Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Proti koronaviru můžeme bojovat i jídlem. Kde najdeme pro imunitu důležitý vitamín D?
Zdroj: Pixabay, Shutterbug75

Od koronaviru se pečlivě a důsledně snažíme uchránit sebe i své blízké. Myjeme si ruce, nechodíme moc mezi lidi, nosíme roušku. To jsou ale všechno opatření, která mají překazit viru vstup do těla. Pak je také mnoho možností, jak posílit organismus pro boj s případným vetřelcem, který všechny tyhle překážky zdolá. Jednou z důležitých věcí je dostatečná zásoba vitamínu D. Které potraviny jsou na něj nejbohatší?

Bez déčka to nejde

Naše tělo bez vitamínů nemůže správně fungovat, a to platí samozřejmě i také o "déčku", tedy o vitamínu D, o němž víme, že je nepostradatelný jednak pro tvorbu a pevnost kostí, a pak také - a to v současné době jistě všichni uvítáme - pro posilování imunity. Není tedy nic jednoduššího, než zařadit do jídelníčku takové potraviny, které nám jej dodají. Jaké to jsou a jakou dávku vitamínu D bychom měli denně přijmout?

Doporučené denní dávky vitamínů se udávají jako hmotnost a pro dospělého člověka tato hodnota činí 5 mikrogramů. Kojenci, děti, těhotné a kojící ženy by pak měli dávku zvýšit alespoň na dvojnásobek. Pro výrazné posílení imunity je potřeba přijímat 25 - 50 mikrogramů vitamínu D denně. Jde ale o zdraví, a tak je vždy vhodné pro jistotu se poradit s lékařem.

Na sluníčko spoléhat nemůžeme

Vitamín D se tvoří také v pokožce, která je vystavena slunečním paprskům. Na to ale v zimě spoléhat nemůžeme, a tak je možné jej doplnit buď prostřednictvím nejrůznějších doplňků stravy, které jsou běžně k dostání v lékárnách, ale také ještě přirozeněji díky vyváženému a správně sestavenému jídelníčku.

Kde najít dostatečné množství vitamínu D? V potravinách živočišného původu, a to hlavně těch, které obsahují také určité množství tuku. Je potřeba si uvědomit, že vitamín D patří do skupiny těch, které se řadí do kategorie rozpustné v tucích. Rozhodně bude dobrou volbou, podíváme-li se po tučných rybách, jako je třeba treska a zvláště pak její játra, ale vhodný je rovněž například losos nebo sardinky. Už jen to je jistě příjemná zpráva. Pochutnáme si a ještě uděláme něco pro zdraví.

Maso, mléko i vnitřnosti

Z produktů, získaných z lidmi chovaných zvířat, jde o mléko a mléčné výrobky, které jsou doporučeny hlavně pro děti. Vitamín D najdeme tedy i v másle, proto je dobré používat hlavně právě máslo a ne rostlinné tuky, i když i do těch bývá často vitamín D přidáván. Takové tuky jsou samozřejmě touto informací na obalu vybaveny.
Milovníci masa a hlavně vnitřností se mohou poohlédnout po hovězích játrech. Dalším významným zdrojem jsou potom také vaječné žloutky. Při výběru vajec bychom ale měli sledovat, v jakých podmínkách byly slepice chovány. Vejce z klecového chovu totiž obsahují uvedeného vitamínu mnohem méně než ta, která snesla slepice, kterým je umožněn volný pohyb, ideálně ve venkovních výbězích.

Nedostatek vitamínu D neznamená jen horší imunitu, ale může hlavně u dětí, ale i u dospělých způsobit až deformaci kostí. Vzhledem k tomu, že je dnes tento vitamín přidáván i do potravin, které by ho běžně obsahovaly jen malé nebo dokonce žádné množství, takto extrémní dopady prakticky nehrozí. Přesto jeho podávání tělu obecně prospěje. Vitamín D totiž mimo jiné přispívá je správnému hospodaření s vápníkem a fosforem v těle, podporuje dělení buněk a mimo jiné také pomáhá předcházet vzniku zubního kazu.

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více