Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Svatí Pankráci, Serváci, Bonifáci vás se bojí všichni sedláci! Pranostiky na tři zmrzlé měly svoje kouzlo
Zdroj: Pixabay, Jasmin Raffaele

Pranostiky na tři zmrzlé se opírají o tradice a nabádají k opatrnosti. Bude opět na Pankráce, Serváce a Bonifáce mrznout, nebo bude poměrně hezky? Podívejme se, co lze vyčíst z pranostik našich předků.

Zmrzlí svatí

Téměř každým rokem nastane v polovině května několik studených, až mrazivých dnů, které dokáží pořádně potrápit přírodu. Říkáme jim tři zmrzlí, ale také ledoví muži (ledoví bratři, ledoví svatí), zmrzlíci, zmrzlí svatí či muži, případně svatí.

Pankrác, Servác a Bonifác. V kalendáři jsou označeni u dnů 12.-14. května. Jména se u nás v dnešní době téměř nevyskytují, ve středověku patřili mezi významné světce. Můžeme se setkat i s označením studení svatí nebo také železní bratři. Pokud bychom se pídili po jejich významu, první byl mučedník a druhý biskup, třetí byl obyčejný římský křesťan. Všichni žili ve 4. století našeho letopočtu.

Pranostiky na ledové muže

Pranostiky jsou výtvory lidové slovesnosti (tvorby). Vlastně jde o jakousi předpověď na základě zkušeností z minulosti. Týká se určitých dnů, případně období, a to hlavně ve vztahu k zemědělství a počasí. 

Tři ledoví svatí neboli svátky Pankráce, Serváce a Bonifáce mezi zemědělci a zahrádkáři rozhodně nejsou vítané. Podle tradic přinášejí nízké a velmi často až mrazivé teploty, které ničí úrodu. Pěstitelé nemají rádi ani Žofii, která následuje po třech svatých a bývá hodně ubrečená.

Jarní

Jarní jídelníček fandí zdravým a odlehčeným receptům. Tělo potřebuje po chladné zimě dodat vitamíny, a tak bychom mu je měli dopřát. Základem jsou rozhodně čerstvé bylinky, které začínají růst a dají…

Tři zmrzlí v pranostikách

Podle dlouhodobých předpovědí by tento rok by nemusely být s bázní očekávané dny nepřívětivé, ale počasí by mělo být relativně mírné. Co ale o těchto dnech říkají pranostiky? 

  • Pankrác, Servác, Bonifác - ledoví muži, spalují mrazem ovoce i růži. Jedna z nejtypičtějších pranostik vypovídá o mrazu, který spálí ovocné stromy i květiny.  Bude mráz, ale dokonce třeba i sníh. Přesně tak, jak to vypozorovaly generace našich předků.
  • Nezamrazí-li ledoví bratři, Pankrác, Servác, Bonifác, alespoň zastudí. Lidé už dříve zjistili, že pokud nepřijde mrazivá teplota, bude alespoň velké chladno. A i to může ohrozit část úrody, která jim poskytovala alespoň drobnou část obživy. 
  • Na Pankráce, Serváce a Bonifáce pršky nejjistější bývají. I za našich předků se stávalo, že pokud nebyl mráz nebo chladné počasí, alespoň pršelo.
  • Pankrác, Servác, Bonifác - často květy klidí pro královnu Žofii. Obvykle se v pranostikách objevovala i Žofie, jejíž svátek se slaví 15. května a tento den bývá velmi deštivý. Pankrác, Servác, Bonifác jsou ledoví muži, Žofie je jejich kuchařka, se také říká.
  • Pranostiky: Tři ledoví svatí, ale často jsou nejvíc proklatí,Svatí Pankráci, Serváci, Bonifáci vás se bojí všichni sedláci, nebo třeba Pankráce, Serváce a Bonifáce bojí se všechny zahradnice vypovídaly o tom, jak významné byly tyto dny pro naše předky. Obavy byly na místě, protože obstarání obživy bývalo mimořádně těžké.

Zdroje informací:
chmi.cz: Týdenní předpověď počasí
ceskezvyky.cz: Pankrác, Servác, Bonifác a Žofie, pranostiky
kudyznudy.cz: Ledoví muži a uplakaná Žofie 

Náš tip: Sice ještě nemáme vlastní úrodu, ale těšit se na ni můžeme třeba při přípravě ředkvičkové pomazánky se sýrem. Přichystejte si ji podle toho videoreceptu:

Témata

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více

Naposledy jste si prohlédli