Nejlepší zelenina na hubnutí je růžičková kapusta! Zatočí s kily navíc a posílí imunitu
4. 1. 2021 Životní styl
Pro svou typickou chuť nemá zrovna nejlepší pověst, ale růžičková kapusta je z hlediska zdraví naprosto neocenitelná. Její konzumace je typická pro chladné měsíce, protože se jí daří i v zimě. Obsahuje mnoho draslíku, manganu, vitamínu B1 a hlavně vlákniny, takže je častou součástí dietních jídelníčků. Dokáže ale také posílit imunitu.
Zelený zázrak pro štíhlé i zdravé tělo
Růžičková kapusta je nenáviděnou potravou dětí, protože je zelená, zdravá, a když se rozvaří, tak je skoro až nepoživatelná. Jejímu trochu štiplavému šmaku se musí přijít na chuť, pak má ale člověk o jednoho velkého pomocníka se zdravím navíc. Nenápadná zelenina je totiž plná vitamínů a minerálů a z její konzumace náš organismus těží samé dobré věci.
Kapusta je typicky (pod)zimní zeleninou, protože je snadné ji pěstovat a daří se jí právě i v chladu. Její listy jsou bohaté na vitamín C, ve 100 gramech je ho 85 mg, což je dvakrát tolik, než obsahuje třeba takový pomeranč. Vitamín C je nezbytnou součástí kvalitní imunity a obzvlášť v zimě a uprostřed pandemie koronaviru jej potřebujeme mít opravdu dostatek.
Mohlo by vás zajímat
Růžičky kapusty pak obsahují výrazné množství vitamínu K, ten je důležitý pro tvorbu koagulačních faktorů, které stojí za srážlivostí krve. Dalšími významnými složkami kapusty jsou vitamín B1, draslík, mangan a vlákninu. Zároveň ale mají minium tuků i kalorií, ve 100 gramech pouhých 36. To znamená, že po běžné porci se budete cítit dlouho plní, ale výměnou za méně kalorií. Proto je růžičková kapusta součástí mnoha dietních jídelníčků. Rovněž se hodí říct, že růžičková kapusta je výtečný antioxidant, protože obsahuje hned po brokolici nejvíce vitamínu E.
Zapečené batáty s růžičkovou kapustou a kozím sýrem
Růžičková kapusta je rozhodně správnou volbou pro toho, kdo chce být štíhlý a zdravý. Jak si ji chutně připravit? Inspirujte se naším osvědčeným receptem a nebudete litovat!
Co budeme potřebovat:
- 500 gramů růžičkové kapusty
- jeden velký batát (nebo dva střední)
- 2 lžíce olivového oleje
- snítky tymiánu
- sůl a pepř
- čerstvý kozí sýr, který se dá drolit nebo strouhat
Mohlo by vás zajímat
Postup: Kapustičky zbavíme tvrdého kořene a překrájíme je na půlky, větší na čtvrtky. Sladké brambory oloupeme a nakrájíme na kostky. Tip: Čím menší kostky, tím rychleji budou brambory měkké. Růžičkovou kapustu i batáty dáme do mísy, zalijeme olivovým olejem a dobře promícháme. Poté směs přesypeme do pekáče, přidáme snítky tymiánu, opepříme a osolíme. Pečeme na 150°C asi 15 až 20 minut, dokud zelenina nezměkne. Na talíři podáváme posypané čerstvým kozím sýrem. Barevné, dietní jídlo je dokonalou souhrou netradičních chutí. Určitě si jej zamilujete!
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Nejoblíbenější recepty a jídla ze slovenské kuchyně. Znáte kapustnicu, živáňskou nebo pagáče?
Mezi nejoblíbenější pokrmy patří polévky, maso pečené na rožni, slanina, různé prívarky, produkty z ovčího mléka, moučná jídla, pečivo sladké i slané… Číst více
Halušky lze tvarovat několika způsoby podle možností a zkušeností. Nabízíme video se třemi možnostmi tvarování
Halušky jsou oblíbené levné a rychlé jídlo. Kromě klasických bramborových známe i halušky moučné. Do vody je zaváříme stejným způsobem. Máme několik… Číst více
Jak na nejlepší slovenské halušky? Zapomeňte na vejce a brambory raději nestrouhejte!
Malé nočky z brambor se snad vybaví každému, když… Číst více
Rychlé a levné halušky z mouky a brambor. Jak je snadno připravit a s čím je podávat
Halušky z mouky K přípravě haluškového těsta nám stačí jen mouka, voda a sůl. Mouku použijeme polohrubou nebo napůl hladkou a hrubou. … Číst více
Strapačky nebo halušky: Jaký je mezi nimi rozdíl a z čeho se připravují
Jak připravit halušky Halušky jsou slovenskou specialitou, která si našla své místo i u nás. Přílohové halušky připravujeme z polohrubé mouky, vody… Číst více
10 skromných jídel: Jak na nejlepší halušky, česnečku i krupicovou kaši
Máte týden do výplaty nebo zkrátka z jiných… Číst více
Rodinná večeře do 50 Kč pro všechny: Slezské halušky bez brambor se zelím a slaninou si zamilujete!
Halušky jsou typickým slovenským jídlem. S… Číst více
7 levných bramborových jídel, která máme nejraději. Uvařme to nejlepší z naší kuchyně podle spolehlivých receptů
Zaměřili jsme se na jídla, která se připravují naslano, jsou z běžně dostupných surovin (obvykle vše máme doma po ruce) a rozhodně nezatíží naši… Číst více
Jak připravit bramborové halušky. Video nám předvede osvědčený postup
Jednoduché a levné halušky Přílohové halušky se připravují jen z několika surovin. Podle některých receptů sice stačí mouka, voda a sůl, ale aby se… Číst více
7 receptů s kysaným zelím a bramborami: To nejlepší, co jsme milovali od našich babiček
Poklady našich babiček Z brambor se dá připravit hodně dobrých jídel a naše babičky to zvládaly perfektně, můžeme to vyzkoušet podle nich. Recepty,… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Hubnutí v ČSSR: Vzpomínáme na Rajko Dolečka a na diety, které frčely za socialismu
Kadeřávek snese mrazy a sklízí se celou zimu. Jak jej připravit, abychom si pochutnali
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Domácí karlovarské rohlíky
Přidáno před 7 hodinami
Placičky s kopřivami
Přidáno před 10 hodinami
Dalamánkové bagety
Přidáno před 12 hodinami
Domácí marshmallow
Přidáno před 15 hodinami
Trhané kuřecí maso s rajčaty a paprikovou omáčkou
Přidáno před 15 hodinami
Salát z pečených paprik na balkánský způsob
Přidáno před 16 hodinami