzlete se sušenými houbami a se starším pečivem
Hubník je velmi sytým pokrmem, proto se podává jako hlavní chod, samostatně nebo s malým zeleninovým salátkem. K jeho přípravě lze použít houby nejen… Číst více
3 tipy na chutnou bábovku: Vyměňte kakaové mramorování za svěží špenátové
Bábovku lze připravit z jakéhokoli těsta kynutého, třeného nebo piškotového. Dále můžeme přidat ořechy, čokoládu, rozinky, či kokos. Na Velikonoce… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Naučte se bezchybný máslový krém: Rady, jak vánoční cukroví dovést k dokonalosti
Recepty z pohádek: Jak vařit bez soli lépe než král Já I. a jeho rádce Atakdále
Jak na slané cukroví? Lahodné chlapské sůloví je tak snadné, že ho zvládnou upéct i muži
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Krupičková polévka s libečkem
Přidáno před 2 hodinami
Osvěžující citronový sorbet
Přidáno před 5 hodinami
Bílá kedlubnová polévka s česnekem
Přidáno před 9 hodinami
Jablečné řezy s rybízem a vanilkovým krémem
Přidáno 12. 5. 2024 11:58
Bramboráky plněné masovo zeleninovou směsí
Přidáno 11. 5. 2024 09:00
Ovocný koláč podle Josefa Maršálka
Přidáno 10. 5. 2024 11:29