Tradiční česká kuchyně: Udělejte si domácí nudle s mákem jako za první republiky!
29. 1. 2021 Vaření
Nový seriál České televize Zločiny Velké Prahy se odehrává v období první republiky. Byla to éra plná optimismu a elegance, ale hlavně pro toho, kdo měl peníze. V chudších rodinách často museli vyjít s málem. O to nápaditější ale hospodyňky musely být, když měly rodině uvařit prakticky z ničeho. Jedním z nejběžnějších pokrmů se staly nudle s mákem. Chcete si je připravit podle tradičního receptu?
Tradiční nudle s mákem
Říkáte si, že udělat nudle s mákem je jednoduché? Samozřejmě - stačí uvařit kupované těstoviny podle vašeho výběru a dochutit je. My vám dnes ale poradíme, jak udělat těstoviny domácí; asi tak nějak, jak je vyráběly šikovné prvorepublikové hospodyňky.
Co budeme potřebovat na nudle:
- 500 gramů hladké mouky
- 4 vejce
- špetku soli
A dále:
- 100 gramů másla
- 100 gramů mletého máku
- 100 gramů moučkového cukru
- švestky, hrušky, jablka nebo jiné ovoce (volitelné)
- 50 gramů tvrdého tvarohu (volitelné)
Mohlo by vás zajímat
Postup: Na očištěnou linku nebo vál nasypeme mouku a doprostřed hromádky uděláme malý důlek. Do něj vyklepneme vejce, přidáme špetku soli a jemně rozmícháme menší ruční metličkou. Těsto na nudle je nutné vypracovat ručně a nějakou chvilku to trvá. Až bude těsto kompaktní, zpracujeme jej do válečku, ten zabalíme do fólie a necháme cca 30 minut odpočívat v lednici.
Teď přichází na řadu výroba nudlí. Dnes existují různé přístroje, do nichž jen vložíme těsto, párkrát zatočíme kličkou a z mašinky vylezou úhledné nudle nebo jiný typ těstovin. Prvorepublikové hospodyňky ale nic takového samozřejmě neměly. Ty musely těsto pěkně vyválet, asi na tloušťku 1 milimetru. Pak placku opatrně přeložily z každé strany do středu, pak ještě jednou a nakonec jednu polovinu přiklopily na druhou. Z této mnohovrstevnaté sládačky pak odkrajovaly asi centimetr tlusté nudle.
Mohlo by vás zajímat
Nudle se musí nechat chvilku oschnout, a pak se vaří v osolené vroucí vodě 3 až 4 minuty. Když jsou hotové, slijeme vodu přes cedník, do talířů naložíme porce nudlí, ty posypeme mákem a cukrem a vše přelijeme rozpuštěným máslem.
Tip: Pokud si chcete nudle vylepšit, můžete v menším kastrůlku doměkka povařit pokrájené švestky, hrušky nebo třeba jablka s cukrem, a pak ovoce k nudlím přidat. Rovněž je skvělé nudle zasypat nadrobeným tvrdým tvarohem - a jídlo je hned ještě výživnější!
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Masopustní pohoštění jedna báseň! Usmažte si doma nadýchané koblížky jako od babičky
Jak vyčistit mlýnek na mák. Jednoduché postupy, které nám usnadní čištění přístroje
Kvíz na téma tradiční dorty: Znáte je opravdu dobře? Vyzkoušejte svoje znalosti
Nejnovější recepty Více
Cizrnovo sýrové nočky
Přidáno před 17 hodinami
Rajská omáčka z rajských
Přidáno 17. 5. 2024 23:12
Hrášek se sýrem, vepřová pečeně a ztracené vejce
Přidáno 17. 5. 2024 14:21
Citrusový džem
Přidáno 17. 5. 2024 10:55
Pórková polévka s mrkví, fenyklem a vejcem
Přidáno 17. 5. 2024 08:53
Mrkvová pomazánka mediterran z varného mixéru
Přidáno 17. 5. 2024 07:49
Přečtěte si Zobrazit více
Vařil pro krále i prezidenty, teď má food truck: Je tam víc svobody a není to takový žrout času, říká Radek Příhonský
Karolina Světlá si pochutnávala na specialitách z Podještědí: Vařilo se kyselo s chlebovým kváskem nebo carapanda
Gastro glosa: Občerstvení na hokejovém mistrovství není drahé, ale nudné a obyčejné. Chtělo by to snahu a péči