Tradiční česká kuchyně: Poctivý oukrop zahřeje i uzdraví. Jak ho dovést k dokonalosti?
21. 2. 2021 Vaření
Česká kuchyně je plná skvělých receptů na polévky, které bývaly jídlem chudých. Zpracovávaly se do nich zbytky, ale i to, co vyrostlo na záhumenku za chalupou. K tradičním polévkám patří i takzvaný oukrop, který budete nejspíš znát pod názvem česnečka.
Prosté jídlo
Tradiční oukrop se vaříval zejména v podhorských oblastech, kde museli lidé vyjít s málem. Jednoduché jídlo se skládá z brambor, chleba a česneku, odtud druhý název česnečka. Polévka je rychlá na přípravu; vlastně stačí oloupat pár brambor a dát vařit. Mezitím na dno hlubokého talíře připravíte pár stroužků rozetřeného česneku a nalámete starý chléb a přidáte lžičku sádla. Jakmile jsou brambory hotové, přendáte je do talíře, vše zalijete horkou vodou a dochutíte solí, pepřem a rozdrceným kmínem.
Mohlo by vás zajímat
Moderní varianty
Na poctivý oukrop ale neexistuje jen jeden pevně daný recept, najdete jich celou řadu. Dříve si je totiž hospodyně upravovaly podle toho, co měly právě doma. Pravdou nicméně je, že česnek a starý chléb nesměly chybět nikdy. V moderních verzích se polévka vyrábí z hovězího vývaru. Podle chuti do ní lze přidat vejce, někdo má rád i trochu nastrouhaného tvrdého sýra nebo nakrájenou šunku. Nejenom pro ozdobu, ale i pro první jarní vitamíny nezapomeňte na zelené bylinky. Chuťově polévku zvýrazní česneková pažitka, poslouží i klasická petrželka.
Mohlo by vás zajímat
Zažene hlad i uzdraví
Kromě toho, že oukrop zasytí, je i zdravý. Už naše prababičky léčily s pomocí česnečky nachlazení nebo chřipku. Mimochodem, česnečka může velmi dobře posloužit i jako vyprošťovák po alkoholovém večírku. Přesněji řečeno, dostane vás z únavy a doslova vás postaví na nohy. Kromě toho, že česnek obsahuje důležité vitamíny a minerály a zlepšuje funkci imunitního systému, v něm najdete i sirné sloučeniny, kterým se také někdy říká přírodní antibiotika. Jenom pozor na to, jaký česnek používáte. Nejlepší je samozřejmě domácí nebo koupený z české farmy. Jde o to, že některé druhy česneků mají nepříjemně štiplavou chuť, která může polévku ve výsledku zkazit.
Mohlo by vás zajímat
Česnečka ve světě
Polévka plná zdravého česneku se nevaří jenom u nás, ale je součástí prakticky všech světových kuchyní, které ovšem nabízejí další varianty tohoto oblíbeného receptu. Kromě vývaru, který bývá častěji drůbeží, se v nich například objevuje i fortifikované víno. Pokud máte rádi krémové polévky, bude pro vás francouzská varianta česnečky obsahující smetanu či mléko jako dělaná.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Kynuté Maruščiny koláčky: Nadýchané a vláčné pečivo neodolatelně voní máslem. Důležité je správně pracovat s droždím
15 nejlepších receptů na vánoční cukroví: Prohlédněte si výběr z našeho receptáře
Bramboráky v Česku: Odkud pochází cmunda a kde si pochutnáte na vošouchu?
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Jablkové buchtičky
Přidáno před 2 hodinami
Pečené brambory s česnekem, vejci, smetanou a sýrem
Přidáno před 2 hodinami
Slaná bábovka z toustového chleba
Přidáno před 6 hodinami
Pečené ziti
Přidáno před 6 hodinami
Plátky vepřové pečeně v pikantní omáčce
Přidáno před 7 hodinami
Mňamka
Přidáno před 8 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Jak využít listy z pampelišky? Skvěle ochutí bylinkové máslo, v salátu dokonale nahradí rukolu a pesto z nich ladí s těstovinami
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Kvíz na téma tradiční dorty: Znáte je opravdu dobře? Vyzkoušejte svoje znalosti